התוכנית של שר האוצר: להגביל את חברות הספנות
מציע להגביל בחוק ההסדרים את הבעלויות של חברות הספנות על חברות תובלה ומתכנן מהלך דומה ברשתות השיווק. המטרה: למנוע תיאום מחירים בענף
במסגרת חוק ההסגרים מתכוון שטייניץ להגביל את הבעלויות של חברות תובלה על חברות בנות בתחום. על פי הצעת החוק, חברות תובלה, כדוגמת צים שבשליטת עידן עופר, לא יוכלו לתאם מחירים ויוגבלו ביחס לאפשרות להחזיק בחברות בנות הפועלות בתחום, באופן שבעלות של חברות הספנות על חברות בשירותי התובלה תוגדר הגבל עסקי.
כלים לפיקוח
התיקון לחוק ההסדרים נועד להעניק לממונה על ההגבלים העסקיים כלים נוספים לפיקוח על מחירי ההובלה הימית, ולמנוע תיאום מחירים בין מספר מובילים.
מהלך דומה ננקט כאמור גם ביחס לרשתות השיווק, כדוגמת פעילות שופרסל שבשליטת דנקנר ומגה שבשליטת דודי וייסמן מול מגדלי הפירות והירקות.
משרד האוצר מתכוון לכלול בחוק ההסדרים הצעות נוספות לרפורמות במשק, אלא שלגבי חלקן קיימות הסתייגויות שיועלו בוועדת הכספים של הכנסת.
באוצר אומרים שההחלטה להכליל את תיקוני החקיקה במסגרת חוק ההסדרים, כדוגמת הרפורמה בתקציב הביטחון, נועדה לעודד את התחרות במשק ולהאיץ את ההתייעלות בחלק ממשרדי הממשלה.
הטיפול בנושא הוא לנוכח העובדה שבשבועות האחרונים עלתה לדיון ציבורי סוגיית הריכוזיות במשק, בין השאר על ידי בנק ישראל, שטען כי כ20- משפחות שולטות במשק הישראלי. שר האוצר אמנם לא הגיע למסקנה דומה לזו אליה הגיעו בבנק ישראל, אך הוא החליט לפעול וכפי הנראה כעת הוא צועד במסלול ישיר לעימות מול בעלי ההון החזקים במשק.
שטייניץ הגיע גם למסקנה כי חלק מהבעיות במשק נובעות מאופי שליטה של בעלות צולבת. מצב כזה, סבור שר האוצר, גורם לכך שפער המחירים בין היצרן לצרכן הוא גבוה, וניתן להוזילו בעזרת הסדרת התחרות בשוק באמצעות פיקוח של הממונה על ההגבלים העסקיים.