הגודל כן קובע: יצאנו לחפש מחשבים ניידים שמספקים את הסחורה
אחרי שגילינו שביצועי הנטבוקים לא ממש מרשימים, הגיע הזמן למצוא מחשבים ניידים שבאמת עושים את העבודה. מחשבי הביניים הם הפתרון הטוב ביותר: לא קטנים מדי ולא גדולים מדי, עם מסכי 13 אינץ' ומשקל נמוך. בדקנו כמה כאלה, וגילינו: יש תמורה בעד האגרה
אבל תכל'ס, אחרי הרבה שעות עם המחשב הקטן הזה, רבים גילו שעבור עבודה מעט יותר מורכבת מבדיקת מיילים ושיטוט בפייסבוק - צריך כלי אמיתי. מחשב שבאמת מיועד לעבודה קשה. הניסיון מלמד שהמסך הסקסי בגודל 10 אינץ' לא כל כך נוח לגלישה או לצפייה בתמונות וסרטים. אנשי הפיננסים לא אהבו את משטח העכבר הזעיר ואת המקשים הקטנים, שהסידור שלהם על המקלדת שונה במקצת מהפורמט הרגיל.
המשתמשים הרציניים מחפשים היום סוג אחר של נייד: קל במשקל, מעוצב היטב, מספק ביצועים טובים ובעל מחיר סביר. הדרישות הן בדרך כלל למסך בגודל של 14-12 אינץ', חסכוני באנרגיה, בעל משקל הנמוך משני ק"ג, עם מעבד ליבה כפולה (ולא הAtom- החלש של אינטל, המיועד בעיקר לנטבוקים), בעל כרטיס גרפיקה טוב וכמובן כונן קשיח עם נפח גדול.
עד 2010 מבחר הניידים בקבוצה הזו היה קטן ובמחירים גבוהים - בגלל הביקוש הנמוך. אם ניקח, למשל, את הניידים של החברה הסינית לנובו (לשעבר IBM), נמצא שיש הפרש של קרוב ל2,000- שקל בין מחשב עם מסך בגודל 15.4 אינץ' סטנדרטי, ובין מחשב עם מסך 13 אינץ', שמשקלו כמחצית ממשקל המחשב הגדול.
בחברות אחרות קיים הפרש גדול עוד יותר במחיר, ואצל כמה מהן נחשב עד לא מכבר מחשב בגודל כזה למוצר מותרות, שמחירו כ2,000- דולר. אבל כוחות השוק עושים את שלהם, ובעקבות התעוררות הביקוש לניידים עם מסך בינוני, החלו כמה יצרנים כמו אסוס, החברה המובילה בתחום הנטבוקים, דל וHP- לייצר גרסה גדולה של הניידים הקטנים, בתוספת תכונות שלא תמצאו במחשבים ניידים רגילים.
החברות מתחו את מסכי הנטבוקים לגודל של 12.1 אינץ' ואף הרחיבו את המקלדת, כך שהיא שווה בגודלה למקלדת של מחשב נייד עם מסך של 14 אינץ'. הן התקינו מעבד עם ליבה כפולה ועם לוח אם חזק. בכמה מהדגמים אף הכניסו מעבדי All In One חדשים, שיש להם יחידת עיבוד ,(CPU) כרטיס גרפי והתקן לניהול הזיכרון בצ'יפ אחד.
מכאן נפתחה הדרך למזעור מערכות המחשב, ולשוק הגיעו דגמים חדשים עם השבב החדש או עם שבבים אחרים, חזקים וחוסכי אנרגיה. עם עליית הביקוש, החלה ירידה במחיר הניידים החדשים, וכיום אפשר למצוא נייד עם מסך בגודל של 14-12 אינץ' בטווח של 4,000-3,000 שקל למותג עם אחריות ושירות. בחו"ל תוכלו למצוא ניידים כאלה אצל חברות מובילות ב550- דולר, עם מערכת הפעלה חלונות 7 (אבל ללא מקלדת בעברית).
בדקנו בשוק המקומי כמה מהדגמים המתאימים לדרישות וגילינו שיש עם מה לעבוד. כל מחשב נבדק
המחשבים נבדקו גם בתוכנה לבדיקת איכות הגרפיקה על ידי תוכנה בשם .3DMark גם היא בוחנת את כל מרכיבי המחשב ומחלקת בסוף הבדיקה ציון. ככל שהציון גבוה יותר - איכות הגרפיקה גבוהה יותר.
