בין הפטיש לצרכן: שר התקשורת מתכונן לשימוע על הפחתת דמי הקישוריות
חברות הסלולר שכרו לוביסטים, יחצ"נים ועורכי דין כדי להילחם בהפחתת דמי הקישוריות - אבל משה כחלון לא מתרגש: "אין לי מלחמה עם חברות הסלולר, אבל אלחם למען הצרכן". בינתיים הוא לא חושש לפתוח חזית גם מול האוצר בנושא הפרטת הדואר. שר התקשורת לא חושש ממאבקים - אולי משום שהוא בכלל מקווה להתפטר בקרוב, מיד לאחר שיקים רשות תקשורת מקצועית
בינתיים ממשיך כחלון לקדם נושאים אחרים - רק השבוע נכח בקריית שמונה בטקס גזירת הסרט לפרויקט הפס הרחב באינטרנט של חברת החשמל. שר התקשורת לא אהב את הערתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שטען כי התשתית הקיימת "מזכירה טרקטור סובייטי".
אבל מה שמעסיק אותו באמת בשבועות האחרונים היא הרפורמה בחברות הסלולר, שבמרכזה הורדת דמי הקישוריות. 3 חברות הסלולר מנהלות בעניין זה מלחמת עולם נגד ההפחתה וגייסו את מיטב המוחות והיועצים לשם כך. עם זאת, שר התקשורת הודיע עקרונית על החלטתו לקבל את המלצת חברת הייעוץ העולמית נרה: להפחית מיד את דמי הקישוריות בחברות הסלולר ל-4.14 אגורות לדקה, ובתוך שנה להפחיתם ל-2.5 אגורות. מבחינת חברות הסוללר, מדובר במהלומה. הן עושות הכל כדי להעביר את רוע הגזרה, שמשמעותה אובדן הכנסות של 1.5 מיליארד שקל בשנה.
מדוע החלטת לקבל את המלצת חברת הייעוץ עוד לפני ששמעת עד הסוף את עמדת החברות?
"הרפורמה בסלולר היא מבחינתי מהלך חשוב מאוד. אני רוצה ליצור מצב שבו הצרכן ישלם אך ורק עבור מה שהוא צורך, והספק או החברה יגבו עבור מה שהם סיפקו; זה לא ישלם אגורה יותר, וזה לא יגבה יותר. זה לא המצב כיום. אין לי שום מלחמה עם חברות הסלולר - כל שר אחראי היה נוהג באותו אופן על מנת להגן על ציבור הצרכנים. על דמי הקישורית צריך לפקח כמו על כל דבר אחר".
אם החלטתם להפחית את דמי הקישוריות, לשם מה כל השימועים והדיבורים עם החברות? החברות טוענות כי נפלו טעויות מהותיות במודל של חברת הייעוץ.
"ההחלטה בעניין הקישוריות התקבלה בעקבות בדיקה שערכה חברת נרה העולמית, המתמחה בתחום זה ובודקת את הנושא כבר כשנה. היא הגיעה למסקנה שמחירי הקישוריות גבוהים וצריך להפחיתם. חברות הסלולר הגישו השבוע את ניירות העמדה שלהן, ובימים אלה אנו לומדים אותם. בשבוע הבא ייערכו פגישות עם נציגי החברות, וכל אחת מהן תשמיע את טיעוניה. נרה תתבקש להתייחס לטיעוני החברות ולהגיב".
"כאמור, יש שימוע, ואי אפשר לומר שהחלטה כלשהי היא סופית כל עוד ההליך לא הסתיים. מבחינתי שום דבר עוד לא סגור. לפי מה שהבנתי עד היום, את מודל המחיר הן לא תקפו - אבל אותי הן תקפו מאוד. לי חשוב דבר אחד: שהשימוע ייעשה בלב פתוח ובנפש חפצה ורק בסוף תתקבל ההחלטה. זאת העמדה שלנו. אנחנו שומעים את העמדה של החברות ודנים בכך. השימוע הוא לא מן השפה אל החוץ".
טיעון משמעותי של החברות הוא שהחלטתך בעניין הקישוריות תחזק אף יותר את בזק המונופוליסטית.
"מחיר שיחה מורכב מ-7 אגורות לדקה ומדמי קישוריות של 25 אגורות. אני מקבל את הטיעון שאם תיעלם הקישורית מהטלפון הקווי של בזק לסלולר, אזי באופן טבעי תהיה נדידה לטלפון הקווי על חשבון הסלולר. אבל עדיין לחברות הסלולר יש כמה אפשרויות להתחרות עם הטלפוניה הקווית ולהוריד את המחירים - הרי זאת כל המטרה שלי. גם פיתוח תשתיות התקשורת יעזור להן, אבל תמיד יהיו לשחקנים בשוק התקשורת טענות. פעם זה נפגע ופעם מישהו אחר. על כל החלטה של רגולטור יש טענות, אבל טובת הצרכן עומדת לנגד עינינו".

הופעלו עליך לחצים פוליטיים ואחרים?
"אישית, לא הופעלו עליי לחצים. המהלכים שנקטו חברות הסלולר הם לגיטימיים: הן שכרו לוביסטים, חברות בינלאומיות, אנשי יחסי ציבור ועורכי דין. אני מאמין שהשימוע איתן יהיה הוגן - נשמע את כולן. הן ינסו לשכנע בצדקת מספריהן. אם החברות מדווחות לבורסה שהמהלך יעלה להן באובדן הכנסות של 1.5 מיליארד שקל, ברור מדוע הן נאבקות ומפעילות את כל המומחים מהשורה הראשונה. אלה חברות עסקיות שמטרתן להשיא רווחים. אני מבין את המאבק ולא פוסל אותו או בא אליהן בטענות".
אם אתה עדיין פתוח לשמוע אותן, ייתכן שההחלטה הסופית תהיה שונה.
"כשר בממשלת ישראל, שטובת הצרכן לנגד עיניו, אני יודע דבר אחד פשוט: אם הכסף לא מגיע לחברות הסלולר, הוא נשאר אצל הצרכנים. אני מאמין שכל שר היה מתנהג בדרך דומה. החלטתי הסופית בעניין דמי הקישוריות תתקבל בתוך 3 שבועות עד חודש - אני מתכוון להיות קצר, יסודי ונחוש".
"למרות זאת, אני פתוח. נפגשתי בימים האחרונים עם כל מנהלי החברות, ובפגישות אמרתי להם: 'אתם לא צריכים לוביסטים
"אני יכול להבטיח לך שנביא בחשבון את העמדות של החברות. אנחנו לא נגד אף אחד ולא מאוהבים בשום מספר. המשרד פועל בצורה הישרה וההגונה ביותר. כל ניסיון ליצור שתי חזיתות הנלחמות זו בזו אינו נכון".
רמי שביט קיבל החודש רישיון מפעיל וירטואלי רביעי. אתה תולה תקוות במהלך?
"אני מאמין שרמי שביט ואנשים כמוהו ישמשו מקור לתחרות. בתוך 5 חודשים חברות הסלולר צריכות לסיים את המשא ומתן איתו לגבי תנאי כניסתו לשוק. אם בתוך חצי שנה הן לא יסתדרו איתו, אני מתכוון להתערב. אני מקווה שלא יהיה בכך צורך ונגיע למצב של קונה מרצון ומוכר מרצון. כאמור, לא אהסס להתערב אם יתברר שיש כשל שוק. התחרות טובה לצרכנים - היא תביא לשיפור השירות ותחזיר להם את הכוח".
אבל בענף טוענים בעקשנות שכבר היום יש תחרות.
"התחרות אולי קיימת, אבל לא מספיקה. כל מפעיל חדש שייכנס לשוק ייאלץ להיאבק על המחיר ועל השירות. אין לי ספק שכניסה כזאת תשפר את התחרות. כיום כבר אין פוטנציאל לצירוף לקוחות חדשים - המפעילים הרביעי והחמישי יתמודדו על השוק הקיים וינגסו נתח מהלקוחות הקיימים. פה תיפתח התחרות. החברות יצטרכו להיות יעילות ואדיבות יותר כדי לשמור על הלקוחות".

