צפירת ההרגעה מהאיחוד עודדה את המשקיעים: המעו"ף טיפס בכ-3.3%
לאחר יום מסחר דרמטי אתמול בו צללו המדדים המובילים, היום נחתם המסחר בעליות שערים נאות. תל אביב 100 טיפס ב-3.3%, הנדל"ן והפיננסים הוסיפו 3.5% ו-3.6% בהתאמה והתל טק זינק ב-4.8%. מדד הביומד זינק ביותר מ-7%. מניית טאואר נסקה ביותר מ-9%
נזכיר כי פתיחת המסחר עוכבה ביום המסחר הראשון של השבוע כיוון שהשער התיאורטי של המעו"ף הורה על ירידה של של כ-3%, ובמהלכו צללו המדדים. עם זאת בסופו, התמתנו הירידות ותל אביב 25 השיל בסיומו רק כ-1%.
מלבד המעו"ף, התחזקו גם שאר המדדים המובילים: תל אביב 100 נסק ב-3.32% לרמה של 1,093.86 נקודות, הנדל"ן והפיננסים הוסיפו 3.54% ו-3.63% בהתאמה והתל טק זינק ב-4.80%. עוד נציין כי מדד הביומד טיפס היום ב-7.25%.
היורו התאושש היום וטיפס ב-0.94% לרמה של 4.8748 שקלים, זאת על רקע אישור שרי האוצר של האיחוד האירופי את הקמתה של קרן חירום שתמנע ממדינות לקרוס כלכלית. אחרי שעות של דיונים בבריסל, אישרו השרים חבילה בשווי של 500 מיליארד יורו לפחות, כדי להגן על המטבע האירופי. הדולר, לעומת זאת, נחלש ב-1.44% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.7480 שקלים.
להכרזתם של שרי האוצר של האיחוד האירופי על "קרן הייצוב", שתהווה מנגנון ערבות והלוואה לשמירה על שערו של המטבע האירופי, חלק ניכר בבלימת נפילת שערו של היורו היום. השרים הסכימו אמש להעניק סיוע פיננסי בסך 750 מיליארד יורו (962 מיליארד דולר) לכלכלות גוש היורו שנקלעו לבעיות פיננסיות.
על פי הדיווחים, התוכנית כוללת 440 מיליארד יורו הלוואות מממשלות הגוש, 60 מיליארד יורו מקרן חירום מיוחדת, ו-250 מיליארד אירו מקרן המטבע הבינלאומית. עלות התוכנית התקבלה בהפתעה, שכן ההערכות המוקדמות בשוק היו שחבילת הסיוע תהיה קטנה בהרבה.
אחרי 15 שנים של מאמצים, ישראל התקבלה היום באופן רשמי לארגון ה-OECD, לאחר ש-31 שגרירי המדינות החברות בארגון אישרו את צירופה. שר האוצר, יובל שטייניץ, וראש הממשלה, בנימין נתניהו, ייצאו ב-27 במאי לישיבה מיוחדת בפריז שבה תצורף רשמית ישראל לארגון היוקרתי.
נוסף לישראל, יצורפו גם אסטוניה וסלובניה, כך שהארגון יגדל ל-34 מדינות. "ישראל, אסטוניה, סלובניה וצ'ילה שהצטרפה לא מכבר לארגון, יהפכו לשותפות מלאות. מהלך זה יתרום לפתיחות וגיוון בארגון, המשחק תפקיד חשוב בעיצוב מבנה הכלכלה העולמית", אמר מזכ"ל ה-OECD אנחל גוריה.
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בירך היום
הנגיד הוסיף, כי הדבר מחזק את ביטחון המשקיעים לגבי מעמדו של המשק הישראלי וצפוי לתרום לעידוד ההשקעות במשק. הנגיד שיבח את הדוחות הכלכליים שכותבים כלכלני ה-OECD, והביע תקווה כי העבודה עם הארגון תסייע בקידום רפורמות כלכליות בכמה תחומים בישראל, ובהם קידום מערכת החינוך בארץ, ההשתתפות בכח העבודה, הקטנת אי השוויון הכלכלי, ואיכות הסביבה.
מבין מניות מדד המעו"ף בלטו היום במסחר המניות הבאות: מניית קבוצת דלק שזינקה ב-7.38%, דיסקונט השקעות שנסקה ב-7.31%, מניית נייס ומניית אבנר שטיפסו ביותר מ-5.5%, דלק קידוחים שהוסיפה 5.28% והחברה לישראל שטיפסה בכ-5%.
נציין כי כל מניות המדד חתמו היום בירוק, כשבתחתית הרשימה המניות הבאות, היחידות שעלו בפחות מ-2%: מכתשים אגן טיפסה ב-1.94%, שטראוס ב-1.33% וטבע ב-1.13%. במדד תל אביב 100 בלטו מניית כור שזינקה ב-10% ומניית טאואר שהוסיפה 9.22% לערכה.
עוד נציין כי המסחר במניית מבטח שמיר הופסק היום. זאת על רקע סירובה של מבטח שמיר לחשוף את דוחות תנובה - אשר היא מחזיקה ב-20.7% ממניותיה. מאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר, החליט בסופו של דבר שלא להמשיך במאבק המשפטי ופועל כעת לביצוע אחת מהחלופות הבאות: רכישת אחזקותיה של אייפקס בתנובה (קצת למעלה מ-50%) או מכירת אחזקות מבטח שמיר.
מבדיקת מעריב עסקים עולה חברת תנובה, הפועלת כאגודה שיתופית, אינה עורכת את דוחותיה הכספיים כנדרש מחברות ציבוריות ישראליות וגם לו רצתה לפרסם אותם היא לא יכלה לעשות זאת - כך עולה מבדיקת מעריב עסקים.
מהבדיקה מתברר כי מתוקף היותה אגודה שיתופית, עורכת תנובה את דוחותיה כחברה פרטית על פי כללי החשבונאות המכונים .GAP לדוחות הכספיים לא מלווים כללים שנקבעו בשנים האחרונות כמו מידע צופה פני עתיד. בכל מקרה הם גם אינם ערוכים על פי כללי הIFRS- כפי שנדרש מחברות ציבוריות.