ציון ביצועים: 3,742 נקודות
ציון גרפיקה: 3,976 נקודות
כמה: 3,280 שקל
חברת דל החליטה השנה ללכת על קו הניידים הבינוני, עם נייד מאובזר היטב ועם חומרה איכותית. המסך בגודל של 13.3 אינץ', מסוג ,WXGA והמעבד מסוג 8600 של אינטל - אבל תוכלו למצוא אותו עם מעבד ,6670 שגם הוא חזק למדי. כשהוא מאובזר בזיכרון 3GB וכרטיס מסך 9300 של ,NVIDIA אין פלא שהביצועים שלו היו הטובים ביותר.
בבדיקת הביצועים קיבל הנייד ציון של 3,742 נקודות, ובמבחן המסך הוא קיבל 3,976 נקודות, כמו טובי המחשבים המיועדים לעבודת גרפיקה. בארסנל של הנייד הזה נמצא כונן אופטי, ולמרות זאת משקלו רק 1.9 ק"ג.
בגלל ההגדרה העסקית, לא תמצאו בו יציאת ,HDMI מה גם שהרזולוציה של המסך אינה תומכת בסרטי .HD מבחינה תפעולית הוא נוח במיוחד להפעלת מולטימדיה, משום שיש לו לחצנים לשליטה על הכונן ללא המחשב. רכיבי התקשורת טובים, ויש אפשרות להפסיק אותם כדי לחסוך בסוללה.
זמן העבודה עם סוללה בת 6 תאים היה כ4- שעות, ואפשר להאריך את הזמן עם סוללה של 9 תאים. המחיר הבסיסי: 3,280 שקל, אך יכול להגיע עד ל5,280- שקל בקונפיגורציה חזקה יותר.

ציון ביצועים: 1,580 נקודות
ציון גרפיקה: 2,553 נקודות
כמה: 3,000 שקל
בחברת אסוס, שהתחילה את שיגעון הנטבוקים, החליטו ללכת עם דרישות הקהל ועשו לנטבוק שיפוץ ומתיחת פנים. החברה הגדילה את המסך והמקלדת, שיפרה ביצועים והוסיפה זיכרון, שמה מעבד גרפי של חברת ,NVidia הגדילה את הסוללה, שיפרה את משטח המגע - והרי לכם מחשב חדש למהדרין.
לפי זרם המכירות של המוצר החדש, נראה שאסוס עלו על המסלול הנכון כשהוציאו את הנייד הזה לשוק. משקלו רק 1.46 ק"ג והוא מגיע עם צ'יפ אינטל חדש ,N330 הכולל מעבד, כרטיס גרפי ומערכת לניהול זיכרון. הצ'יפ חוסך אנרגיה ומערכות עזר ומוזיל משמעותית את המחיר.
במפרט יש זיכרון בגודל של 2 GB מסוג DDR2 ו,800 MHz- כונן קשיח GB 320 ויציאת HDMI לחיבור המחשב לטלוויזיה. מעל המסך יש מצלמה לשיחות וידאו 0.3 מגה פיקסל, שאינה איכותית במיוחד. בשאר התכונות הוא דומה למחשבים הגדולים ממנו.
במבחן הביצועים שלנו הוא קיבל רק 1,580 נקודות, אך במבחן המסך הוא קיבל ציון טוב יותר 2,553 - נקודות, גבוה יחסית לדגמים אחרים מסוגו. אין ספק שהתוספת של מערכת התצוגה של NVidia עשתה לנייד רק טוב.
ההתרשמות הכללית היא ללא כל ספק טובה. אמנם לא מדובר במחשב המהיר והיעיל ביותר בעולם, אבל הוא ללא ספק עושה את העבודה. המחיר: 3,000 שקל.
ציון ביצועים: 2,325 נקודות
ציון גרפיקה: 1,266 נקודות
כמה: 3,800 שקל
LG T380 הוא מחשב שתוכנן לענות על כל הדרישות של הדור החדש של מחשבי הביניים. משקלו 1.89 ק"ג, המארז עשוי מחומר גמיש והעיצוב הפנימי בצבע כסף. מקשי המקלדת גדולים למדי, ובחלקה העליון ישנם שני מקשי הפעלה - האחד רגיל והאחר להפעלה חלקית של כמה יישומי מולטימדיה.
