יהוד מתחדשת: תוכנית "שער העיר" אמורה להוסיף אלפי יחידות דיור
אחרי שנים של הזנחה, לעיריית יהוד יש תוכנית שדרוג. לצד המסגד ההיסטורי, מבטיחה העירייה לבנות "שכונת מגורים בהשראת עיירה שוויצרית ורחובות עם פיאצות איטלקיות". אלפי דירות חדשות ומתחמי מסחר מודרניים יחליפו את המבנים הישנים. גם המחירים אמורים לזנק בהתאם - מ700- אלף שקל עבור דירת 4 חדרים ל1.5- מיליון
תוכנית "שער העיר", הכוללת כמה תוכניות לחידוש מרקם העיר המיושן במתחם של כ200- דונם, אמורה לייצר שינוי באיכות חייהם של תושבי מרכז יהוד. כיום כולל המרכז בתים ערביים עתיקים ובנייה מיושנת משנות ה50- וה,60- לצד בתי עסק שפזורים בערבובייה.

במסגרת התוכנית, יפונו מאות דיירים, בהם חוכרים, כאלה המתגוררים בדמי מפתח וכן פולשים, ואילו במרכז העיר ייבנו אלפי דירות חדשות ומתחמי מסחר מודרניים. ברקע מקודמות תוכניות נוספות, שצפויות להוסיף כ4,000- יחידות דיור נוספות בחלקים אחרים ברחבי העיר.
עד לפני כמה שנים היתה יהוד, שב2003- אוחדה מוניציפלית עם היישוב נווה מונוסון הסמוך, רחוקה ממפת הביקושים של רוכשי הדירות, זאת למרות קרבתה היחסית לתל אביב. אך ב5- השנים האחרונות החל להתעורר שוק הנדל"ן בעיר, בעיקר בשוליה, שם החלה להתבצע בנייה חדשה.
ב4- השנים האחרונות נבנו כ1,000- בתים צמודי קרקע בטבעת ההיקפית של העיר, וכן פרויקטי מגורים, הגדולים שבהם פרויקט בן 240 יחידות דיור של חברת הנדל"ן אאורה ישראל, וכן פרויקט נוסף הכולל 280 דירות של חברת אפריקה ישראל.

בעקבות תנופת הבנייה, מחירי הנדל"ן באזורים מסוימים יזנקו בהתאם. כך, למשל, אם מחיר דירות 4 חדרים עמד לפני כ5- שנים על 160 אלף דולר בממוצע (כ700- אלף שקל) - כיום מחירי הדירות החדשות בעיר נעים סביב ה1.5-1.2- מיליון שקל בקומות הגבוהות.
מרכז העיר, לעומת זאת, נמצא בפיגור מצטבר אחרי ההתפתחות בשולי העיר. כבר 9 שנים מקדמים בעירייה את התוכנית המהפכנית לחידוש המרכז, מתוכן 7 שנים תחת שרביטו של ראש העיר הנוכחי, יוסי בן דוד.
"ב3- השנים האחרונות אנחנו רואים כניסה של אנשים חדשים לעיר", אומר בן דוד. "כיום, כ60%- מרוכשי הדירות הם מחוץ לעיר - ראשון לציון, קריית אונו, פתח תקווה ותל אביב - וזה עוזר לנו להעלות את החתך הסוציו אקונומי של העיר".
בשנים האחרונות עשתה יהוד כברת דרך בניהולה, במצבה הכלכלי וברמת החינוך בה. שיעור הזכאים לבגרות, למשל, עלה מ52%- ל,78%- והיא צפויה בימים אלה לזכות בפרס החינוך המחוזי. גם תוכנית ההבראה שעברה העיר, בצירוף גיוס הון באמצעות הנפקת אג"ח מוניציפלי, הביאו אותה ממצב של גירעון קשה לרווחה.
בדומה לערים רבות אחרות,
ב2005- הופקדה "תוכנית לוגנו" במשרד האדריכלים תשבי רוזיו. על פי התוכנית, צפוי להיהרס "הלב ההיסטורי" של יהוד, הכולל את רחוב סעדיה חתוכה, את שרידי בתי הכפר הערבי יהודייה, את המסגד, את מגרש הספורט וכן את גן העצמאות במתכונתו הנוכחית. עם זאת, צריח המסגד והקבר המיוחס ליהודה בן יעקב ישוקמו ויוותרו במקומם.
במתחם לוגנו, שתוכנן בהשראת העיירה השוויצרית לוגנו, מתגוררים כיום כ150- דיירים, בהם חוכרים, כ50- תושבים המתגוררים בדמי מפתח, פולשים וכן כ60- בתי עסק. על פי ההסכם שנחתם בין העירייה, מינהל מקרקעי ישראל וחברת עמידר, תטפל עמידר בניהול ההסדרים מול הדיירים, ובמצבם הבעייתי של אלה הנמצאים במעמד של דיירים בדמי מפתח.
בתוך 5 שנים צפוי הפרויקט להסתיים, ובמקום המבנים הישנים יוקמו 300 יחידות דיור בבניינים בני 5-4 קומות, בסגנון אירופי קלאסי, וכן פיאצות בסגנון איטלקי. בנוסף, יוקצו כ10,000- מ"ר של שטחי מסחר בקומות התחתונות של הבניינים.
התוכנית מדברת גם על חידוש מתחמים נוספים בעיר הוותיקה, ובכלל זה בניית 800 דירות חדשות ו2,000- מ"ר של שטחי מסחר ברחוב מקלב במרכז העיר, וכן 530 דירות נוספות ברחוב אברבנל. גם מתחם שוק אשכנזי, שבו מתגוררות כמה עשרות משפחות, ייהרס ובמקומו ייבנו כ200- דירות נוספות.
במקביל, מקדמת העירייה תוכניות פינוי בינוי ובנייה חדשה להוספת עוד 4,000 יחידות דיור, חלקן כבר אושרו. תוכניות אלה כוללות הקמת 550 דירות במתחם השלושה במזרח העיר, במקום 70 הדירות הקיימות כיום, וכן פרויקטים נוספים.
יצוין כי פרויקט נוסף של חברת אשדר מתנהל בנווה מונוסון על שטח של 20 דונם, שיכלול 620 דירות ב10- מגדלים בני 15 קומות לצד פארק ציבורי גדול, וכן תוכנית להקמת אזור תעשייה דרומית לכביש 461 הסמוך.