נוקיה בדרך למטה?
ליצרנית הטלפונים הראשונה בעולם מפינלנד יש לא מעט בעיות, ובראשן - האייפון, האנדרואיד והבלקברי. שוק הטלפונים החכמים הולך וגדל, אבל נוקיה נשארת מאחור עם הטלפונים הפשוטים יחסית. השאלה הגדולה כרגע היא האם ה-N8 שיושק בסוף אוגוסט יחלץ אותה, נכון לעכשיו נראה שלא
אם זה לא היה ברור עד עכשיו, בשבוע האחרון קיבלנו תזכורת בוטה למצבה. נוקיה הודיעה שרווחיה צנחו ב-64% ברבעון השני של 2010 בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. אלו הסתכמו ב-104 מיליון יורו בלבד לעומת 287 מיליון יורו בשנה שעברה, כאשר הכנסותיה עמדו על 10 מיליארד יורו בעלייה של 1%.
קצת מוזר לומר שנוקיה היא יצרנית הסלולר הגדולה בעולם, ובאותה נשימה להכריז שעתידה לא נראה ורוד. אך למעשה, זה כלל לא סותר. נוקיה דומיננטית כיום בעיקר בשווקים הפחות "מפותחים" - כאלה שנמכרים בהם בעיקר טלפונים סלולרים פשוטים ובסיסיים יותר.
באסיה, אפריקה ודרום אמריקה נוקיה שומרת על שליטתה. זה נכון גם לגבי ישראל - אם יש בבעלותכם מכשיר סלולרי "פשוט", רוב הסיכויים שהוא יהיה של נוקיה.
אך כשמדובר בשוק הסמארטפונים המתקדמים, דומה שנוקיה פשוט מתפוגגת. היא לא מצליחה להתמודד עם יריבותיה – ובראשם האייפון, האנדרואיד והבלקברי. הפיגור הזה ניכר בארה"ב - שם נוקיה מובסת ומאבדת נתח שוק הולך וגודל לטובת מתחרותיה.
בהנחה ששוק הסמארטפונים רק יגדל בעתיד, ומכשירים משוכללים עם מסך מגע יהפכו להיות הסטנדרט בכל כיס ברחבי העולם, קל מאוד להגיע למסקנה הבלתי נמנעת: נוקיה בבעיה קשה.
גם לראשי נוקיה המגמה הזו ברורה. לכן, על פי הדיווחים כבר החלו בחברה לחפש מחליף למנכ"ל, אולי פאקה קאלאסאבו, שעובד בנוקיה מאז 1980.
הכישלון המתמשך בגזרת הסמארטפונים מייאש גם את מעריציה הגדולים של החברה. "סימיבאן-גורו" היה בלוג פופולארי שהפעיל ריק קאדן, מעריץ נלהב של נוקיה ושל מערכת ההפעלה שלה, סימביאן. ב-1 ביולי הודיע בפוסט אמוציונאלי ומפורט שהוא מפסיק לעדכן את האתר, נוטש את נוקיה ועורק לטובת הנקסוס וואן של גוגל.
קאדן פנה לנוקיה: "אתם מפסידים, בגדול. תתעוררו כבר, לעזאזל. לעשות שוב ושוב את אותם הדברים ולצפות לתוצאות שונות זו ההגדרה לשיגעון", הוא כותב, ומסכם היטב את נפילתה של הענקית. "הייתי אוהד נוקיה במשך שנים, אבל אני לא יכול עוד. פעם עשיתם את הסמארטפונים הטובים בעולם - איבדתם את כל זה".
השמרנות של נוקיה, חוסר היכולת לחדש ולחשוב מחוץ למסגרת, הכישלון המתמשך בפיתוח מוצרים מהפכניים ולא שגרתיים - הבעיות האלו הן שנמצאות ביסוד מצבה הרעוע של החברה.
גם האנליסט ניק ג'ונס מגרטנר מסכים שהסימביאן פשוט מספקת חווית משתמש נחותה מזו של המתחרות. על הניסיונות של נוקיה לחדש בגרסאות העדכניות של המכשירים שלה, הוא כותב: "זה כמו לשנות את סדר הכיסאות על סיפון הטיטאניק - ולהתעלם מקרחון האנדרואיד שהולך ומתקרב".
מעבר לכך, בעבר כבר הוטחה בנוקיה ביקורת על קו המוצרים הגדול והמבלבל שלה, שכולל עשרות דגמים שכל אחד נבדל מהאחר רק במעט. על פי הטענות, כיום המשתמשים מעוניינים בפשטות - מכשיר אחד, משוכלל ומלהיב עם עדכונים לעיתים רחוקות יחסית.
הבעיה הכי הגדולה של נוקיה כרגע היא שפשוט אין לה מכשיר כזה - סמארטפון "קילר" מהפכני שיעמוד בשורה אחת עם האייפון והבלקברי.
ה-N97 היה אמור להיות אותו סמארטפון "קילר", אך הוא כבר הוגדר ככישלון גמור, אפילו על ידי בכירים בחברה. המערכת לא התאימה לסטנדרטים שקיימים בשוק, והשימוש בה היה מתסכל.
אז מה הבעיה בעצם? מדוע חברה עם כל כך הרבה כוח אדם מיומן, כישרון, ניסיון ויכולות מוכחות לא מצליחה להרים לאוויר סמארטפון ראוי לשמו? אין לכך תשובה ברורה.
מצד אחד, אמנם עדיין מוקדם להספיד את הענקית מפינלנד, כי השליטה שלה בשוק הטלפונים עדיין מובטחת בשנים הקרובות, ויש לה עוד הרבה זמן לקחת את עצמה בידיים. אבל מצד שני, קשה להיות אופטימים לנוכח מה שצפוי להגיע ממנה בתקופה הקרובה.
ב-24 באוגוסט יושק הסמארטפון הבא של נוקיה, ה-N8 שמבוסס על הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה, סימביאן 3. זה אמור להיות ה-מכשיר של נוקיה. היהלום הנוצץ שבכתר שיחזיר אותה לזירה.
המנכ"ל קלאסבו כבר תיאר את מערכת ההפעלה כ"פרוייקט התוכנה
למרבה הצער, המכשיר כבר הודלף, והביקורות הראשונות כבר קטלו את המכשיר. ה-N8 הוגדר כאכזבה שלא מחדשת דבר.
כעת, התקווה של נוקיה נעוצה במערכת ההפעלה Meego שהיא מפתחת בשיתוף עם אינטל. אבל גם מכאן לא בטוח שתגיע הישועה: לא ברור מדוע החברה מפתחת שתי מערכות הפעלה שונות, ואף אחד לא יודע מה בדיוק יהיו ההבדלים ביניהן ולאילו סוג מכשירים כל אחת מהן מיועדת.
בכל מקרה, העתיד של מערכות ההפעלה הללו נראה כמו קטלוג המוצרים של נוקיה: בלאגן אחד גדול. נוקיה שמה את כל הכסף על הסימביאן 3 ועל MeeGo. אם גם הפעם זה לא ילך לה - כנראה שהצרות שהיא נמצא בהן כרגע יראו כמו גן עדן בעוד שנה מהיום.