המערכה על חוק התכנון יצאה לדרך
דיון סוער בוועדת הכלכלה של הכנסת בנוגע לרפורמה בחוק התכנון. ראש מנהל התכנון: זו מהפכה. ארגוני הסביבה: הממשלה מסתירה את האמת

על גבי המסך הלבן הוצגה מצגת הפאואר פוינט של שמאי שביקשה להראות על השינויים בהליכי האישור והבנייה. בשלב מסוים נאלץ שמאי לגלול את אחד השקפים - הוא כלל עץ ארוך ומסועף עם עשרות ענפים וריבועים וחוטרים – "כך נראה היום תהליך האישור והבנייה היום", אמר.
ח"כ מאיר שטרית ראה את עץ והשתולל, "זה לא נכון. זה לא ככה. אני יכול לבוא ולהשיג אישור תוך שבועיים. תוך יום! אישור לא נראה ככה". שמאי שמר על קור רוחו וטען ביובש כי למיטב ידיעתו מדובר בפרק זמן ארוך יותר. "אתה מוציא את דיבתה של ישראל! אתה מגזים", המשיך שטרית.
באדם טבע ודין שמתנגדים באופן חריף לשינויים המוצעים ברפורמה כינו אותה במכתב שנשלח לחברי הכנסת לא פחות מביזוי של בג"ץ שדרש דיון מדוקדק של ועדת שרים בהסתייגויות של אזרחים מהחוק לפני הבאת הצעת החוק לכנסת.
במטה לתכנון אחראי מוספים ש"הממשלה מסתירה מחברי הכנסת את הצדדים האפלים של החוק, שלמעשה יביא לפחות שקיפות ולסודיות של דיונים פנימיים, לבנייה חסרת אחריות על חשבון
"אנו תומכים בקריאת חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה להפריד בין הליכי הרישוי והתכנון, באופן שיבטיח קידום רפורמה בהליכי הבירוקרטיה שנגרמים בתחום הרישוי. בנושא התכנון יש צורך בחוק טוב יותר, שיכלול אינטרסים של כלל הציבור הישראלי ולא רק של קבלנים ונדל"ניסטים".
רק אתמול (ב') עם קבלת ישראל ל-OECD הזכיר נתניהו את הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל ובחוק התכנון כאחד מהנדבכים לצמיחה כלכלית עתידית של ישראל, ועלייתה – כך לדבריו – לצמרת 15 המדינות בעלות התוצר הגבוה ביותר לנפש בעולם המערבי. נתניהו דיבר על הרפורמה ככזו שכבר יצאה לדרך במהלך השנה הראשונה לכהונתה של הממשלה, אך מהדיון בוועדת הפנים נראה כי עוד מצפה לה דרך ארוכה –"אף אחד לא יודע איך חוק יוצא מהוועדה לא מכיר את הכללים בבית הזה", אמר אחד מהמשתתפים וחבר הכנסת דוד אזולאי מש"ס ציין, "לא ראה וקדש, ראה וחדש".
עיקרי הרפורמה כפי שהוצגו על ידי שמאי עוסקים בשינוי הליכי הרישוי, התכנון, הפיתוח והבעלות על קרקע בישראל. על פי המתכונת החדשה יהפוך הליך אישור השינויים בקרקע מהפכה משמעותית, "סגירת מרפסות" ושינויים מינוריים יחסית יועברו בהליך של רישוי מזורז שייקח לא יותר מ-45 יום או אף יזכו לפטור מרישוי. הליכי רישוי מורכבים יותר שנגררים היום פעמים רבות במשך חודשים ארוכים במוסדות התכנון והרישוי יתוחמו לתקופה של לא יותר מ-90 יום בלבד בלבד. שינויים אלו צפויים לטענת מצדדי הרפורמה להוריד חלק גדול מחוסר הוודאות וצווארי הבקבוק בהליכי הבנייה וכך להוזיל ולקצר את הליכי הפיתוח והבנייה.
ח"כ כרמל שאמה ששימש כיו"ר הועדה לרפורמה במנהל מקרקעי ישראל ציין כי פשרה בא אף אחד לא מרוצה היא ככל הנראה האופציה הטובה ביותר, "ממבט ראשון הרפורמה לא תהיה אהבת חייהם של הירוקים ולא של הקבלנים היא תצטרך להיות תרכובת ואיזון של האינטרסים המנוגדים. השאיפה היא כי היא תשרת את כולם ותשמש כאנטיביוטיקה נגד השחיתות"
עוד ציין שאמה כי במסגרת הרפורמה יש להקים ועדת משנה מיוחדת לעניין מיגור השחיתות בוועדות התכנון, אגפי ההנדסה בעיריות ומינהל מקרקעי ישראל. ועדה שתסייע לחסום מקרה של הולילנד עתידי, "לצערי מערכת אכיפת החוק הרימה מזמן ידיים בפני עברייני המקרקעין", אמר שאמה.
ח"כ ניצן הורוביץ מתח בדיון ביקורת חריפה על מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומנכ"ל משרד הפנים, אשר הציגו את הרפורמה כמנוף חברתי וכלכלי. "הממשלה מרמה את הציבור ביודעין ובלי למצמץ בכלל. נציגיה הבכירים מציגים טיעונים ומטרות הפוכים לחלוטין מהצעת החוק – מה שמגביר עוד יותר את החשד כי הרפורמה מסוכנת מאוד ומשרתת את בעלי האינטרסים".