המלקטות: מי הן הנשים שבוחרות עבורכם את המזון בסופר
אחד במאי - פרויקט מיוחד: תרבות הקניות דרך האינטרנט יצרה משלח יד חדש: המלקטות. הן מחפשות את המוצרים הכי טובים עבור הלקוחות ("שומרים חלות ביום שישי"), משתוממות מהבקשות החריגות ("שומר נקבה") וחושפות סודות מקצועיים ("הפירות והירקות הכי טריים - במחסן")
כך נוצר מקצוע חדש ברשתות השיווק, שמכשירות "מלקטות" אשר תפקידן לבחור במקומכם את העגבניות, להתעקש בשמכם על כך שהנקניק ייפרס לפרוסות דקיקות ושהגלידה לא תימס בתור לקופה.
כדי ללמוד כיצד נראית שגרת יומן של המלקטות, שוחחנו עם ליאורה יעקובי, מנהלת מוקד ההזמנות של שופרסל ישיר, ועקבנו אחרי ליקוט המוצרים בכפר סבא, בירושלים ובחדרה. יעקובי חשפה בפנינו מה קורה להזמנה שלכם רגע אחרי ששיגרתם אותה: "ההזמנות שמגיעות באמצעות אתר האינטרנט והטלפון מעובדות במערכת מיחשוב, אשר מסדרת את המוצרים לפי סדר הליקוט המיטבי. כדי לייעל את התהליך, עם ההזמנה המודפסת מונפקים ספחים ובהם פירוט המוצרים הנדרשים מהמחלקות שבהן נדרש שירות, כמו הקצבייה, המאפייה והמעדנייה".
לאחר שהמלקטות אוספות את כל המוצרים, ממתינים להן מוצרי המעדניות לאיסוף. המלקטות מצוידות במסופון בעל סורק ברקודים, וכל מוצר שנאסף נסרק במקום ומוזן לחשבונית. מוצרים חלופיים, במקרה שאין מוצר מסוים, וכן משקלי הפירות והירקות - כל אלה מוזנים בהמשך. לדברי יעקובי, בסיום איסוף ההזמנה מתקשרות המלקטות ללקוח ומציעות תחליף למוצרים שאזלו מהמלאי.
"ברוב המקרים הלקוחות מעוניינים בתחליפים. עניין המשקל הכבד הופך משמעותי מאוד בהזמנות כאלה, והלקוחות מעדיפים לצרף להזמנה הרבה בקבוקי משקה, שקשה לסחוב אותם". גם אחרי שההזמנה מגיעה לבית הלקוח ממשיכה יעקובי לטפל בה: "אם לקוח מקבל הזמנה ואינו מרוצה מאחד המוצרים, בין אם מדובר בטעות שלנו ובין אם הלקוח טעה, אנחנו שולחים באותו יום את המוצר המבוקש ואוספים את המוצר שהלקוח מבקש להחזיר".
מלקטת בסניף: מגה בכפר סבא.
גיל: 28.
מגורים: נתניה.
ותק בתפקיד: 7 שנים.
מספר סבבים ביום: 4-5. בוקר, צהריים, אחה"צ, ערב ובחמישי גם בלילה.
מספר הזמנות ממוצע ביום: 15.
סדר הזמנה: שימורים, מוצרים יבשים, חלב, פירות וירקות, קפואים.
בקשות מיוחדות: "שומר נקבה, לארוז במינימום שקיות".
הזמנות מיוחדות: חברת היי טק שמזמינה בשר, ירקות ועוד, שמהם הטבחית שלהם מרכיבה ארוחה, וחברת אבטחה שמזמינה בכל יום משהו אחר: יום עוגיות, יום גלידה.
"עומדת בתור כמו כולם"
"אני מגיעה ב-7 בבוקר לסניף ולוקחת טופס מההזמנות המיועדות לאספקה בבוקר. חלק מהלקוחות ותיקים וקבועים, וכבר יודעים לשייך אותם למלקטת שמכירה את הדרישות שלהם. אני מתחילה בקצבייה ומשאירה לקצב את ההזמנה. במאפייה ובמעדניית החלב אני עומדת בתור כמו כולם. ההזמנות שמגיעות בדרך כלל גדולות: הזמנה שבועית מסתכמת ב-1,000-1,500 שקל, והזמנה לשבועיים עולה 2,000 שקל ויותר".
