המכה שמנחית האוצר על קופות הגמל
חשיפת עסקים: ביקשתם מקופת הגמל שלכם להעביר את כספכם לקופה אחרת או למשוך אותו, והבקשה התעכבה? על פי ההוראות החדשות שמתכנן האוצר, הקופות ייאלצו להחזיר לכם גם את פערי התשואות בנוסף לריבית הפיגורים. ההפסד לקופות יגיע לעשרות מיליוני שקלים
למעריב עסקים נודע כי על פי טיוטת חוזר שנייה ששוגרה בשבוע שעבר על ידי אגף שוק ההון בראשותו של עודד שריג, מחוייבים גופי הניהול לפצות רטרואקטיבית עמיתים על הוראות שהוגשו החל מינואר .2007
הפיצוי כולל בין היתר אובדן תשואה (במקרה בו הגוף שאליו אמורים היו להעביר את הכספים השיג תשואה גבוה יותר מהגוף הנוכחי) וריבית פיגורים. במקרה שבו הקופה הנוכחית השיגה תשואה טובה יותר מזו שהכסף היה אמור להגיע אליה, והעיכוב הניב לעמית רווחים גבוהים מהריבית - אלה יישארו אצלו.
נכון להיום, מחויבים הגופים המוסדיים (הכוללים את קרנות פנסיה, חברות הביטוח, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות) לבצע את הוראות המשיכה בתוך 4 ימי עסקים. הוראה להעברת הכסף לגוף מוסדי אחר מחויבת בביצוע בתוך 20 ימי עסקים.
ההוראה החדשה מחייבת את הגופים המוסדיים לאתר את לקוחותיהם שהוראות הביצוע שלהם לא בוצעו בזמן, ולפצותם על פי הנוסחה שנקבעה. על פי ההערכות, ההוראה החדשה רלוונטית לעשרות
חלק מהעמיתים שנפגעו מהעיכוב הגיעו בעצמם להסדר פיצוי עם הגופים המוסדיים, בעוד שאחרים פנו לאוצר - וזה הורה לגוף לפצות את העמית. כשבאוצר התברר כי מדובר בתופעה רחבה וכי הבעיה נוגעת לאלפי עמיתים שהוראות ההעברה שלהם הסתכמו במיליארדי שקלים - הוחלט להתערב בסוגיה.
טיוטת החוזר הראשונה פורסמה בתחילת .2010 בעקבות פגישה בחודש שעבר של נציג הגופים המוסדיים עם יואב בן אור, המשנה לממונה על שוק ההון באוצר, הוחלט על פרסום טיוטת ההוראה השנייה. בהוראה נקבע כי הפיצוי צריך לכלול את הפסד התשואה שנוצר כתוצאה מאי ביצוע ההוראה במועד.
זאת ועוד: גם אם התשואה של הגוף שבו נוהל הכסף (שלא הועבר במועד) היתה גבוהה יותר, ייאלץ הגוף המוסדי לשלם ריבית פיגורים והפרשי הצמדה. באוצר העניקו לגופים המוסדיים פרק זמן של 75 יום כדי לנסות ולאתר את כל אותם עשרות אלפי לקוחות שנתנו הוראות העברה או משיכה, ושהנחייתם לא בוצעה במועד.
בקרב הגופים המוסדיים שוררת תרעומת רבה על ההוראה החדשה של האוצר. איגוד קופות הגמל אף שכר יועץ משפטי חיצוני שהגיש חוות דעת הסותרת את הנחיית האוצר. "מדובר בהנחיה הזויה במיוחד", תוקף בכיר בקרב הגופים המוסדיים. "עד היום פעלנו בדיוק על פי נוסחת פיצוי מסוימת. האוצר אינו יכול לשנות באופן חד-צדדי את הנוסחה ולקבוע פיצוי לאחור, זה נוגד את כל כללי המנהל התקין". אותו בכיר מוסיף כי "אם לא תהיה ברירה וההנחיה לא תשונה - נאלץ לפנות לבג"ץ."
טרם התקבלה תגובת האוצר.