רצים לדירקטוריון: השבוע הגורלי של בנק לאומי
מאחורי הקלעים של הקרב שמסעיר את עולם הבנקאות. הסערה שעוררו הדברים שאמרה עו"ד מרגלית נוף למעריב עסקים לא נרגעת, שלמה אליהו מתכנן את המשך הקרב, באוצר ובבנק ישראל מסתכלים ובינתיים שותקים - וגם שלמה מעוז מתערב
באירוע הוקרן לכבוד רף סרט מיוחד שערך בנו גידי, במאי סדרת הטלוויזיה "חטופים". לו היה עולה בידי הבן, הוא היה מארגן במסגרת התסריט "חטיפה" - שהיתה מחזירה את אביו הביתה פיזית ומנטלית במצב טוב יותר ממצבו בעת כניסתו לתפקיד ב-1995.
בנוסף למאור, כולם פרגנו ליו"ר הפורש. עם המפרגנים נמנו חברים כמו שר האוצר לשעבר בייגה שוחט, דב לאוטמן, העיתונאי לשעבר איתן ליפשיץ, אלפרד אקירוב והיועצת המשפטית של הדירקטוריון, עו"ד דליה טל. אורח הכבוד באירוע היה איש העסקים שלמה אליהו, שהודיע השבוע כי ברצונו לארגן גרעין שליטה לרכישת בנק לאומי. הזמרת האהובה על רף, חווה אלברשטיין, נפרדה ממנו בשיר סיום.
לאירוע הוזמנה גם עו"ד מרגלית נוף, יו"ר ועדת המניות של לאומי, שעמדה השבוע במרכז הסערה התקשורתית. המינויים שהיא הציעה לדירקטוריון הבנק עוררו סערה והקפיצו, בין השאר, את התנועה לאיכות השלטון ואת תנועת אומ"ץ.
נוף פתחה את השבוע בראיון למעריב עסקים, שבו אמרה כמה דברים שעוררו לא מעט תגובות נזעמות. היא סיפרה שבתהליך מינוי הדירקטורים הביאה בחשבון גם את שיקולי היציבות הניהולית ואת יכולת הדירקטורים הנבחרים לעבוד ללא זעזועים עם הנהלת הבנק בראשות מאור.
"טובת הציבור וטובת בעלי המניות היו לנגד עיניי", הדגישה נוף. בסבב המינויים הנוכחי היא לא שוחחה עם מאור. היא גם לא התייעצה עם עו"ד טל, היועצת המשפטית של הדירקטוריון. התוצאה של המלצותיה היתה החלטה לנטרל מינוי של חברי דירקטוריון בעלי פוטנציאל בעייתי, כמו רענן כהן, אורי יוגב, משה טרי, ארנון טיברג ויעקב דנון.
העצמאות יוצאת הדופן של יו"ר הוועדה לא היתה מקרית. לאחר שהתרסק ניסיונה הקודם להמליץ על חידוש כהונת 5 חברי הדירקטוריון המכהנים, ובהם מינוי מאור ליו"ר, ההערכה היתה שנוף תביא הפעם בחשבון גם את השאיפות של שר האוצר.
אלא שנוף כאמור לא ספרה את השר יובל שטייניץ, ולא באופן מקרי. בימים הראשונים לאחר שהחלה בתהליך המינויים נפגשו החשב הכללי באוצר שוקי אורן, סגנו והיועצת המשפטית של נכסים מ.י (החברה האחראית להפרטת מניות הבנקים) עם חברי הוועדה. החשב הכללי ביקש מנוף לבצע עבודה מקצועית לחלוטין ולהתעלם מכל שיקול אחר. אורן גם המליץ לוועדה לעבוד בצורה מסודרת ולרשום הכל בפרוטוקולים, מתוך הנחה שהמלצותיה לא יעברו בשלום. וכך אכן היה.

בשיחה עם עסקים שישי אישר אורן כי נפגש עם עו"ד נוף, אך לדבריו המטרה היתה להדגיש את הצורך בעצמאות בעבודת הוועדה. אורן הדגיש כי לא התערב בהליך המינויים ולא המליץ ספציפית על שום מועמד לדירקטוריון. החשב הכללי שב והדגיש כי ממילא ועדת נוף תסיים את כהונתה לאחר שהמדינה תמכור את יתרת אחזקות בבנק לאומי, ולכן חשוב היה שהמלצות הוועדה יתקבלו בצורה עצמאית לחלוטין.