"להזמנות כאלה אין מקום בעגלה אחת. אחרי שהראשונה מתמלאת, משאירים אותה במחסן וממלאים את העגלה השנייה. את הירקות והפירות אני בוחרת במחסן, שם בדרך כלל נמצאת הסחורה הטרייה ביותר, שרק הגיעה ועדיין לא יצאה למחלקה".
"במחסן גם
"בשלב זה אני מסיימת עם ההזמנה ויוצאת ללקט את ההזמנה הבאה. בינתיים, אחרי שהחשבונית מונפקת, המוצרים עוברים לאורזן, שמכניס אותם לארגזים וסוגר אותם. כשהנהג מגיע, מוציאים מהמקפיא ומהמקרר את המוצרים הקפואים והמצוננים, סוגרים את הארגזים ומצרפים לשאר ההזמנה".

מלקטת בסניף: שופרסל ביג בירושלים
גיל: 46
מגורים: ירושלים
ותק בתפקיד: 15 שנה
מספר סבבים ביום: 3. בוקר, צהריים וערב
מספר הזמנות ממוצע ביום: 15
סדר הזמנה: שימורים, מוצרים יבשים, מוצרי חלב, פירות וירקות, קפואים
בקשה מיוחדת: "שלא ימרחו את הגביניות בסירופ בתום האפייה"
הזמנות מיוחדות: כיבוד לבר מצווה בבית הכנסת. בדרך כלל מזמינים משקאות, פירות, מאפים, כלים חד-פעמיים ומפות, והם נשלחים היישר למקום האירוע
"לפעמים ההזמנה לא הגיונית"
"הדבר הראשון שאני עושה כשאני מקבלת הזמנה הוא לבדוק האם היא הגיונית. לדוגמה, כשלקוח מזמין 8 יוגורטים והיוגורטים מגיעים במארז של 8 יחידות, אפשר להעריך שהוא טעה. אחרי שההזמנה נבדקת, אני יוצאת מהמחסן לסניף. התחנה הראשונה היא השארת הזמנות בקצבייה, במעדניות ובמאפייה".
"בדרך כלל אלה הזמנות שיש בהן הערות כמו גבינה פרוסה דק, לארוז כל שניצל בנפרד ועוד. עד שבמחלקות השירות מכינים את ההזמנות, אני עוברת בסבב בסניף. אני מתחילה במוצרים הכבדים, כמו שימורים וחומרי ניקוי, ואז מגיעה למוצרים השבירים ולמוצרי החלב".
"אני בודקת את התוקף של כל מוצר, גם במוצרים יבשים כמו פסטה ושימורים. אם לרסק עגבניות יש תוקף של חודש, לא אכניס אותו להזמנה בלי לוודא עם הלקוח. את כל השאלות אני מרכזת, ורק בסיום הליקוט אני מתקשרת ומבררת אותן".
"במחלקת הפירות והירקות נדרשת תשומת לב רבה, כי כמעט על כל מוצר יש הערה של הלקוח. הדרישות הפופולריות הן תפוחים גדולים, בננות לא בשלות מדי ואבוקדו רך. את הגלידה אני אוספת בסיום ההזמנה, בדרך חזרה למחסן".
"רוב הלקוחות קבועים ואני מכירה את הדרישות שלהם. בחדר האריזה מפרידים בין מוצרים יבשים, שנארזים בארגזים גדולים, לבין פירות וירקות, שנארזים בנפרד. גם המוצרים שבקירור והמוצרים הקפואים נארזים בנפרד. לקפואים מצורפים דפי קרח יבש, שהופכים את הארגז לצידנית. מוצרי בשר וחלב נארזים בנפרד. על ארגז המוצרים השבירים אני מדביקה מדבקה לנהג".

מלקטת בסניף: שופרסל בחדרה
גיל: 32
מגורים: חדרה
ותק בתפקיד: 13 שנה
מספר סבבים ביום: 3. בוקר, צהריים וערב
מספר הזמנות ממוצע ביום: 10-15
סדר הזמנה: שימורים, מוצרים יבשים, מוצרי חלב, פירות וירקות, קפואים
בקשות מיוחדות: "עוף ללא עור, שניצלים דפוקים דק דק, קישואים רזים, לארוז את הירקות בנפרד"
הזמנות מיוחדות: כשמזמינים כמויות גדולות של ממתקים וכלים חד פעמיים, אנחנו יודעות שחוגגים יום הולדת לילד
"לכל מוצר יש קרטון שאליו הוא שייך"
"אני מתחילה עם ההזמנות שהלקוחות ביקשו לקבל בשעות הבוקר. אחרי הדפסת ההזמנה אני בודקת שלא נפלו בה טעויות, כמו כמויות חריגות. אני יוצאת לחנות עם עגלה מיוחדת, שהיא למעשה שני מדפים שעל כל אחד מהם מונח קרטון. כל מוצר שנאסף מוכנס מיד לקרטון שאליו הוא שייך. אחרי איסוף המוצרים הכבדים כמו חומרי ניקוי, שימורים ושתייה, אני עוברת למוצרי החלב ומשם למחלקת הירקות".
