בשיא הביקורת על שכר הבכירים - בחברות הממשלתיות השכר דווקא עולה
בלעדי: בעוד שבכנסת נאבקים על הגבלת שכר הבכירים במשק, ברשות החברות הממשלתיות מגבשים מתווה להעלאת שכר המנכ"לים. הסיבה: לעתים עובד זוטר מרוויח יותר מהמנכ"ל. חברת ייעוץ בינלאומית תיקבע את השכר הראוי ואת מנגנון הבונוסים של בכירי החברות הממשלתיות
כחלק מהתוכנית מתכוונים ברשות לשכור את שירותיה של חברת ייעוץ בינלאומית (שתיבחר במכרז בינלאומי), שתיקבע מהו גובה השכר המגיע למנכ"ל חברה ממשלתית ותמליץ על השיטה החדשה לקביעת הבונוסים.
נכון להיום מנכ"ל חברה ממשלתית בדרגה הגבוהה ביותר (כמו מנכ"ל חברת החשמל, התעשייה האווירית ומנכ"ל תע"ש המדורגים בדרגה 10) משתכר 46 אלף שקל בחודש. הבונוסים נקבעים לפי אופי החברה הממשלתית: בחברה בעלת מאפיינים עסקיים בולטים יותר (חברה ציבורית כמו חברת חשמל או התעשייה האווירית, שמתחרה בחברות בשוק הפרטי) נהוג היה לתת בונוסים שגובהם עד 5 משכורות, ובחברות אחרות היו הבונוסים נמוכים יותר. שכר היו"ר בחברה ממשלתית זהה בדרך כלל לשכר המנכ"ל, בתנאי שהוא מועסק במשרה מלאה.
ברשות החברות הממשלתיות הגיעו למסקנה
כי אין התאמה בין שכר המנכ"ל לבין האחריות העצומה המוטלת עליו. בבדיקה שנערכה התברר כי לעתים נתב בנמל אשדוד מרוויח יותר מהמנכ"ל; טייס ניסוי בתעשייה האווירית משתכר יותר מיו"ר החברה; ומהנדס בכיר וותיק בחברת החשמל מרוויח יותר מהמנכ"ל. ברשות החברות חוששים כי שכר נמוך מדי עלול לעודד פרישת מנכ"לים למגזר הפרטי.
בשלב זה מסתמן כי עדכוני שכר המנכ"לים לא יגררו בהכרח תוספות שכר לחברי הנהלה נוספים בחברות הממשלתיות. המהלך שמוביל כהן לעדכון שכר המנכ"לים נעשה בעיתוי בעייתי: בימים אלה מתנהל קמפיין נרחב נגד שכר הבכירים בחברות הציבוריות, וועדת שרים בראשות שר המשפטים יעקב נאמן בוחנת דרכים להגביל את שכרם. היום תתכנס הוועדה לישיבה נוספת, שאליה הוזמנו בכירים במשק שיציגו את עמדתם.
אם לא די בכך, ההסתדרות דורשת לפי ההערכות תוספות שכר של לפחות ,3% שפירושן הוצאה תקציבית של 1.5 מיליארד שקל. תוספות השכר במגזר הציבורי עלולות להגדיל את הגירעון בתקציב המדינה..
ברשות החברות הממשלתיות אישרו כי נבחן עדכון שכר המנכ"לים, משום שקיימות בעיות בשיטת התשלום הנוכחית.