בדירקטוריון בנק לאומי חברים 15 בעלי תפקידים. 5 מהם - רף, נורית
אלא שבעקבות הביקורת עשתה נוף מקצה שיפורים, החליפה 3 דירקטורים ברשימה והמליצה לחדש את כהונתו של דוברת בלבד. אכזבת הדירקטורים הפורשים היתה גדולה. גולדמן, שכבר ראה את עצמו ממשיך בתפקידו, שוקל להתמודד על הכהונה המחודשת במסלול העצמאי.
גם הרשימה החדשה של חברי הדירקטוריון המומלצים מטעם ועדת נוף התקבלה, כצפוי, באי נחת בולט באוצר ומצד אלה שלא נבחרו. אחד מהם הוא שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס נשואה. מעוז טוען כי בניגוד להבטחות, הוא אפילו לא הוזמן לראיון ראשוני. "למרות שהבטיחו לי, אף אחד לא טרח אפילו להיפגש איתי", אמר מעוז והצהיר: "הפעם לא אעבור על כך לסדר היום". הוא אף עתר לבג"ץ באמצעות עו"ד יעקב לרר.
הוועדה המליצה למנות 4 חברי דירקטוריון חדשים: מנכ"ל האוצר לשעבר דוד ברודט, הממונה על שוק ההון באוצר לשעבר יהודה דרורי, יו"ר הפניקס ד"ר אהוד שפירא ומנכ"ל בנק ירושלים לשעבר יואב נרדי. ההמלצה למינוי שפירא וברודט לדירקטוריון לאומי קוטלגה השבוע על ידי תנועת אומ"ץ תחת הכותרת "השתלטות בעלי ההון על לאומי". אומ"ץ מבקשת את התערבות הפיקוח על הבנקים בנידון.
אלא שדווקא המינוי של שפירא לדירקטוריון לאומי מתקבל בהפתעה מסוימת. שפירא עזב את לאומי בכעס יחסי. הוא אינו נמנה עם אוהדי רקפת רוסק-עמינח, שהוצנחה על ידי מאור ממשרד רואי החשבון סומך-חייקין כסגניתו. יצחק תשובה, לקוח גדול של בנק לאומי ובעל השליטה בחברת הביטוח הפניקס, דאג לפרישה רכה של שפירא. כפי שנחשף השבוע בעסקים, שפירא ייאלץ להתפטר מדירקטוריון הפניקס אם יאושר מינויו בלאומי.

בין הארבעה, סומן ברודט לתפקיד יו"ר הדירקטוריון. ברודט משמש כיום דירקטור בחברה לישראל שבשליטת עידן עופר. מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד, שכיהן כסגנו של ברודט כשהשניים עבדו באוצר, הוא שהמליץ למנותו ליו"ר. עם פרישתו מהאוצר שאף גלעד להתמנות לתפקיד בכיר בלאומי, אך הדבר לא הסתייע בידיו.
המנכ"לית מאור ורוסק-עמינח, האחראית לאשראי בלאומי, נחשבות מקורבות לעופר - קרבה הכוללת השתתפות באירועים משפחתיים. קרבה שכזו, טוענים בתנועת אומ"ץ, הופכת את מינוי ברודט לבעייתי. ברודט עצמו סירב להתייחס לדברים והסתפק בהכחשה חד-משמעית של הטענות באשר לקרבה לעופר או לפוטנציאל לניגוד אינטרסים.
איש עסקים המקורב לברודט הדגיש כי הוא ידוע בעצמאותו, בהגינותו ובעמדותיו הענייניות - והוא לא נמצא בכיס של אף אחד. "ברודט לא נמנה עם באי ביתו של עופר, ואם ייבחר ליו"ר לאומי הוא יעשה את עבודתו בצורה עניינית", אמר אותו איש עסקים. כך או אחרת, ברודט יפרוש מדירקטוריון החברה לישראל (שלאומי מחזיק ב-16% ממניותיה) לאחר שימונה לדירקטור בלאומי.
המינוי של ברודט ליו"ר לאומי עדיין לא מובן מאליו. אין מניעה שיו"ר בנק לאומי ייבחר מתוך חברי הדירקטוריון המכהנים עצמם. כפי שנחשף השבוע במעריב עסקים, מי שסומן כיו"ר פוטנציאלי הוא חבר הדירקטוריון פרופ' אפרים צדקה. פרופ' צדקה, לשעבר יו"ר שיכון ובינוי, נחשב לבר סמכא בנושאי בנקאות. הוא מוערך מאוד בדירקטוריון הבנק ואף היה אחראי לגיבוש נוסחת התגמול החדשה של הבכירים (על פי דרישת הפיקוח על הבנקים).