"במוצרי החלב אני מקפידה לוודא מה תוקף המוצר, היות שלקוחות רבים מציינים שהם רוצים חלב עם תוקף של 3 שבועות או קוטג' שהגיע באותו בוקר. כשאני מסיימת לאסוף את כל המוצרים, אני חוזרת לקצבייה ולמעדניות, שם השארתי בתחילת הטיפול בהזמנה את הבקשות של הלקוח".
"הרבה לקוחות מבקשים עוף ללא עור, מבקשים להפריד את השניצלים ליחידות בודדות, שהנקניק יהיה פרוס דק, שהשוקיים של העוף ייארזו בנפרד, שהשניצל יהיה דפוק ועוד. לפני שאני סוגרת את ההזמנה, אני מתקשרת ללקוח ומציעה לו מוצרים חלופיים לאלה שלא נמצאו".

מלקטת בסניף: מגה כפר סבא
גיל: 33
מגורים: הרצליה
ותק בתפקיד: 9 שנים
מספר סבבים ביום: 4-5. בוקר, צהריים, אחה"צ, ערב ובחמישי. גם לילה
מספר הזמנות ממוצע ביום: 20
סדר הזמנה: שימורים, מוצרים יבשים, מוצרי חלב, פירות וירקות, קפואים
בקשה מיוחדת: "גבינות קשות פרוסות דק"
הזמנות מיוחדות: לפני יום העצמאות היו הרבה הזמנות לפיקניק - פחמים, בשר, שתייה, כלים חד פעמיים ואבטיחים
"מכירה את הלקוחות"
"אני מכירה את הלקוחות טוב כל כך, שאני יודעת מה ירצו כתחליף למוצרים החסרים. יש לקוחה שמזמינה בכל יום שישי, ואני יודעת שהיא אוהבת חלה קלה של 'ברמן' שבדרך כלל נחטפת מהמדף, אז אני שומרת לה חלה בצד עוד לפני שהיא מבצעת את ההזמנה. גם החסות החתוכות של שטראוס נגמרות בימי שישי בשעה מוקדמת, אז אני שומרת להזמנות הקבועות".
"במוצרי החלב אם יש תוקף של פחות משבוע, אני מתקשרת לשאול אם הלקוח מעוניין במוצר. את הפירות והירקות אני בוחרת מהמחסן, כי שם נמצאת הסחורה הטרייה ביותר. במעדנייה ובמאפייה אני לוקחת מספר, כמו בקופת חולים, אבל לא עומדת בתור אלא מתקדמת עם הרשימה וחוזרת אחרי כמה דקות, כשמגיע תורי".
"הזמנה ממוצעת אצלי עומדת על כ-700 שקל, וההזמנה הכי גדולה שקיבלתי הסתכמה ב-3,000 שקל, אבל הרבה מהמוצרים נקנו בכמויות גדולות, אז לא היה קשה לאסוף אותה. הרבה לקוחות מזמינים משקאות, כי קשה לסחוב אותם. יש לקוח שמזמין מדי שבועיים, ובכל הזמנה יש 10 ארגזי מים. במקרים כאלה אני נעזרת בבחורים שעובדים איתנו, שסוחבים את הארגזים".
"כשאני מסיימת ללקט אני בודקת מה חסר, מתקשרת ללקוח לשאול אם ירצה מוצרים חלופיים, מבטלת את מה שהוא לא רוצה ומאפשרת לו להוסיף מוצרים ששכח. אחרי שאני מתקנת את החשבון, אני מעבירה את המוצרים לאורזן. הוא אורז בנפרד חומרי ניקוי, מוצרי בשר, מוצרי חלב, ואז שם את המוצרים הכבדים בתחתית הארגז ואת החלות, הלחמניות והחטיפים מעל".
