צ'ופר מהמדינה: החובות הישנים שלכם בדרך להיעלם
חייבים אלפי שקלים לשכן או לבנק? ייתכן שמהחודש הבא תוכלו לשכוח מהצרות. בשל עומס תיקים, תימחק ההוצאה לפועל לראשונה חובות בני שמונה שנים ויותר שלא נגבו. 15 מיליארד שקל ישארו בידי האזרחים
הצעד החריג והראשון מסוגו ימחק למעשה סכום חוב מצטבר ובלתי נתפס של כ15- מיליארד שקל. מדובר בתיקים בני שמונה שנים לפחות שלא נעשתה בהם פעילות כלשהי מאז דצמבר ,2005 ולפיכך ההנחה היא שהתובעים בהם ויתרו על חובם.
אם עד היום שכבו התיקים הרדומים במערכת, וחרב העיקולים, ולעתים אף פקודת המאסר, ריחפה במשך שנים ארוכות מעל ראשם של לא פחות מ800- אלף חייבים - הרי שכעת המצב ישתנה: אם בתוך 30 יום לא תתקבל הודעה מצד הזוכים, התיקים הללו יימחקו כליל.
בהוצאה לפועל הסבירו שמדובר בעיקר בתיקים שנפתחו בגין צ'קים ושטרי חוב שלא נפרעו, פסקי דין אזרחיים שלא קוימו, פסקי דין שניתנו בדיון מהיר עקב חריגה ממסגרת אשראי או חובות לבנקים על הלוואות שלא גובו במשכנתא.
חלק אחר של התיקים נפתחו עקב חיובים בהוראת קבע לחברות שירותים שונות, ובראשן חברות תקשורת וסלולר. הבעיה נובעת מכך שבתיקי הוצאה לפועל אין התיישנות, כך שאין הגבלה על הזמן שניתן לפעול בהם.

אבל לא כולם ייהנו מהמחיקה החד-פעמית: התקנות החדשות אינן חלות על חוב מזונות ילדים, על חובות בגין פיגור בתשלום המשכנתא ועל תיקי משכון (חוב שנכס שועבד להבטחת פירעונו). הן גם לא יחולו על תיקים שנפתחו לאחר שנת ,2002 שכן בהם קיימת אפשרות שהתובע (המכונה "הזוכה") ישוב לפעול לגביית חובו.
"זהו יום בשורה
בהוצאה לפועל קיימים כיום כ3.5- מיליון תיקים, שסכום החוב בהם מוערך ב100- מיליארד שקל. כ916- אלף תיקים (26%) הם תיקים ישנים המכבידים על המערכת ומיועדים לגניזה. בתיקים אלה הזוכה לא פעל במשך שנתיים לפחות לגביית החוב, והמחשב "הקפיא" אותם עד שתבוצע פעולה כלשהי.
למעשה, אף שמערכת ההוצאה לפועל פועלת כזרוע המבצעת של בתי המשפט לגביית כספים מהחייבים, היא אינה פועלת על דעת עצמה. מי שזכה בפסק הדין הוא שצריך לאתר את החייב ולנקוט הליכים שונים כדי לקבל את כספו.
זו הסיבה שברבים מהמקרים החוב כלל לא נגבה, אף שיש מי שזכאי לו: בתיקים רבים כלל לא מצליחים לאתר את החייב; לעתים החייב מתיש את הזוכה בדרכים שונות, במקרים אחרים הזוכה מתייאש לאחר שהבין שלחייב באמת אין כסף לשלם לו, ולעתים הזוכה והחייב הגיעו להסדר ופשוט שכחו לעדכן בעניין את ההוצאה לפועל.
אדם חייב ש"יתעורר" החל מהחודש הבא לאחר שהתיק כבר נמחק ייאלץ לפתוח תיק חדש, לשלם שוב אגרה ולהציג את כל המסמכים הנדרשים. עם זאת, רשם ההוצאה לפועל יוכל לסרב לבקשתו להימנע מגניזת התיק או לבקשתו לפתוח את התיק מחדש, בעיקר אם התיק ישן מאוד.
מנהל הרשות מדיוני הודה אתמול כי אילולא סיועו של שר המשפטים נאמן, הייתה ההוצאה לפועל קורסת מכמות התיקים הגדלה בקצב מדאיג. "הצעד החשוב ישפיע חד-משמעית על כלכלת ישראל", הסביר. "אנחנו במקום ה100- במדד העולמי לאכיפת חיובים, ליד מדינות כמו מרוקו, זימבבואה וברזיל. אנו חייבים להתקדם מעלה, מה שיגביר את הזרמת ההון מבחוץ".