גפני מזמן את שיאן השכר אלי יונס לדיון בוועדת הכספים
יו"ר הוועדה נרעש מהנתונים שהציג בנק ישראל בנוגע לשיעורי העוני בקרב העובדים. "אלי יונס משתכר 1,250,000 שקל בחודש ואני רוצה לדעת כמה עובדת הניקיון בבנק מרוויחה", אמר גפני שהוסיף: "יושבים אנשים במדינה ומשתכרים שכר חודשי שאפשר לפרנס איתו שכונה שלמה"
חברי הכנסת נרעשו מהממצאים שהוצגו בדיון אשר נפתח בנאום נרגש של גפני. "יושבים אנשים במדינה כמו שלנו ומשתכרים שכר חודשי שאפשר היה לפרנס איתו שכונה שלמה", אמר גפני, "אלי יונס משתכר 1,250,000 שקל בחודש ואני רוצה לדעת כמה עובדת הניקיון בבנק משתכרת". גפני אף ביקש לזמן את מנכ"ל בנק מזרחי-טפחות לדיון בוועדה.
"20 שקל בשעה", ענתה חברת הכנסת שלי יחימוביץ' לגפני וציינה בסרקסטיות,"אבל אם לא תיתן לו הוא ירד מהארץ". "אנחנו מדברים על הפער הזה כל שנה וכל שנה, וכל שנה המצב יותר גרוע", המשיך גפני, "אנחנו יכולים להיות סוציאליסטים וקפיטליסטים, אבל בסופו של דבר אנחנו הולכים להרוס את החברה במו ידינו".
בתום הנאום החלה קרנית פלוג, ראש מחלקת המחקר בבנק ישראל בהצגת ממצאי הדוח. פלוג הסבירה כי שיעור התעסוקה בקרב נשים
ערביות הוא 25%, הנמוך בהרבה מהממוצע הארצי.
לדברי פלוג, החל מ-2003 ישנה עלייה בהשתתפות בכוח העבודה באופן כללי. עם זאת, שיעור המועסקים במשרה מלאה, המרוויחים פחות משני שלישים מההכנסה החציונית, עומד בישראל על 24.3% - כרבע מהעובדים במשק, זאת לעומת 6.4% בשבדיה ו-15.8% בגרמניה. מדינות ה-OECD היחידות בהם שיעור העובדים בעלי השכר הנמוך גבוה יותר מישראל הן הונגריה וקוריאה.
נתון נוסף אותו הציגה פלוג, הוא שיעור העוני בקרב המשפחות בהן יש שני מפרנסים. בעוד שכחמישית מהמשפחות עם מפרנס אחד בלבד הן עניות, הרי שבקרב משפחות עם שני מפרנסים רק אחת מכל עשרים (כ-5%) משפחות היא ענייה.
פלוג הציגה את הצעות הבנק לפיתרון הבעיה וביניהן הגדלת התקציבים למדיניות פעילה בשוק העבודה, ובכלל זה לתוכנית אורות לתעסוקה (תוכנית ויסקונסין), צמצום היתרים לעובדים זרים והגברת אכיפה על מעסיקים, הרחבת מסגרת מס ההכנסה השלילי והגברת האכיפה של חוקי העבודה.
"מכשיר כמו אורות לתעסוקה הוא לדעתי שירות מצויין", אמרה פלוג, ויחימוביץ' שנלחמת בתוכנית הטיחה בה: "את לא מכירה את הנתונים".