דריכות בבורסה בתל אביב לקראת פתיחת שבוע המסחר

שבוע המסחר באחד העם ייפתח בצל הירידות החדות בארצות הברית ובאירופה בסוף השבוע. האם המשקיעים יתעודדו מהודעת מנהיגי אירופה בדבר "קרן הייצוב"?

nrg מעריב | 9/5/2010 8:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המשקיעים בתל אביב ממתינים בדריכות לפתיחת שבוע המסחר בצל הירידות החדות בשוקי העולם על רקע משבר החובות באירופה, ועל רקע הדרמה שהתחוללה ביום חמישי בבורסות וול סטריט. מנגד, המשקיעים אולי ישאבו זריקת עידוד מההצהרות של מנהיגי האיחוד האירופי בדבר "קרן הייצוב" שהם מתכננים להשיק ממש בקרוב.

את שבוע המסחר הקודם סיימה תל אביב בעליות שערים. המעו"ף עלה ב-0.63% לרמה של 1,140.61 נקודות, תל אביב 100 טיפס ב-0.56% לרמה של 1,068.28 נקודות, הנדל"ן והפיננסים הוסיפו 0.45% ו-0.74% בהתאמה ואילו התל טק איבד 0.41% מערכו.

המסחר בוול סטריט הסתיים בסוף השבוע בירידות שערים נוספות, כשהמדדים המובילים בניו יורק המשיכו רצף של 4 ימי ירידות חדות. מדד הנאסד"ק השלים ירידה שבועית של ‭,8%‬ לאחר שירד ביום שישי בשיעור של ‭2.3%‬ לרמה של ‭2,226.6‬ נקודות. מדד הדאו ג'ונס חווה את השבוע הגרוע ביותר מאז ‭,2008‬ כאשר בסוף השבוע נרשמה ירידה של ‭1.3%‬ לרמה של ‭10,380‬ נקודות, כשהוא משלים ירידה שבועית של ‭.5.7%‬

באירופה, צנחו הבורסות בחדות ביום שישי. בורסת לונדון רשמה ירידה של ‭,2.6%‬ בבורסת פרנקפורט נרשמה ירידה של ‭3.3%‬ ובפריז נרשמה ירידה של ‭.3.4%‬ בכך השלימו בורסות המניות באירופה ירידה שבועית חדה של כמעט ‭.9%‬

לאור השבוע האדום שעבר על הבורסות האירופיות, נקראו מנהיגי אירופה להתייעצות דחופה בבריסל, וסיכמו בליל שישי על דרכי ההתמודדות של היבשת מול המשקיעים הספקולנטים. זאת, על מנת לנסות ולעצור את נפילת היורו והבורסות, עם פתיחתן מחר. 

התכנסותם של המנהיגים נועדה לאשר את חבילת הסיוע ליוון, לאחר שהפרלמנטים במדינות גוש היורו אישרו את החבילה. באותו יום אישר הפרלמנט הגרמני להעביר את חלקה של גרמניה בחבילת הסיוע ליוון, בסך של ‭22.4‬ מיליארד יורו, ב‭3-‬ מנות. גם הפרלמנט הספרדי אישר את חלקה של ספרד בחבילה, בסכום של ‭9.8‬ מיליארד יורו. 

למפגש בבריסל קדמה שיחת טלפון בין נשיא ארה"ב ברק אובמה לאנגלה מרקל - קנצלרית גרמניה ואחת המתנגדות הבולטות לסיוע - שבה האיץ אובמה לאשר את חבילת הסיוע, וגם הבטיח שהבנק המרכזי האמריקאי יתמוך במדינות אירופה בהתמודדותן עם המשבר המחריף והולך. 

במקביל לסיוע האירופי, יעמיד הבנק המרכזי האמריקאי לרשות האירופאים קווי אשראי דולריים תמורת יורו - כדי שהבנקים המרכזיים יוכלו להתגבר על המחסור בדולרים שהסתמן בימים האחרונים באירופה, עקב הבריחה מהיורו לדולר. שרי גוש ה‭G7-‬ קיימו אף הם התייעצות טלפונית ביום שישי, ודנו בדרכים המתאימות ביותר להתמודד עם המשבר. 

לאחר למעלה מ‭9-‬ שעות של דיונים בבריסל, מסר נשיא צרפת ניקולא סרקוזי כי כבר "כאשר יפתח המסחר בבורסות ביום שני, יהיה לנו מנגנון שיפעל במהירות כדי להגן על היורו". סרקוזי הוסיף, כי "היורו הינו רכיב הכרחי ומהותי למדינות אירופה".

נשיא צרפת הסביר כי תפקיד המנגנון החדש יהיה מניעת מתקפות ספקולטיביות נגד המדינות החלשות בגוש היורו, להן מערכות פיננסיות לא יציבות, כדוגמת יוון, פורטוגל וספרד. באופן טבעי, מטרת המנגנון היא גם למנוע את התרחבות הזעזועים ביורו למדינות נוספות.

