המבקר: למנוע פגיעה בכיס של הציבור בעקבות עיצומי עובדי חברת החשמל
דוח מבקר המדינה לשנת 2010 קובע כי רוב החלטות הממשלה בנוגע לרפורמה במשק החשמל עליה הוחלט כבר ב-1996 - לא יושמו. לדבריו, הצרכנים לא צריכים לשאת בהוצאות בסך 180 מיליון שקל שנגרמו לחברה בשל סכסוכי עבודה
לדברי המבקר, הוצאת השינוי המבני במשק החשמל אל הפועל חשובה למשק הישראלי ותוביל לייעול ולכך שהשוק לא יתבסס רק על חברת החשמל כיצרנית העיקרית במשק. "מן הראוי שמשרד התשתיות הלאומיות, משרד האוצר, רשות החברות ורשות החשמל ינתחו את הסיבות לחוסר ההצלחה לבצע את השינוי המבני במשק החשמל, יפיקו לקחים ויגבשו תכנית שינוי מבני מתוקנת ולוח זמנים לביצועה, שתאפשר להוציא לפועל את הרפורמה", קובע המבקר.
המבקר קובל על כך שהגורמים הממשלתיים לא הכינו סקר מקיף שמטרתו לאתר סיכונים שעלולים להיווצר במהלך יישום השינוי המבני. כמו כן, לא הוכן אומדן של עלות ביצועו של השינוי המבני הכולל, בין היתר, פיצויי פרישה והטבות בסכומים גדולים לעובדים (כגון מענקים ותוספות שכר) ואת אופן מימונו. המבקר מציין כי יועץ חיצוני של רשות החברות העריך בסוף שנת 2005 כי עלויות הביצוע של השינוי המבני יעמדו על סכום שנע בין 1.6 ל-2.14 מיליארד שקל.
בנוסף מצביע הדוח על מספר ליקויים. הגורמים הממשלתיים קובע המבקר, טרם קבעו הסדר לטיפול בהתחייבויות של חברת החשמל המסתכמות בכ-57.5 מיליארד שקל, לאחר ביצוע השינוי המבני. כמו כן, טרם נקבע הסדר לחלוקת נכסי חברת החשמל ששוויים הכולל נאמד ב-74 מיליארד שקל, בין החברות שיוקמו במסגרת הרפורמה.
כמו כן קובע המבקר כי על הגורמים הממשלתיים לפעול לכך שהצרכנים לא יישאו בהוצאות שנוצרו כתוצאה מסכסוכי העבודה בחברת החשמל בעקבות הכוונה לבצע שינוי מבני במשק החשמל. חברת החשמל
ליקוי נוסף שמעלה הדוח מגלה כי שתי חברות ממשלתיות שבבעלות המדינה - חברת ניהול המערכת וחברת תחנות ייצור חשמל חדשות בישראל - שהוקמו באוקטובר 2008 על פי החלטת הממשלה טרם פועלות, וכי ניהול המערכת עדיין מבוצע בידי חברת החשמל. בנוסף, הגורמים הממשלתיים טרם מצאו דרך שתאפשר להעביר מחברת החשמל לחברת ניהול המערכת את הנכסים הנדרשים לשם ניהול מערכת החשמל או דרך שתאפשר להקימם מחדש.
המבקר מציין כי בנובמבר 2002 קבעה הממשלה שמכסת החשמל שייצרו יצרנים פרטיים תהיה 20% מכלל החשמל המיוצר במשק. לדעת משרד מבקר המדינה, משנוכח משרד התשתיות שמכסת ייצור החשמל של יצרני החשמל הפרטיים זניחה (כ-3.5% בשנת 2009) לעומת היעד של 20% שקבעה הממשלה בשנת 2002, היה עליו להקדים ולפעול ליצירת תנאים לשילוב יצרנים פרטיים בתחום זה כדי לשפר מראש את הסיכויים לעמוד ביעד הנדרש.
ממשרד התשתיות הלאומיות נמסר בתגובה: "משרד התשתיות הלאומיות רואה חשיבות רבה בטיפול בנושא מורכב זה, הנמצא מזה זמן רב על סדר היום של הממשלה. המעבר ממונופול מוחלט למבנה בעל אלמנטים תחרותיים צריך להתבצע בשיקול דעת, ותשומת לב מלאה לקשת רחבה של היבטים, וביניהם, היבטים כלכליים, ארגוניים, תכנוניים, טכנולוגיים, ואחרים. המשרד מקדם את השינויים מתוך תפיסה כי בתהליכי יישום של כל רפורמה יש לשים דגש על אספקה אמינה של חשמל לצורכי המשק הישראלי, הגדלת עתודות הייצור ויישום תהליכי התייעלות בחברת החשמל לישראל".
"במקביל נמצא המשרד בעיצומו של תהליך לשילוב יצרנים פרטיים במערכת החשמל. למרות המאמצים הניכרים שהושקעו בנושא זה, טרם השתלבה יוזמה פרטית בהיקף שנקבע. על אף הקשיים המשרד נחוש בדעתו למצוא דרכים לקידום מטרותיו בתחום זה, כדי להוציא את התוכניות מן הכוח אל הפועל".
"באשר להערות הביקורת בנוגע לביצוע בדיקות משלימות בתחומים שונים, כגון ניתוח סיכונים, חשיפה לנזקים, בדיקת עלויות, הפקת לקחים, קביעת יעדי ביניים מתוקנים ועוד, כל סוגיה תבחן לגופו של עניין, בהתייעצות עם משרד האוצר וגורמים ממשלתיים רלוונטיים אחרים, במטרה לתקן ולשפר את הטעון תיקון ושיפור".
מרשות החברות נמסר בתגובה: "במהלך שני העשורים האחרונים בכלל ובמהלך חמש השנים האחרונות בפרט, גיבשו הדרגים המקצועיים הממשלתיים האמונים על משק החשמל עבודת מטה מקיפה לקראת יישום שינוי מבני במשק החשמל. עבודת המטה אשר נעשתה בצורה מקצועית ומעמיקה, כללה ניתוחים מעמיקים של משק החשמל והזמנת חוות דעת של יועצים כלכליים, משפטיים ואחרים, מהמובילים בתחומם בארץ ובחו"ל".
"תוצריה כוללים שורה ארוכה של מסמכים שונים המניחים לדעתנו תשתית ראויה לקידום יישום שינוי מבני. יש לציין כי עבודת המטה האמורה לוותה בעדכונים שוטפים של שרי האוצר והתשתיות הלאומיות, ובכלל זה מסמכי המלצות של הדרג המקצועי ודיונים מעמיקים בהשתתפות השרים. לשם קידום הנושא הוקם צוות ממשלתי, המורכב מכלל הגורמים המקצועיים הממשלתיים האמונים על משק החשמל, בראשות סגן מנהל רשות החברות - מר אהרון גולדמן, אשר מקיים דיונים אינטנסיביים עם הנהלת חח"י, וועד העובדים וההסתדרות לשם קידום השינוי המבני במשק החשמל".