בתחתית המקלדת תמצאו משטח מגע גדול שצריך להתרגל אליו. מדובר במבנה ובשיטת הפעלה שאינם סטנדרטיים, והם עלולים לגרום אפילו למשתמש מנוסה להרים ידיים. בתחתית משטח המגע אין לחצני עכבר כמו בשאר המחשבים, ובמקומם יש 4 נקודות מגע מוארות שנוגעים בהן והן מופעלות (בעת הבחירה הנקודה מספקת לכם תגובת רטט כדי לאשר לכם את הפעולה). אך איטיות התגובה של נקודות אלה הצליחה לשגע אותנו, במיוחד כשצריך להפעיל לא מעט את המקש השמאלי של העכבר.
שאר המרכיבים של הנייד הם מהסוג הטוב ביותר. המסך בגודל 13.3 אינץ' הוא LED HD, עם רזולוציה של 1366x768 ובהירות גבוהה. המעבד הוא מהסדרה החסכונית באנרגיה SU4100 של אינטל. הזיכרון, מסוג DDR2, הוא בגודל של 3 GB ובמהירות של 800 MHz, הכונן הקשיח בגודל של 320 GB וגם כרטיס המסך הוא של אינטל (דגם 4500). אין כאן כונן אופטי, אך אפשר לחבר לו כונן/צורב חיצוני.
מבחינת הביצועים, הראה הנייד ביצועים בינוניים, והציון שלו הוא 2,325 נקודות. במבחן הגרפי הוא קיבל ציון נמוך (1,266 נקודות) בגלל כרטיס המסך, שאינו מיועד לגרפיקה משופרת. המולטימדיה טובה למדי והצליל ברמקולים איכותי (בגלל ה-SRS סראונד שהתקינו בו).
גם מצלמת הווידאו טובה (1.3 מגה-פיקסל), אבל אין לה טכנולוגיית זיהוי פנים וחבל. התקשורת מסוג 802.11B/G/N, ויש גם בלוטות'. כמו כן, יש יציאת HDMI כדי להציג סרטים ישירות על הפלזמה בסלון.
הסוללה של המכשיר אמורה לעבוד 10 שעות - אצלנו עבד המחשב 6 שעות רצופות עם מסך מואר בינוני - מספיק כדי לכסות טיסה ללונדון. בסך הכל, זהו נייד איכותי, אך דורש הסתגלות - וכדאי לנסות אותו לפרק זמן קצר לפני שבוחרים בו. המחיר: 3,800 שקל.

ציון ביצועים: 2,458 נקודות
ציון גרפיקה: 1,275 נקודות
כמה: 4,000 שקל
גם טושיבה, שהיתה החברה המובילה בתחום המחשבים הניידים, הצטרפה לאופנה החדשה, עם דגם שיש לו מסך 13.3 אינץ' בהיר ואיכותי ועיצוב צבעוני נאה למדי. במארז, שמשקלו 1.9 ק"ג, תמצאו מעבד מהדור החדש החסכוני U4100 של אינטל. הזיכרון, 2GB גודלו, והוא פועל במהירות של 800 MHz.
המקלדת רחבה, ובחלקה העליון תמצאו תוספת של לחצני עזר שישמחו את מי שעובד הרבה עם המחשב. משטח ההצבעה הוא מרובה מגעים (כמו באייפון), ונוח מאוד לעבודה. בצדדים תמצאו מגוון אפשרויות לחיבור אביזרים, ויש כאן יציאה של HDMI, המיועדת לחיבור למסכי פלזמה גדולים כדי שיהיה נוח לקיים איתו שיחות ועידה.
ביצועי ה-T130 היו טובים ובמבחן שלנו הוא קיבל 2,458 נקודות. ביצועי הגרפיקה היו ירודים יחסית, וקיבלו רק 1,275 נקודות, כנראה בגלל המעבד הגרפי 4500 של אינטל, שאינו מצטיין ביכולותיו.
הסוללה חזקה למדי, ואפשרה עבודה רצופה של יותר מ-5 שעות בתנאים רגילים. התקשורת האלחוטית שלו היא מסוג 802.11B/G ויש גם בלוטות'. בסך הכל מדובר במחשב נוח לעבודה, עם מסך שלא מעייף את העיניים. כדאי לוודא בעת הרכישה שתקבלו תעודת אחריות, הכוללת גניבה ושבר של המחשב למשך שנה, ייחודית לייבואנית המחשב הזה לארץ. המחיר: 4,000 שקל.

ציון ביצועים: 1,904 נקודות
ציון גרפיקה: 1,604 נקודות
כמה: 4,485 שקל
בעולם המחשבים קיימות כל מיני קלאסיקות שממשיכות לחיות, למרות השינויים והשדרוגים שמסביב. כך צריך להתייחס למותג ThinkPad, שהחל את דרכו במחשבים הניידים של IBM, והיום הוא עוד אחד מהמותגים של החברה הסינית לנובו.