אחד מחברי דירקטוריון לאומי העריך באוזננו, כי "מאור תעדיף שאת תפקיד היו"ר ימלא ברודט ולא פרופ' צדקה. פרופ' צדקה נתמך על ידי חלק מהדירקטורים ועשוי לגלות עמדה עצמאית יותר. אם יתמנה ברודט, הוא יהיה חדש יחסית בדירקטוריון. לאחר שהמדינה תמכור את יתרת אחזקותיה בלאומי, מאור עשויה בתוך זמן קצר לחדש את מאמציה להתמנות ליו"ר. במקרה הזה יהיה קל יותר לפנות מהתפקיד את ברודט".

התנועה לאיכות השלטון, בראשות עו"ד אליעד שרגא, לא אהבה את הדרך שבה פעלה ועדת נוף. היא עתרה לבג"ץ בדרישה שהוועדה תחשוף את הפרוטוקולים של ישיבותיה ואת דרך קבלת ההחלטות. שופט בית המשפט העליון, יורם דנציגר, נענה לעתירה והורה ללאומי שלא לזמן את האסיפה הכללית לאישור מבנה הדירקטוריון החדש עד ליום ראשון הקרוב.
אם לא די בכל אלה, הגיח השבוע שלמה אליהו, המחזיק ב-9.59% ממניות לאומי, והטיל פצצה פיננסית נוספת: אליהו כלל לא מכיר בסמכות של ועדת נוף למנות מטעמה דירקטורים וטוען שלמדינה אין כיום בפועל שום סמכות שליטה בלאומי.
אליהו דורש במקביל מהדירקטוריון שלא לזמן ישיבה ל-2 ביוני (כפי שסוכם בהחלטות משפטיות קודמות), אלא לדחות את מועד האסיפה לאוקטובר 2010 (שנה ו-3 חודשים ממועד האסיפה האחרון). איש הביטוח יוצא הדופן גם הכריז על רצונו להגיע לגרעין שליטה בבנק לאומי, ואף גייס לשם כך את השר לשעבר חיים רמון. רמון עצמו סבור כי לאליהו יש סיכוי מצוין לארגן שותפים לגרעין השליטה, ולכן יש להיענות לבקשתו לדחות את מועד האסיפה.
הכדור שב וחוזר לדירקטוריון לאומי, כפי שהיה בסבב ההתגוששות הקודם בתחילת השנה. בשלב זה ברור כי דירקטוריון לאומי לא יזמן את האסיפה הכללית (שנועדה ל-2 ביוני) לפני 21 באפריל. עד מועד זה אמורים להגיש את מועמדותם לדירקטוריון גם בעלי מניות המעוניינים להתמודד במסלול העצמאי.
עם זאת, היו"ר היוצא רף לא יכול להתעלם מדרישת אליהו לדחות את האסיפה. נראה כי לא תהיה ברירה אלא לשוב ולשמוע את עמדת בנק ישראל. את האוצר אין מה לשמוע, שכן הוא כבר אמר את דברו באמצעות ועדת נוף.

למרות כל אירועי השבוע האחרון, באוצר שמרו על דממת אלחוט. עו"ד נוף נפגשה ביום חמישי שעבר עם המפקח על הבנקים רוני חזקיהו. היא הציגה בפניו את רשימת המועמדים, ונראה כי לחזקיהו לא היה מה לומר - אחרת נוף לא היתה מפרסמת רשמית את המלצתה.
גם בנק ישראל שב והתעטף השבוע בדממה. מה הוא חושב על תהליך המינויים? האם הוא תומך ברשימת הדירקטורים שעליהם המליצה ועדת נוף? האם הוא ישוב וישלוף שפן ויגיד את עמדתו רק ברגע האחרון בבית המשפט, לאחר שיכלו כל הקיצים?
השבוע הבא יהיה הקריטי לגורל דירקטוריון בנק לאומי. התסריט הכמעט ודאי הוא שהאסיפה הכללית של בעלי המניות בבנק תכונס במועד, ב-2 ביוני. שמות המועמדים של ועדת נוף לדירקטוריון יובאו לאישור האסיפה. האסיפה תאשר את הרשימה וכך גם בנק ישראל.
אם במהלך האסיפה יומלץ למנות לדירקטוריון מועמדים שהתמודדו במסלול העצמאי (עמוס ספיר, למשל, הוא אחד מהם), זו תהיה הפתעה גדולה. המפקח על הבנקים מעוניין לאשר רק את הרשימה שעליה המליצה ועדת נוף, ולא שום דירקטור נוסף. מי יחליף את רף בתפקיד היו"ר? לפי מצבת בעלי האינטרסים הנוכחית, יהיה זה דוד ברודט.