האם רונית קן תתערב בקרב על העמלות של סוכני הנסיעות?

הקרב על עמלות סוכני הנסיעות: ביום שאחרי הודעת פתאל וישרוטל על קיצוץ העמלות, רשות ההגבלים כבר מתעניינת ואילו סוכני הנסיעות זועמים - "נוצרה קבוצת ריכוז שחייבים לטפל בה". המלונות דוחים את הטענות - פתאל: "הופתענו מסמיכות ההודעות". ישרוטל: "לא היה תיאום עם גורם שלישי"

ענת שיחור-אהרונסון | 6/7/2010 7:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הודעת רשתות המלונות פתאל וישרוטל על הפחתת העמלות לסוכני הנסיעות, בסמיכות מעוררת תהייה ובאותו שיעור בדיוק, הדליקה נורה אדומה אצל הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, ועשויה להביא לבדיקת הנושא - כך נודע למעריב עסקים. קן תבדוק, ככל הנראה, האם יש גורם חיצוני שגרם לסמיכות ההודעות ולזהות ביניהן. יצוין כי בשלב זה לא ניתן להצביע על גורם כלשהו ועל עבירה לכאורה שבוצעה, אך נראה כי הנושא ייבדק.

אתמול (ב') הודיעו שתי הרשתות על כוונתן לחתוך את העמלה שמקבלים סוכני הנסיעות ב‭- 25%-‬ מ‭20%-‬ מסך העיסקה ל‭.15%-‬ בעקבות ההודעה אמר למעריב עסקים מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות, יוסי פתאל, כי היועצים המשפטיים של ההתאחדות החלו לבדוק את תוקף ההחלטה בשני מישורים: הן בפן המסחרי והן בפן של ההגבלים העסקיים. לדבריו, היועצים מבקשים לבחון אם ההחלטה על קיצוץ העמלה תפגע בצרכנים כתוצאה מקיומה של קבוצה ריכוזית.

פתאל טען כי קיים מצב של שוק ריכוזי בענף, וכי ביעדי התיירות המרכזיים בישראל (אילת וים המלח) הרשתות פתאל וישרוטל וכן רשת מלונות דן מהוות למעלה מ‭50%-‬ משוק החדרים בבתי המלון באזורי הביקוש. "מבנה שוק המלונות באזורי הביקוש בארץ דומה מאוד לשוק הסלולרי, שבו אין לגוף אחד מונופול אבל יש קבוצה קטנה ששולטת - לכן יש לטפל בזה מבחינת ההגבלים העסקיים", הבהיר.

סוכן נסיעות בכיר אף האשים את הממונה על ההגבלים במצב שנוצר, וטען כי היא עשתה טעות גדולה כשאישרה את המיזוג של פתאל עם מלון הרודס ועם רשת שרתון. לדבריו, קן היתה צריכה לאשר את המיזוג עם הגבלות. "זו היתה טעות לאשר לפתאל לקנות את הרודס ואת שרתון, כי נוצר מה שמכונה 'קבוצת ריכוז'", טען הסוכן.

סוכן נסיעות אחר אמר כי "מפליא שהממונה על ההגבלים יצאה נגד הריכוזיות בבנקים ונגד הריכוזיות בחברות הסלולר - והנה כאן נוצרה קבוצת ריכוז במלונאות, וכתוצאה מכך הישראלי ישלם יותר". לדבריו, "זה שהפחיתו את העמלות זו רק תחילת הדרך. רשתות לא צריכות לשבת בבית קפה ולתאם. הן יכולות להסתפק ברמזים - וכולם מבינים".

עוד הוסיף הסוכן כי "קן היתה צריכה לקבוע מגבלות, כמו למשל שתוך שנתיים פתאל יהיה צריך לרדת בכמות החדרים. נכון שהיא לא יכולה היתה לעצור את העיסקה - אך היא היתה יכולה לחייב אותו למכור תוך שנתיים חלק מהחדרים שרכש. כעת המצב הוא שהלקוח הישראלי ישלם יותר גם באילת וגם בים המלח".

מרשות ההגבלים העסקיים נמסר כי בחינת המיזוג לא העלתה חשש סביר לפגיעה בתחרות, ועל כן הוחלט לאשרו. 
"אי-אפשר להשוות"

אתמול אמר בעלי רשת פתאל, דוד פתאל, כי בעולם נהוג לתת "מקסימום ‭10%‬ עמלה לסוכנים". על כך אמר סוכן נסיעות בכיר כי אין מקום להשוות את תיירות הפנים בישראל לתיירות הפנים בעולם. "אין מקום בעולם שבו תיירות הפנים חזקה כמו בישראל", ציין.

לדבריו, "בעולם המערבי עוברים את הגבול בלי בעיה מאנגליה לצרפת. אנחנו מדינה סגורה מבחינת גבולות, והשוק הטבעי שלנו היה טורקיה - וגם זה נסגר. תיירות הפנים כאן מהווה ‭70%-60%‬ מהשוק. בנוסף, אי-אפשר להשוות את המצב כאן למה שקורה בעולם משום שיש כאן המון לקוחות מוסדיים שמקבלים מימון מהממשלה. יש פה מעט בתי מלון ומעט ספקים,

והממשלה משלמת על נופשים. לכן המהלך הזה יגרום לממשלה לשלם יותר".