בין המסקנות שעלו מדיוני מנהיגי אירופה, היתה גם הצעה שתוקם קרן שתוכל לסייע בדחיפות לכל מדינה בגוש היורו הנקלעת לקשיים עקב טלטלות בבורסה. זהו אחד הלקחים מהטיפול הממושך במתן חבילת הסיוע ליוון, והוא התקבל בהסכמה רחבה בקרב המנהיגים.
בארה"ב חושדים: ספקולנטים עומדים מאחורי הקריסה בוול סטריט

הרשויות הפדרליות בארה"ב בילו את סוף השבוע בניסיון לפתור את תעלומת הנפילה הפתאומית בוול סטריט ביום חמישי האחרון, אך טרם הצליחו למצוא את ה"אקדח המעשן" שיגלה את הסיבה האמיתית לנפילה. הרשויות בוחנות האם היתה זו טעות אנוש או ניסיון מכוון לחבל במסחר כדי לגרוף הון. בנוסף, יבחנו מדוע תוכנת המחשב של וול סטריט לא הפסיקה באותו רגע את המסחר, כפי שאמורה היתה לעשות.

רשות ניירות הערך האמריקאית ונציבות המסחר בחוזים עתידיים בודקות את מהלכי המסחר שהובילו לקריסה שנמשכה 20 דקות, וגרמה לנפילת מניותיהן של 30 החברות הגדולות בארה"ב ב‭998.5-‬ נקודות - ירידה של כמעט ‭9%‬ ואחת הירידות הגדולות בתולדות הבורסה. בירידות החדות ירד הדאו ג'ונס בשיעור של יותר מ‭9%-‬ בתוך זמן קצר והוביל לפאניקה בשווקים.

מנכ"ל בורסת ניו-יורק דאנקן נידראוור אמר ל‭,CNBC-‬ כי הוא מעריך שהתקלה לא החלה בשוק המניות, וכי ביום חמישי מחזור המסחר היה נמוך באופן מפתיע לעומת עוצמת הירידות. קבוצת ‭,CME‬ המפעילה את בורסות החוזים העתידיים הגדולה בעולם, מסרה כי היא לא מצאה כל עדות למסחר חריג בחוזים העתידיים אצלה. מנכ"ל הקבוצה אמר לוול סטריט ג'ורנל: "נשתף פעולה עם הרגולטורים. אנו מרגישים בנוח ולא מוצאים שום דבר שנראה חריג".

ההערכות הראשוניות ביום חמישי היו שסוחר מניות מבנק סיטיגרופ העביר בטעות פקודה למכירת מניית פרוקטר אנד גמבל ב‭16-‬ מיליארד דולר במקום ב-16

‬מיליון דולר. התוצאה היתה צניחה של המניה ב‭20-‬ דולר, עד לרמה של 40 דולר למניה, אשר גררה אחריה בהלת מכירות. דובר סיטיגרופ גורס, כי לא היתה טעות של עובד בבנק וכי אין כל עדות למעורבותו של הבנק בטעות כלשהי.

גם בכיר בממשל אובמה אמר לרשת פוקס כי שורש הנפילות של לא היה בעקבות טעות הקלדה, אולם לא סיפק סיבה אחרת לנפילות. רשות ניירות ערך האמריקאית והרשות למסחר בחוזים עתידיים הודיעו ביום שישי כי הן משתפות פעולה בחקירת מאורעות יום ה' האחרון, בשיתוף עם רשויות ניירות ערך זרות.

בינתיים, הבורסות השונות בארה"ב החלו להתנצח ביניהן, והחליפו האשמות בנוגע לאחראית לטלטלה. בוב גרייפילד, מנכ"ל בורסת הנאסד"ק, אמר ב‭CNBC-‬ כי מסחר בבורסת ניו יורק הוא שהניע את השוק, במיוחד במניות תנודתיות. לדבריו, "המסחר במניות אלו שידר מסר שלילי ברור לשוק, שהיה גם ככה עצבני". נידראוור הגיב לדברים ואמר לעמיתו שלא יפנה אצבע מאשימה אליו. "בוא נצמד לעובדות, לא התעלמנו מהאחריות שלנו".

בורסת ניו יורק החליטה לבטל חלק מהמסחר האוטומטי בכמה מניות לטובת מסחר ידני, כחלק מצעדי החירום למניעת נפילות מחירים נוספות. אנליסטים בוול סטריט מעריכים כי ייקח זמן עד שהרשויות יוכלו להצביע בדיוק על הגורם לנפילות - לאור המורכבות הגדולה של רשתות המסחר המודרניות השונות הפועלות כיום.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים