לפחות 30% מניצולי השואה לא מודעים לזכויותיהם - ומפסידים כסף
הסיוע שנותנת המדינה לניצולים הורחב בשנים האחרונות, והוא כולל מלבד רנטות גם פטורים, הנחות ושירותים שונים
למרות זאת, בעמותת אביב שמטפלת ומקשרת בין הניצולים לבין המשרדים השונים טוענים, כי המצב עדיין רחוק מלהיות משביע רצון. מהעמותה נמסר, כי בישראל חיים כיום כ250- אלף ניצולי שואה, אבל לפחות 30% מהם לא מודעים להטבות המגיעות להם.
בעמותה מוסיפים כי רבים מהניצולים מקבלים רק רנטה בסיסית. ניצולים שמנסים לברר על זכאותם, לרוב נאלצים להתמודד עם עשרות סוגי טפסים, בשפות שונות, ונותרים מבולבלים. חמור מכך, לעתים גם אנשי המקצוע לא מודעים לזכויות הניצולים ואינם יכולים לעזור.
יום השואה מספק הזדמנות להפנות תשומת לב לזכויות שמגיעות לניצולים, ולא בחסד. לפי חוק רדיפת הנאצים, למי שעלה לישראל עד ל1- באוקטובר 1953 ניתנת רנטה מהאוצר, בתנאי שהוא הוכר כנכה הסובל מלפחות 25% נכות. הסכומים ניתנים לפי אחוזי הנכות, ונעים בין 1,822 שקל ל3,502-
שקל בחודש.
הניצולים זכאים גם לרנטת שירותי בריאות מגרמניה, שמשולמת ביורו על פי החוק הגרמני. הזכאים הם ניצולים שנבדקו על ידי רופא גרמני עד סוף שנות ה,60- ונקבעו להם אחוזי נכות.
חוק הסיוע לניצולים מקציב סיוע לניצולים שהיו בגטאות, מחנות ריכוז או מחנות עבודה ולא מקבלים קצבאות. הקצבה עומדת על 1,030 שקל בחודש, ומשולמת החל מאוקטובר .2007 חלק מהניצולים זכאים גם לשעות סיעוד מהקרן לרווחת נפגעי השואה בישראל. מי שחי תחת הכיבוש הנאצי, לפי ההגדרה, יכול לקבל תוספת שעות עובד סיעודי - בין 16 ל18- שעות בשבוע.
הקרן לרווחת נפגעי השואה נותנת מענק של עד 4,000 שקל כל שנתיים, על הוצאות רפואיות. הכסף ניתן לניצולי השואה שהכנסתם נמוכה מ7,200- שקל בחודש. המענק משולם עבור משקפיים, מכשיר שמיעה, טיפולי שיניים, תרופות, ציוד רפואי או שיקומי ועזרים אורטופדיים.
משרד האוצר מעניק לניצולים הטבות נוספות, שכוללות פטור מאגרת טלוויזיה, החזר חלקי של מס קנייה ומע"מ בקניית מוצרי חשמל, הנחה בארנונה וקבלת דמי הבראה פעם בשנה.