עוברים למזומן: הישראלי מעדיף להחזיק את הכסף אצלו
ב-2009 נרשמה עלייה של כ-21% בכמות המזומן שאנו מחזיקים אצלנו בכיסים, בארנקים ובמגירות הגרביים. בנק ישראל: הציבור מתעניין בתחום המזומנים ומעורב בו
מגמה זו אינה ייחודית לישראל, יש לציין, והיא אופיינית למדינות רבות בתקופות משבר. בזמנים שכאלה בוחר הציבור להחזיק יתרות מזומן גדולות יותר מבדרך כלל (במקום להפקיד כסף בפיקדונות נושאי ריבית), עקב הריבית הנמוכה במיוחד, שאינה מניבה כמעט תשואה.
משקלו של שטר ה-200 שקל בכלל מחזור השטרות עלה בכ-33%, עקב הגברת הפצתו במכשירים האוטומטיים למשיכת מזומנים. יותר ממחצית (52%) ממספר המטבעות שבמחזור הן של 10 אגורות, המשמשות בעיקר למתן עודף בתחבורה הציבורית העירונית. המטבע של השקל, שמרבים להשתמש בו במדחנים ובמכונות הממכר, הגיע ל-21% מכלל מספר המטבעות שבמחזור.
חלקם של המטבעות בערכים הגבוהים, 5 שקלים
מכלל מספר המטבעות שבמחזור. מספר המטבעות של 2 שקלים שהונפקו לראשונה בדצמבר 2007, גדל השנה בכ-54%, והם מהווים 2% מכלל מספר המטבעות שבמחזור.
על פי הסקירה, חלק לא מבוטל מהמטבעות שבמחזור (כ-40%-70%) הולך לאיבוד, ועקב כך הצריכה בפועל קטנה מזו הרשומה. אובדן מטבעות הוא תופעה טבעית, שנובעת משימוש שוטף במטבעות.
בשנת 2009 נמשכה מגמת הגידול של מספר האמצעים למשיכת מזומנים: מספר מכשירי הבנק האוטומטיים למשיכת מזומנים גדל ב-2% וכן התווספו חלופות אחרות למשיכת מזומנים באמצעות רשתות השיווק ותחנות הדלק.
כמו כן, באוקטובר 2009 נכנסה לתוקפה המדיניות החדשה של בנק ישראל בתפעול מערך המזומנים במשק: רוב הפעילות לטיפול במזומנים הועברה מבנק ישראל ל"מרכזי מזומנים", שהוקמו על ידי הבנקים המסחריים הגדולים. הבנקים הצטיידו במכונות חדישות לספירה ולמיון של שטרות, המאפשרות מדידת איכות השטרות וזיהוי ראוי של השטרות המזויפים.

במקביל נמשך תכנון ההנפקה של סדרה חדשה של מטבעות, המתוכננת להיכנס למחזור בתוך כשלוש שנים. על פי הנתונים, שיעור הזיופים של השטרות נשאר נמוך ביחס לגוש היורו ולארצות הברית. מרבית הזיופים נתגלו בשטרות של 100 שקל ובמטבעות של 10 שקלים.
ממחלקת המטבע של בנק ישראל נמסר כי שטרות מהסדרה הישנה, שהוצאה מהמחזור ב-1999, וכמו כן מטבעות של 5 אגורות שהוצאו מהמחזור ב-2008, ניתנים להחלפה ללא עמלה עד סוף שנה זו. לאחר מועד זה לא ניתן יהיה להחליפם יותר. עוד נמסר כי ניתן להחליף גם באמצעות משלוח בדואר רשום וזיכוי חשבון הבנק של השולח בסכום המתאים.
שטרות מהסדרה הישנה של השקלים החדשים ומטבעות של 5 אגורות ניתן להחליף גם בסניפי הבנקים, עד ה-31 בדצמבר. השירות לקהל בסניף ירושלים ניתן בימים א'-ה' בשעות 13:00-08:00, בטל':02-6552846/7.
בבנק ישראל מציינים כי מפניות הציבור עולה כי הוא מעורב מאוד ומתעניין בתחום המזומנים. הדבר מתבטא בין היתר בתגובות להנפקת מטבעות ושטרות חדשים, בהצעות ובפניות בעניין מטבע, שמספרן הולך וגדל, ובמודעות לפרטים בעיצוב השטרות והמעות.