"המצב ביוון מהווה סכנה לשלומו הכלכלי של העולם"
עודד טירה, נשיא פניציה אמריקה ישראל, המייצאת זכוכית שטוחה ליוון: "היצוא שלנו ליוון ירד ב60%- לעומת 2007". היקף הסחר של ישראל עם היוונים עומד על כחצי מיליארד דולר בשנה. איך משפיע המשבר ביוון על ישראל?
גם לסיפור הזה יש פרספקטיבה ישראלית, על רקע היקף הסחר של ישראל עם היוונים שעומד על כחצי מיליארד דולר בשנה. עודד טירה, לשעבר נשיא התאחדות התעשיינים, טוען כי "מדובר בסכנה לכלכלת העולם".
המשק הישראלי מבצע עיסקאות עם יוון בסכום של כ295- מיליון דולר על יצוא של כימיקלים, מכונות, ציוד חשמלי, פלסטיקה ומתכות, וכן כ201- מיליון דולר ביבוא של גוררים, כימיקלים, מתכות, פלסטיקה, צמחייה ומוצרי מזון שונים.
היקף סחר זה מציב את יוון במקום ה24- בין יעדי היצוא ובמקום ה28- בין היעדים מהם מייבאת ישראל סחורות. בין 2003 ל2009- צמח היצוא ב,33%- והיבוא ב.30%-
"מדובר במשבר קשה מאוד", אומר טירה, נשיא פניציה אמריקה ישראל, המייצאת זכוכית שטוחה ליוון. "מגזר הבנייה ירד בכ50%- בינואר האחרון לעומת שנה שעברה, מה שגוזר באופן מיידי לביקושים לתשומות בנייה ככלל, ולזכוכית שאותה אנו מייצאים ליוון בפרט."
בתקופות השיא, מספר טירה, היתה פניציה אחת מהחברות המובילות בסחר עם יוון וייצאה ב2007- בקרוב ל14- מיליון דולר למדינה. ב,2009- על רקע המשבר, ירד היקף הסחר ל7.5- מיליון דולר, וכיום הוא מעריך את קצב היצוא ב6- מיליון דולר לשנה בלבד.
"הקושי",
בכיר בחברה גדולה העוסקת בסחר מתכות המייצאת ליוון במיליוני דולרים בכל שנה, טוען כי הבעיה איננה בביקושים אלא בעלות ובהיקף של הכיסוי הביטוחי הניתן לחברות הסוחרות איתה.
"בעיסקאות סחר בהיקף משמעותי יש שימוש באשראי, כחלק מתנאי התשלום הניתנים לרוכש. על רקע המצב ביוון החברות הישראליות העוסקות בביטוח של עיסקאות בינלאומיות - בסס"ח וכלל ביטוח אשראי - מורידות את מכסת הביטוח המקסימלית שאותה הן מאפשרות לכל לקוח", אומר הבכיר.
עוד הוא מציין: "במצב רגיל הייתי לוקח חלק מהסיכון על עצמי, אלא שבסיטואציה שבה מצויה הכלכלה היוונית שום חברה נורמלית לא תעשה עיסקאות ללא ביטוח כזה. אנו נאלצנו לחתוך את היקף היצוא שלנו למדינה ב25%- ברבעון האחרון של 2009".
בתגובה לטענותיו של הבכיר מציין טירה כי הוא מעולם לא ביטח את עיסקאותיו ביוון. "רבים לא יודעים זאת, אך ביוון אי-כיבוד צ'ק מהווה עבירה פלילית, והמפר את החוק צפוי לעונש מאסר."
"חוסר השקט במגזר הציבורי מוביל לעיצומים בנמלים ובמכס שמקשים על היבוא למדינה ומחמירים את מצבה אפילו יותר", אומר טירה ומתנבא כי התמוטטות של יוון תוביל לתגובת שרשרת שבסופה תתערב ארה"ב, בין אם בלחץ על אירופה ובין אם בעזרה ישירה למדינות אחרות: "מדובר בסכנה לכלכלת העולם."
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אומר כי "האיגוד סבור כי יש להמשיך בפיתוח הסחר עם יוון תוך שמירה על הבטחת תנאי תשלום ותנאי אשראי נכונים. יוון כמובן תצטרך להתמודד עם המשבר, והדבר יחייב אותה לשינויים משמעותיים בתקציב המדינה. היא בוודאי תזכה בתמיכת האיחוד האירופי, אבל אין היא יכולה להשליך יהבה על כך".
לין הוסיף כי המשבר שעובר כיום על יוון הינו חלק מחבלי הלידה שעוברים על כמה מדינות באירופה כמו איטליה, ספרד ופורטוגל, ששילוב הכלכלה שלהן באיחוד האירופי נעשה עם נתוני פתיחה נמוכים לעומת הממוצע בארצות מערב אירופה.
עו"ד גיל נדל, המתמחה ביבוא, יצוא וסחר בינלאומי, מעניק מספר עצות ליצואנים, בהן להקפיד על קוצו של יוד בחוזים עם יוונים, "כיום חשוב מתמיד להקפיד על הסכם התקשרות מסודר המסדיר את זכויותיהם וחובותיהם של הצדדים".