החברה מציעה השנה טרנד חדש של ניידי עבודה, תחת המותג EDGE, אולי כדי להראות שהחברה עשתה את כל המאמצים עבור הלקוחות. העיצוב החיצוני בצבע גלוסי, מבריק יותר מהשחור האפרפר של הדגמים הקודמים. בחלק הפנימי כמעט ואין שינויים. המקלדת רחבה ונוחה מאוד, ומשטח המגע גדל קצת והפך למשטח מרובה נגיעות (כמו באייפון). גם הכפתורים התרחבו.
באמצע המקלדת תוכלו למצוא את הכפתור האדום של IBM, איתו תוכלו לנווט (אבל למה לכם?). המסך הוא מט בגודל של 13.3 אינץ' ובאיכות 1366x768, והוא מוכן לחיבור HD. המעבד הוא מהדור החדש, U7300 של אינטל, החוסך בחשמל ובעל ביצועים טובים. הזיכרון הוא 4 GB מסוג DDR3, במהירות של 1066 MHz. חבל רק שכרטיס המסך הוא מהסוג הבסיסי של אינטל 4500 שפגשנו כבר במקומות אחרים.
רכיב התקשורת הוא של Quallcom, מה שאומר שיש WiFi מכל הסוג וגם בלוטות'. כבונוס קיבלנו מודם סלולרי, שצריך לשים בו SIM - ואתם מחוברים לאינטרנט (כדאי לדאוג לחבילת גלישה מתאימה, אחרת תשלמו הרבה כסף). מבחינה תפעולית המחשב הזה הוא סוס עבודה, שעבד עם סוללה של 6 תאים למעלה מ־5 שעות רצופות. המשקל שלו הוא 1.67 ק"ג.
הביצועים שלו בינוניים, ובמבחן הפעילות הוא קיבל 1,904 נקודות. בדיקת כרטיס המסך שלו הניבה ציון נמוך יחסית - 1,604 נקודות - בגלל כרטיס המסך החלש שלו. הנייד הזה מוגדר כידידותי לאיכות הסביבה, בגלל החיסכון באנרגיה והאריזה העשויה מחומרים ממוחזרים. בקרוב יגיעו דגמים נוספים עם מעבד מסוג AMD, שיוזיל משמעותית את המחיר. המחיר: 4,485 שקל.

ציון ביצועים: 3,619 נקודות
ציון גרפיקה: 1,159 נקודות
כמה: 3,500 שקל
לחברת HP יש מגוון גדול של דגמים בגדלים שונים, שיכולים להתאים לכל דרישה למחשב איכותי במחיר סביר. בגלל גודל המסך (13.3 אינץ') והמשקל הנמוך (2.1 ק"ג), מוגדר נייד כזה כמחשב עסקי ולכן העיצוב שלו קצת ספרטני. המארז הוא מפלסטיק מוקשח והמקלדת רחבה ונוחה. בחלקה העליון יש מספר לחצנים להפעלה, ומשטח לשינוי עוצמת הקול - ייחודי לניידים של HP.
בדגם שבדקנו, כללה התקשורת לא רק את ה-WiFi והבלוטות' הרגילים, אלא גם מודם סלולרי מובנה. למרות שהוא מוגדר עסקי, יש לנייד הזה יציאת וידאו HDMI שיועדה במקור לשיחות ועידה, במיוחד לאור העובדה שהמצלמה שהתקינו כאן היא בעלת רגישות של 2 מגה-פיקסל. היציאה מאפשרת לראות גם סרטים על מסך חיצוני גדול. במארז תמצאו גם כונן אופטי, שאפשר יהיה להחליף אותו לבלו-ריי כשהמחיר יירד.
מבחינת הביצועים, הציון שקיבל הנייד, עם מעבד T6600 של אינטל, היה גבוה יחסית - 3,619 נקודות. בצד הגרפי הציון היה נמוך יחסית (1,159 נקודות), אולי בשל המעבד הגרפי שלו מתוצרת אינטל. ההתרשמות בסך הכל טובה, והיה נוח לעבוד עם המחשב לאורך זמן. זמן הפעילות של הסוללה תלוי בסוג שקניתם, ואפשר להגיע עד 6 שעות רצופות עם סוללה של 8 תאים. המחיר: 3,500 שקל.
