משרד התקשורת דורש להפחית את קנסות היציאה מחברות הסלולר
על פי הצעת משרד התקשורת, לקוח שמבקש לעזוב את החברה לפני תום תקופת ההתחייבות ישלם קנס מופחת העומד על 10% מסכום החשבון החודשי שלו, כפול מספר החודשים שנותרו לתקופת ההתחייבות

נשלם קנס מופחת צילום המחשה
בימים הקרובים יחל משרד התקשורת בתהליך שימוע, שבמסגרתו יתבקשו החברות הפועלות בענף התקשורת להביע את דעתן על התוכנית.
חברות הסלולר נוהגות להחתים מנויים חדשים על תוכנית שירות בת 18 חודשים. במסגרת העיסקה מתחייב הלקוח שלא להפסיק את התכנית באופן חד-צדדי, ובתמורה הוא מקבל הטבות שונות כמו מכשיר במחיר נמוך ובפריסת תשלומים נוחה, ושירותים במחירים סבירים. מנוי שאינו חותם על ההסכם נתקל לרוב בהצעות מחיר הגבוהות בעשרות אחוזים ואף במאות אחוזים ממחירי השירות ללקוחות.
כמו כן, לקוחות המבקשים לפרוש מהתוכנית בטרם הסתיימה תקופת ההתחייבות, נדרשים לשלם קנסות יציאה גבוהים, לעיתים בסכומים של אלפי שקלים, שמטרתם לצמצם את חופש התנועה של המנויים ולמנוע תחרות חריפה שתיאלץ את החברות להוריד מחירים ולשפר את השירות.
נציין כי משרד התקשורת אינו מתכוון לבטל לחלוטין את קנסות היציאה, אלא להעמיד אותם על שיעור סביר יותר: על פי ההצעה הקנס יעמוד על 10% לכל היותר מסכום החשבון החודשי הממוצע בתקופת
ההתחייבות, כפול מספר החודשים שנותרו לתקופת ההתחייבות.
כך למשל, לקוח המשלם חשבון חודשי ממוצע של 250 שקל ומבקש לפרוש מהתוכנית 10 חודשים לפני תום המועד עליו התחייב, ישלם "קנס יציאה" של 250 שקלים שהם 25 שקל X 10 חודשים. קנס היציאה יכלול גם תשלומים המוגדרים על ידי החברות "החזר שווי הטבות" כמו הנחות על מכשירים ודקות חינם שמקבלים מנויים עם הכניסה לתוכנית.
המשרד הביא בחשבון שהכללת שווי ההטבות בסכום המירבי לקנס היציאה יגרום לחברות לצמצם את ההטבות או אפילו לבטל אותן, אבל מנגד אומרים במשרד שמוטב שהטבות כאלה יבוטלו ובכך יירד המחיר שצריך המנוי לשלם במקרה של יציאה מוקדמת מהתוכנית.
סעיף תשלומים נוסף שצריך המנוי לשלם בעת עזיבת התוכנית הוא יתרת חוב עבור מכשיר שנרכש בתשלומים. המשרד אינו יכול לדרוש מהחברה לוותר על תשלומים אלה ולסבסד את המכשיר שקיבל הלקוח העוזב, אולם במשרד שוקלים לחייב את החברה לאפשר למנוי להמשיך ולשלם את יתרת החוב בהסדר התשלומים שנקבע בעת הכניסה לתוכנית.
כמו כן שוקל המשרד לחייב חברה המבקשת למכור מכשיר בתשלומים, להעביר את מימון התשלומים לחברת אשראי, באופן שעיסקת התשלומים לא תהיה בין חברת התקשורת למנוי, אלא בין הלקוח וחברת האשראי. באופן זה יובטח שעם הפסקת השירות יתבטל הקשר בין חברת הסלולר ללקוח.