משתלם לשלם: כבר לא פשוט להעלים מס בישראל

משלמי המסים בישראל תמיד נתפסו כפראיירים והמשבר הכלכלי האחרון עודד אפילו יותר בעלי עסקים להעלים מס. אלא שבשנים האחרונות אמצעי האכיפה השתפרו והתיאום בין הרשויות השתפר. בעקבות המאמצים, נראה כבר כי לא כדאי לקחת את הסיכון

רותם סלע | 19/8/2010 20:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"בתקופה של משבר כלכלי פורחות ועולות העלמות המס", כך אומר עו"ד עמית בר טוב, ממשרד בתרון בר-טוב. "עסקים המנסים להחזיק את הראש מעל המים מעלימים הכנסות, וזאת בנוסף לאלו שמנסים להעלים מס בכל עונה ובכל שנה, מתוך חוסר מוכנות לשלם מסים". כדי להילחם בעבירות אלו עוקבת וחוקרת רשות המסים עסקים רבים במשק הן באופן סמוי והן באופן גלוי.

כדי לשרטט בצורה טובה יותר את מפת העלמות המס, יש להתייחס לתופעה גם מההיבט הסוציולוגי שיחשוף כי היא רווחת ביתר שאת במגזר הערבי, הבדואי והחרדי. "אני לא שמעתי אף פעם על חוליית חוקרים שמבצעת תצפית על חנות במאה שערים או לחילופין ברהט", מציין עורך דין המעורה בתחום. "בעיקרון אם אתה משתייך לאחד מהמגזרים האלו ומשלם מסים על פי דין, הרי שאתה ככל הנראה פראייר. אחרי הכל גורמי האכיפה מפחדים להיכנס למקומות המסחר והמגורים בהם אתה פועל, ולפיכך התשלום שלך הוא כמעט בבחינת תרומה".

אם אינך משתייך לאחד ממגזרים אלו, הרי שהתשובה לשאלה האם כדאי או לא כדאי להעלים מס הופכת למורכבת יותר, כאשר בחלוף השנים ועם התגברות אמצעי האכיפה היא גם הולכת והופכת ליותר ויותר שלילית עם הזמן.
רובי קסטרו
זהירות - נסרדישי מאחוריכם רובי קסטרו

"אמצעי האכיפה האלקטרוניים הכוללים בין השאר חילופי מידע אוטומטיים בין בנקים בעולם - ובעתיד גם בין רשויות מס של מדינות שונות - הופכות את העלמת המס תוך שימוש במקלטים בינלאומיים לבעייתית הרבה יותר", אומר הגורם ומציין: "כמו כן אמצעים כדוגמת החשבוניות והחתימה האלקטרונית בתשלום המע"מ הופכות את העלמת המסים לבעייתית יותר בתוך גבולות מדינת ישראל".

משתנה נוסף ההופך את העלמות המס לבעייתיות יותר הוא שיתוף הפעולה ההולך וגובר בין רשויות האכיפה השונות, כדוגמת רשות המסים, רשות ניירות

ערך והביטוח הלאומי - שיתוף הפעולה שמוביל לא רק לחשיפה של מקרים רבים יותר, אלא מסבך את אלו הקיימים בצורה בעייתית ועמוקה הרבה יותר.

עם זאת, יש לציין שהתשובה לשאלה האם כדאי להעלים מס מורכבת הן מהתייחסות לממד הפרטי, אך צריכה לקחת בחשבון גם את הממד הציבורי. מסים קונים חינוך, בריאות, ביטחון, שירותים מוניציפאליים, שיטור, השכלה גבוהה ועוד קשת רחבה של שירותיים שאותה מספקת המדינה. ניתן להתווכח על מידת היעילות בה מסופקים שירותים אלו, אך לא ניתן להתווכח על נחיצותם.

SXC
ניפוח הוצאות באמצעות איסוף חשבוניות - דרך נפוצה להעלת מס SXC

הדרכים הנפוצות להעלמת מס על חשבוניות, פחת ורכישה מהצד (הדרך בה מעלים העוסק מס), עוברת בסופו של דבר דרך ניפוח הוצאותיו או הקטנת הכנסותיו החשבונאיות. "הדוגמה הפשוטה ביותר, הנחשבת למעשה לפרקטיקה הנפוצה ביותר היא הגדלת הוצאות על ידי איסוף חשבוניות", מציין עורך דין המתמחה במקרים שכאלו. נסעת עם נהג מונית? בקש ממנו חשבוניות של נוסעים שקדמו לך; בני משפחה וחברים יכולים לאסוף בשבילך חשבוניות של חניונים, מוניות, ציוד ללימודים אותו רכשו לקראת שנת הלימודים ועוד.

באילו חשבוניות לא מומלץ לגעת? "איסוף חשבוניות דלק בגין נסיעה ברכב שאינו של בעל העסק לא מומלצת כלל. אנשים אולי אינם מודעים לכך, אך תחנות הדלק מצלמות את הרכבים הנכנסים אליהן. בנוסף לכך יש להקליד את מספר הרכב בתשלום בכרטיס אשראי, מה שעשוי גם כן להוביל לבלבול ובסופו של דבר לתפיסתו של העוסק".

חלק גדול מהעוסקים בישראל משתייכים למגזר המסחר והקמעונאות. מגזר זה שעיסוקו מתמצה בדרך כלל בתיווך ומכירת טובין, משתמש פעמים רבות ב"פחת" בכדי להעלים חלק מהטובין אותו הם רוכשים מעיניהם של רשויות המס.

כאן מנצלים העוסקים את הגבולות אותם קובעים החשבונאות ומס הכנסה המגדירים רמות פחת למוצרים שונים, שהבלאי עשוי להפוך אותם ללא ראויים למכירה כדוגמת שקית חלב העשויה להתפוצץ, ביצה העשויה להישבר ואף מכשיר חשמלי אשר עשוי להפוך לתקול.

"ישנם קמעונאים שעל אף שלא נוצר בלאי או פחת למלאי שלהם בוחרים לדווח על הפחת המקסימלי האפשרי," אומר הגורם. "כמו במקרה של איסוף החשבוניות מדובר בניצול פלילי של הטבה שנותנת רשות המסים, ולפיכך קמעונאי הפועל כך מסכם את עצמו ועובר על החוק".

דוגמה נוספת ונפוצה להעלמות מס הינה רכישה פרטית של חלק מהטובין הנמכרים, ובדרך זו למעשה העלמת חלק ממחזור העסק מעיני גובה המסים. כך, לדוגמה, בעל מכולת רוכש 100 מסטיקים, אלא שבעוד ש-50 מתוכם נרכשים במסגרת העסק, הרי ש-50 נוספים נרכשים באופן פרטי. הקמעונאי מפסיד אמנם את המע"מ אותו הוא יכול לקזז, אך יכול לרשום את כל המכירה כרווח נקי.

כדי לטפל בכמות העצומה של עבירות המס חולשים במס ההכנסה על 4 משרדי חקירות הפרוסים ב-4 מחוזות ברחבי הארץ, ועובדים במקביל ל-5 משרדי חקירות של מע"מ. משרדים אלו מספקים למעשה שירותים למשרדי השומה האזרחיים המעבירים תיקים למשרדי החקירות במקרים בהם ישנו חשד לעבירה פלילית על פקודת מס ההכנסה או חוק מע"מ בהתאמה, כאשר בכל משרד עובדים כ-50 עובדים ובסך הכל 450 עובדים האחראים על אכיפת חוקי המסים בישראל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צרכנות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים