מגבירים התחרות: חברות שיווק גז הבישול יחויבו לחשוף את הרווחים שלהן
שטייניץ ולנדאו חתמו על צו שיחייב את 4 חברות הגז הגדולות להעביר מידע, אשר יאפשר בחינה של השוק. לאחר קבלת הנתונים יוחלט האם יש לנקוט בצעדים ולהגביר את הפיקוח
הגז הפחממני המעובה (גפ"מ) המוכר בשמו כגז הבישול הוא אחד ממקורות האנרגיה המהווים בסיס לפעילות המשק בתחומי התעשייה, החקלאות והן במגזר המוסדי והביתי. זהו מוצר יסוד שנמצא בשימוש יומיומי כמעט בכל בית בישראל, ובמיוחד בקרב השכבות החלשות.
במהלך השנים 2008-2007 גובשה רפורמה לשיפור התחרותיות בתחום הגפ"מ, עם זאת בבחינה שנערכה נמצא כי לא חלו שינויים בריכוזיות הקיימת בשוק וכי 4 חברות הגז הגדולות (פזגז, אמישראגז, סופרגז ודור-גז) עדיין שולטות בכ-90% מהיקף מכירות הגפ"מ בישראל.
הצו יאפשר לקבל נתונים אשר באמצעותם ניתן יהיה
לנתח את מבנה שוק הגפ"מ בכלל ואת מרווח השיווק בפרט. לאחר שיאספו הנתונים ניתן יהיה להחליט האם רמת הרווחיות סבירה, אלו צעדים יש לנקוט והאם יש צורך בהידוק הפיקוח.
הדיווח הראשון של החברות יימסר תוך שלושה חודשים ממועד כניסת הצו לתוקף, ויתייחס לשנים: 2009-2007. חברות שיווק הגז יגישו נתונים על החברה כגון דוחות כספיים, דיווח על סוגי הצרכנים השונים (צרכנים תעשייתיים, מסחריים, פרטיים) ושיטות התמחור.
"קידום התחרות לטובת הצרכן הוא עיקרון יסודי", אמר שר האוצר. "במיוחד כאשר מדובר בשוק גז הבישול. נעשה הכל בכדי להגביר את השקיפות ואת זרימת המידע". שר התשתיות הוסיף כי "הצו שנחתם יאפשר לנו לפעול לבחינת רמות המחיר והרווחיות בנושא הגפ"מ בקרב החברות השונות. למחירי הגז הבישול יש השפעה משמעותית על ההוצאה הפרטית של משפחות רבות בישראל".