עוד אמר הסוכן כי "המצב כיום הוא שתחום המלונאות באילת ובים המלח הופך להיות לא תחרותי. הרשתות הגדולות גורמות לכך שהצרכן הישראלי הפרטי ישלם יותר, ומי שממומן על-ידי גופים גדולים כמו המשטרה או הצבא גם ישלם יותר, והאשמה היא בממונה על ההגבלים".

לדבריו, "גם בים המלח וגם באילת היה צריך לשים מגבלות. התפקיד של קן הוא לשמור על הקופה - ומישהו פה שודד את הבנק. לנו הסוכנים זה לא כל כך משנה ‭5%‬ לפה ‭5%‬ לשם. צריך לראות לאן המגמה הכללית הולכת - וכרגע היא הולכת למקום לא טוב".

"מצב אנומלי"

מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות הביע חשש מכך שבעקבות הצעד שנקטו שתי הרשתות, שאר רשתות בתי המלון יפחיתו גם הן את העמלות. לדבריו, "לא יכול להיות מצב אחר, אם כי תלוי כמה רעש נעשה אצל הממונה".

אולם גורם בכיר בענף המלונאות אמר למעריב עסקים כי המצב, שבו מלונות מסוימים משלמים ‭20%‬ עמלה, הוא מצב אנומלי, שנוצר כתוצאה מתחרות בין המלונות ובשל ניסיון של רשתות מסוימות לעודד סוכנים למכור חדרים דווקא אצלם. "מי שלא נכנס ללופ הזה גם לא צריך לצאת ממנו עכשיו", אמר.
  
לדבריו, במקביל נוצרה גם תחרות בין הסוכנים. "הסוכנים יכולים לחיות יפה מאוד מעמלה של ‭,12%-10%‬ והם נהנו מעמלה גבוהה יותר והיו יכולים לתת הנחה גדולה יותר ללקוחות", טען. "יש מלונות שלא השתוללו עם העמלות, ולכן כעת גם לא צריכים להוריד עמלות. לפיכך, הטענה לפיה כל המלונות יורידו כעת עמלות אינה מתאימה למצב בשוק".

הגורם הוסיף עוד כי אין בכוונתו לטעון שלסוכני הנסיעות לא מגיעה כלל עמלה (כפי שהחליטו לאחרונה בחברות התעופה‭.(‬ "לסוכן יש הוצאות: שכר דירה למשרד, מחשב, פקידה. אבל עם כל הכבוד, הוא לא מחזיק מלאי. הוא לא ירקן שצריך בסוף היום לזרוק את הירקות שלא מכר", אמר.

לדבריו, "סוכן מוכר בדיוק לפי הדרישה שהוא מקבל, הוא לא משקיע כספים והם לא משועבדים. יש בעולם כ‭280-‬ אלף סוכנויות נסיעות, כולם עובדים על בערך ‭10%‬ ומעולם לא קיבלנו תלונה מהם שהעמלה נמוכה מדי. אין סיבה שבישראל זה יהיה אחרת. רק בארץ הסוכנים לא הפסיקו להתלונן שהעמלה נמוכה ולכן העלו להם".

לגבי הטענה כי התחרות תקטן וההזמנות יובצעו רק מול המלונות עצמם, מבהיר הגורם כי למרות שהעמלה בתיירות הולכת ונשחקת, יש מקום לסוכן נסיעות. "אנחנו כמלונאים מעוניינים שסוכני הנסיעות ימשיכו לפעול כי הם צינור שיווקי נוסף עבורנו", אמר.

נתונים: התאחדות סוכני הנסיעות

תגובות: "לא תיאמנו"

בפתאל דחו את הטענות ומסרו כי הרשת הופתעה מאוד מסמיכות ההודעות. "הגידול המשמעותי בתשומות של ענף המלונאות אילץ אותנו לקצץ בתחומים שונים, ובהם גם גובה העמלות לסוכנים. זאת כדי שנוכל להמשיך ולהעניק לצרכן הישראלי סטנדרט גבוה במוצר ובשירות המלונאי‭,"‬ נמסר.

עוד נמסר: "אנו מאמינים שזהו אינטרס הדדי שלנו ושל הסוכנים, ואין בו כדי לפגוע בציבור הלקוחות. המהלך נעשה מתוך צרכים קיומיים של הרשת, ולא תואם עם אף גורם חיצוני".

מישרוטל נמסר כי "במסגרת אסטרטגיית השיווק של חברת ישרוטל, ולאחר דיונים מעמיקים, הוחלט על מדיניות עמלות סוכנים מעודכנת, שתיכנס לתוקפה רק בתחילת ‭.2011‬ בהתאם לכך, בימים אלה נמסרות הודעות אישיות לסוכני הנסיעות לגב י המדיניות העדכנית. מדיניות עמלות הסוכנים מתנהלת אך ורק בין הנהלת ישרוטל לבין הסוכנים, וללא שום תיאום או קשר עם גורם שלישי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צרכנות''

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים