עונת הדוחות לקראת סיום - האם גם גל העליות ייגמר?

בחודש האחרון רשמו הבורסות בארץ ובעולם גל עליות נאה בהשפעת עונת הדוחות בארה"ב. אולם עם סיום עונת הדוחות, ייאלצו המשקיעים לחזור ולהתמודד עם הטפטוף הטורדני של החדשות המקרו כלכליות שאינן חיוביות במיוחד. האם למשקיעים נותר אוויר להחזיק את גל העליות? האנליסטים חלוקים

רותם סלע | 10/8/2010 7:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עונת הדוחות בארצות הברית שתסתיים השבוע הובילה לעליות ניכרות בשווקים: התאגידים סיפקו זרם קבוע ויציב יחסית של חדשות טובות שסייעו באישוש מצב הרוח על רקע נתונים מקרו כלכליים פושרים ולמעשה היו האחראים על העליות בבורסות העולם.

כך, למשל, בתקופה זו עלה מדד ה‭S&P 500-‬ ב‭8.7%-‬ ומדד הדאו ג'ונס טיפס ב‭.9%-‬ הבורסה הישראלית שמושפעת גם היא מהתנהגותו של השוק האמריקאי והעולמי עלתה גם, ומדד תל אביב 100 עלה בכ‭8%-‬ בחודש יולי.

במקביל, 418 תאגידים מתוך ה‭500-‬ המרכיבים את מדד ה‭S&P 500-‬ דיווחו זה מכבר על ביצועיהם והציגו צמיחה ממוצעת של כ‭9%-‬ במכירותיהם וזינוק מדהים של ‭51.7%‬ בשורת הרווח.

רווחיהן של חברות הנפט עלו ב‭88%-‬ בשורת הרווח, כאשר מניותיהם של חברות העוסקות בהפקה והפצה של סחורות אחרות עלו ב‭140%-‬ בהתאם לעלייה החדה במחירי הסחורות שנרשמה בשנה האחרונה.

עם זאת, גודלו היחסי של סקטור הסחורות והנפט הינו קטן בהשוואה לזה של המגזר הפיננסי, שעלה לאחר המכה האנושה שחטף במהלך המשבר האחרון. אלא שגם בנטרול הקפיצה ברווחיו של סקטור זה עלו רווחיהם של החברות ביחס לרבעון הקודם בכ‭42%-‬ תולדה של התייעלות מסיבית של אמריקה התאגידית.
בשורות גרועות

הדוחות המצוינים היוו רוח גבית חזקה לשוק, אך כעת בשעה שזרם הדוחות ייעלם, המשקיעים יאלצו להתמודד שוב עם הטפטוף הטורדני של החדשות המקרו כלכליות: כדוגמת הדיווח העגום על מצב התעסוקה האמריקאית אשר לא הצליחה להתאושש גם בחודש יולי האחרון ומעיבה על יציאת ארה"ב והעולם מהמיתון. לאור זאת, לא ברור האם יצליחו השווקים להמשיך ולשמור על המומנטום החיובי.

"נראה כי השווקים ימשיכו להיות תנודתיים על רקע הנתונים המקרו כלכליים שאינם חד משמעיים",‬ מציינת אירה פרידמן, מנכ"ל תמיר פישמן ניהול השקעות. "עם זאת, היעדר האלטרנטיבות והריבית הנמוכה מראה כי שווקי המניות ימשיכו להוות אלטרנטיבה שתעניק תשואה עודפת על אפיקים אחרים, ובסיס להמשך העליות. בתמיר פישמן ממליצים על השקעה בסקטור הטכנולוגיה בדגש על חברות תרופות, וכן על מניות הסקטור הפיננסי הצפויים לתפיסתם להמשיך ולהציג תוצאות טובות מהממוצע בשוק.

הסיבה לאופטימיות

היחסית היא הערכת חסר הנובעת ממתן משקל רב מדי לתהליכים המתרחשים בשווקים בהם פועלות החברות המשתייכות למגזרים אלו. "השוק הוריד את מניות הפיננסים בצורה חדה מדי על רקע הרפורמה שהעביר ממשל אובמה הנוגעת לסקטור זה", אומרת פרידמן. "חברות התרופות עומדות וצפויות להמשיך ולעמוד בפני לחצים להורדת מחירים מצד ממשלות מערביות הנאבקות בכדי לצמצם את תקציביהם. כיוון שסקטור הבריאות הינו במידה רבה סקטור הנשלט על ידי המקטע הציבורי הרי שמצוקה זו מתגלגלת בסופו של דבר לשורה התחתונה של חברות אלו".

"עם זאת וכמו במקרה של המגזר הפיננסי",‬ מבהירה פרידמן, "גם כאן מעריך השוק בהערכת יתר פסימית את ההשפעה הצפויה לתהליכים אלו על השורה התחתונה של החברות. "בסופו של דבר הוצאה על סעיף הבריאות הינה קשיחה באופן יחסי וזו בניגוד לסעיפי הוצאה אחרים, בהם נרשמת במהלך משבר כלכלי ירידה גם ברמות המחירים וגם בכמויות המוצרים הנמכרים".

תל אביב תושפע מהעולם

בניגוד לשני המגזרים הקודמים, מגזר ההיי-טק שהציג תוצאות טובות במהלך הרבעון האחרון, וחברות המשתייכות למגזר הכולל בין השאר ענקיות תוכנה ואינטרנט כגוגל, מיקרוסופט, אפל ואינטל שיפרו את שורת הרווח שלהן בממוצע בכ‭.86%-‬

"המגזר נהנה מגידול בהשקעות ההון של חברות ברחבי העולם שחזרו לרכוש מערכות תוכנה וחומרה לאחר סגירת ברזים כללית עם פרוץ המשבר",‬ אומרת פרידמן. "אנחנו צפויים להמשיך ולראות רמה גבוהה יחסית של רכישות גם ברבעונים הקרובים".‬

בנוגע לשוק הישראלי, למרות שעונת הדוחות בישראל רק החלה הרי שבסופו של דבר סבורים בתמיר פישמן כי הבורסה באחד העם תמשיך לנוע על פי השינויים שתכתיב שבשבת השווקים האמריקאית והגלובלית.

"הנתונים המקרו כלכליים טובים הרבה פחות משהיו",‬ אומר שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס הסבור כי על רקע התנאים הייחודיים השוררים בשוק ובכלכלה האמריקאית, התמונה איננה כה ברורה, "הריבית בארה"ב נמוכה באופן חסר תקדים ומהווה רוח גבית, גם אם חלשה, התומכת בהמשך העליות בשווקים".‬

"האפיק המנייתי קיבל רוח גבית משני מקורות. הראשון הוא הדוחות הרבעוניים המשופרים שהציגו התאגידים האמריקאיים, והשני הוא הפעולות הנחושות אותן נקטו הכלכלות האירופאיות בכדי להתמודד עם קופותיהן המדולדלות",‬ אומר רון אייכל, הכלכלן והאסטרטג הראשי של בית ההשקעות מיטב הסבור כי אכן ישנם אתגרים משמעותיים לאורך הדרך.

 "ישנם חששות בנוגע לעוצמת הצמיחה בכלכלה האמריקאית במחצית השנייה של ‭,2010‬ כמו גם בשנת ‭.2011‬ נכון לעכשיו לא נראה כי אנו גולשים למיתון נוסף, אלא במקרה הגרוע לתרחיש של צמיחה נמוכה. במגזר העסקי תומכות כעת רמות הריבית הנמוכות אשר מאפשרות לו לקבל ריבית זולה יחסית, וכמו כן התייעלות אגרסיבית אותן עברו החברות בשנתיים האחרונות, אשר באה לידי ביטוי בשורת הרווח התחתונה שהופכת אותן לחסינות יותר מפני זעזועים כלכליים".

אייכל איננו סבור כי עונת הדוחות בשוק ההון הישראלי צפויה להשפיע במידה משמעותית על הכיוון אליו תפנה הבורסה בתל אביב, "בסופו של דבר כל מגמה בשוק ההון העולמי תתורגם לתנודות בשוק ההון המקומי. החברות הישראליות גם הן צפויות להציג ככל הנראה תוצאות טובות בשל התייעלות שעברו והסביבה העסקית ברבעון השני",‬ הוא אומר ומסכם, "אני צופה המשך עליות שערים, אם כי על רקע חוסר הוודאות הכלכלי עליות אלו צפויות להיות מתונות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/capital_market/ -->