אתה מתנגד בעקשנות לרצונו של האוצר, כפי שמופיע בחוק ההסדרים, להפריט את חברת הדואר. מדוע?
"תפקידה של חברה עסקית שאינה ממשלתית הוא להשיא רווחים לבעלי המניות שלה. אם נשנה את המבנה של חברה או של רשות ממשלתית באמצעות הנפקת מניות או אג"ח, החברה כבר לא תוכל להגשים את יעדה הנוסף: קידום מטרות חברתיות ותועלת הציבור.
"אני רוצה שבנק הדואר יהיה בנק חברתי. גם אם בנק כזה לא מרוויח כסף, הוא יכול לתת שירות לגמלאים וללקוחות שאינם רצויים בבנקים האחרים. אם בנק הדואר יהיה מבוסס רק על רווחיות, אז יתחילו לעשות מאזנים ולחסל פעילויות לא רווחיות. אני רוצה שבנק הדואר ייתן שירות גם ברהט וגם במושב מרגליות שבגליל. תעודת הביטוח שלי בעניין הזה היא שהבנק לא יופרט - רק כך הוא יישאר גם בנק חברתי".
אבל באוצר לוחצים להנפיק.
"אאבק בכל כוחי כדי שלא תהיה הנפקה. באוצר יודעים טוב מאוד מה עמדתי בעניין. לא מדובר פה במאבקי יוקרה אלא בתפיסה ערכית ובדרך חיים. בנק הדואר הוא נכס המונה 700 סניפים בכל הארץ, וזה יותר מהסניפים שיש לכל הבנקים יחד".
איך אתה רואה את בנק הדואר בשנים הקרובות?
"אני רואה בנק שעיקר פעילותו חברתית וניתן לקבל בו ייעוץ השקעות גם אם אין לך מאות אלפי שקלים. תוכל לפתוח חשבון ולהפקיד בו את הכסף שלך בריבית סבירה, גם אם מדובר בסכומים קטנים. כמובן, את החשבונות תמשיך לשלם ללא עמלות. מצידי, שהמדינה לא תרוויח כסף מהדואר. אל תשכח גם שהבנק מעסיק אלפי עובדים מסורים".
אולי התנגדותך להפרטה נובעת בעצם מחשש מפני התייעלות ופיטורי עובדים?
"בוודאי שכן, זה שיקול חשוב. טובת עובדי הדואר עומדת לנגד עיניי. אני מעוניין שהדואר ייצור מקורות הכנסה נוספים, שימנעו פיטורי עובדים ויאפשרו להמשיך להתפתח ולגייס עובדים נוספים. לכן אנחנו מאפשרים לדואר להתמודד על מפעיל וירטואלי, להנפיק כרטיסי אשראי ולתת שירותים חדשניים כמו שירותי כספות, שבמערכת הבנקאית הם יקרים מאוד. כל זה נועד ליצור מקורות הכנסה ותעסוקה נוספים. אני מצטער מאוד שתחת אחריותי אין חברות ממשלתיות נוספות. הייתי יכול להפעיל את המדיניות שלי גם לגביהן".
פעם סיפרת שבתערוכת התקשורת בברצלונה ראית טלפונים סלולריים ב-20-30 דולר. המחירים בארץ גבוהים יותר. כיצד תפעל בתחום זה?
"בימים אלה אנחנו מסיימים את התיקון לחוק הטלפונים הסלולריים. אני מתחייב שבתוך תקופה קצרה כל מי שירצה להביא מכשירים מחו"ל יוכל לעשות זאת, תוך עמידה בתקן האירופי. אני לא מבין מדוע חייבים לקנות טלפון סלולרי באלפי שקלים ולא ב-200-300 שקל. חברות הסלולר יחויבו בעתיד להתייחס גם ללקוחות שיגיעו עם מכשירים שקנו בחו"ל כאילו הם נקנו אצלן".
אתה מאמין שתספיק לבצע את כל השינויים הללו?
"אני מקווה ומאמין שכן. כך נהגתי בעבר בנושא עמלות הבנקים, כששימשתי יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, כך אני נוהג כיום בתפקידי כשר התקשורת וכך אנהג גם בעתיד".