שבוע המסחר בתל אביב ייפתח על רקע העליות בוול סטריט
אחרי שחתמו את השבוע הקודם בירידות חדות, המדדים המובילים יגיבו הבוקר לעליות בבורסות וול סטריט בסוף השבוע. נגיד בנק ישראל יודיע מחר על גובה הריבית לחודש יוני, שצפויה על פי ההערכות להישאר ללא שינוי
ברקע למסחר השבוע תעמוד החלטת הריבית לחודש יוני, לצד השדרוג של המשק במדד ה-MSCI לסטטוס של "מדינה מפותחת", שצפוי לאחר נעילת המסחר ביום רביעי.
אחרי שצנח לשפל של 4.625 שקלים, בסוף השבוע הפתיע היורו וזינק בחדות. שערו היציג נקבע על 4.782 שקלים, ולאחר מכן עלה שער היורו ל4.826- שקלים במסחר הבין-בנקאי. בסך הכל זינק שער היורו בתוך יומיים ב.3.7%-
הסיבות להמראת המטבע האירופי נעוצות בביקוש ער בישראל ובעיקר בהתחזקות היורו בעולם. זאת לאחר שביומיים האחרונים התחזק היורו ביותר מ1%- ושלשום בבוקר זינק ל1.26- דולר, לאחר שרשם שפל של 4 שנים: 1.218 דולר ליורו.
התחזקות היורו בעולם נובעת ככל הנראה מכך שהפרלמנט הגרמני אישר הקצאת כספים לתוכנית הסיוע בסך 148 מיליארד יורו, וכן מהשמועות על תוכנית חשאית שהגתה גרמניה, שמטרתה ליצור רפורמה מקיפה במנגנון לייצוב היורו.
למעשה, גרמניה היתה הראשונה שאישרה את הקצאת הכספים לתוכנית הסיוע, וכעת הצעת החוק טעונה חתימה של נשיא גרמניה. אולם אנליסטים ממשיכים להחזיק בדעה כי הטלטלות ביורו ימשיכו, ושערו עלול לרדת בשלב הראשון ל1.20- דולר ובשלב השני ל1.15- דולר.
גם שער הדולר היציג עלה ב0.08%- בלבד ל3.822- שקלים - הגבוה ביותר בחצי השנה האחרונה. בתוך יומיים עלה שער הדולר ב3%- בעקבות הביקוש העצום במסחר במט"ח בישראל.
שבוע המסחר המקוצר באחד העם הסתיים ביום חמישי בירידות שערים חדות. מדד המעו"ף צלל ב-2.64% לרמה של 1,101.45 נקודות, מדד תל אביב 100 ירד ב-2.93% לרמה של 1,022.57 נקודות, התל טק והפיננסים השילו 3.49% ו-2.95% בהתאמה, מדד הנדל"ן איבד 4.91% מערכו ואילו מדד הביומד נחתך ב-7.05%.
בדקות הסיום של שבוע מסחר עגום במיוחד בוול סטריט שינו המדדים בבורסת ניו יורק כיוון ועלו בצורה חדה. הדאו ג'ונס סגר את היום בעלייה של 1.3% ל10,193- נקודות, ואת השבוע סיים בירידה של כ.4%- מדד S&P500 טיפס ב1.5%- ל1,088- נקודות וסיים בצניחה שבועית של כ.4.2%- מדד הנאסד"ק, שעלה ב1.1%- ל2,229- נקודות, סיים את השבוע בירידה חדה של .5%
הירידות וחוסר היציבות בשווקים נובעים מהמצב הרעוע של כלכלות האיחוד האירופי, שם הממשלות נאבקות עדיין כדי להחזיר את היציבות לשוקי האג"ח ולהפיג את החששות באשר ליציבות היורו.
הבורסות באירופה ירדו בשבוע שעבר בכמעט .4% שלשום נרשמו ירידות מתונות: בורסת לונדון ירדה ב,0.2%- בורסת פרנקפורט ירדה ב,0.66%- והבורסה של פריז ירדה ב.0.05%- לעומת זאת, הבורסה של מדריד עלתה ב,1.4%
שרי האוצר של מדינות האיחוד האירופי סיכמו שלשום כי יש להחמיר את הסנקציות המוטלות על מדינות המנהלות מדיניות תקציבית בעלת גירעונות גדולים. השרים התנגדו להקמת מנגנון שמטרתו תהיה לנהל את הגירעונות של המדינות המגיעות לחדלת פירעון, בטענה כי אף מדינה לא יכולה להתכחש לחובותיה. כמו כן התחייבו שרי האוצר של האיחוד "לסתום חורים" בגוש היורו באמצעות הטלת קנסות על מדינות שחורגות מגירעון של 3% מהתוצר - קנסות ששיעורם 0.5% מהתוצר.
במהלך הישיבה דרשו שרי האוצר של גרמניה ושל צרפת משאר שרי האיחוד לתמוך בדרישת גרמניה, שלפיה המדינות שיקבלו סיוע מתוכנית החילוץ בת כטריליון הדולר, יחויבו לקצץ בהוצאותיהן הציבוריות. דרישה זו מכוונת בעיקר לספרד ולפורטוגל, שחייבות לבצע קיצוצים נוספים בתקציביהן, אך גם למדינות נוספות בגוש היורו כמו אירלנד.
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, הציג בסוף השבוע את הדילמה שלו ביחס להעלאת הריבית בישראל, רגע לפני הודעתו מחר בערב על גובה הריבית במשק. את הדברים אמר בסמינר שערך הבנק המרכזי האירופי בפרנקפורט שבגרמניה לרגל פרישתו של סגן נגיד הבנק, לוקס פאפאדמוס.
לדברי פישר, "לבנק ישראל אין מרחב תמרון להעלאות חדות של הריבית, כשלמדינות אחרות יש שיעורי ריבית נמוכים". כזכור, בתוך חצי שנה העלה פישר את הריבית ב1%- (ל.(1.5%-
על פי ההערכות, הריבית במשק תישאר ללא שינוי בחודש יוני, בעקבות נפילת היורו וההאטה הכלכלית במשק. במשרד האוצר ובבנק ישראל מודאגים מהפגיעה ביצוא ומההאטה בצמיחה בעקבות משבר היורו, ומזהירים כי העלאת ריבית נוספת תחזק את השקל ותפגע ביצואנים. עם זאת, פישר צפוי לשקול בכל זאת העלאת ריבית, בעקבות הפיחות החד בשקל בימים האחרונים.
בנק ישראל צפוי להוריד את תחזית הצמיחה לשנתיים הבאות, לאחר שהעלה אותה ל3.7%- השנה ול4%- בשנה הבאה. כעת, בעקבות ההידרדרות באירופה, תעודכן שוב תחזית הצמיחה - הפעם כלפי מטה. גם האוצר יפרסם בחודש הבא תחזית צמיחה, כחלק מהכנת תקציב המדינה לשנתיים הבאות. למעריב עסקים נודע כי הצמיחה הנמוכה והירידה הצפויה בהכנסות ממסים יחייבו קיצוצים עמוקים יותר בתקציב, כדי לעמוד ביעד הגירעון.
בבנק ישראל מדברים לראשונה על האטה בקצב הצמיחה: "העלייה במדד המשולב בחודשים האחרונים מצביעה על המשך ההתאוששות בפעילות הכלכלית של המשק, תוך התמתנות קצב ההתאוששות", נמסר. המדד המשולב מצביע על ירידה ממשית ביצוא ובצריכה הפרטית בחודש אפריל.