גם לאבות יש זכויות
חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה מאפשר גם לגברים להיעדר מהעבודה לצורך טיפול בילד חדש, להשתחרר ממילואים ולדרוש השתתפות של המעביד בעלות המעון. מדריך לאב הגאה
השינוי התפיסתי ניכר לא רק בשינויים סמליים או סמנטיים, אלא גם בחקיקה המאפשרת בשנים ובעשורים האחרונים לגבר לקחת חלק גדול יותר בגידול הילדים. לכבוד הנאו-פמיניסטים שבינינו, מדריך מקוצר לזכויות ההוריות המשפחתיות.

חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה שנחקק ב1988- ביקש לתת בידי האישה העובדת שורה של זכויות שיאפשרו לה לשלב חיי משפחה ועבודה. החוק רואה באישה את הגורם הדומיננטי בכל הנוגע לטיפול בילדים, ולפיכך ביקש לוודא כי היא לא תופלה לרעה במקום העבודה בשל היותה אישה. בין השאר אסר החוק על אפליה מטעמי הורות, מין וכן נטייה מינית. כך אישה או גבר שמרגישים כי פוטרו, לא קודמו או לא התקבלו למקום עבודה על בסיס אחד מסעיפים אלו יכולים לעתור לבית הדין לעבודה.
תנאים אלו שווים אמנם לנשים וגברים, אך על פי החוק במקרה בו זוכה האישה לזכויות מיוחדות במקום העבודה שלה בשל היותה אם, היא יכולה להעבירן לבן זוגה וזאת במטרה לקדם את השוויון ואת נטילת האחריות על ידי שני בני הזוג.
"עם זאת, במקרה בו מקום העבודה של הגבר הוא זה שמעניק זכויות נוספות ולאישה אין זכויות במקום העבודה שלה - הרי שלשון החוק איננה מאפשרת לו לעשות שימוש בזכויות שמוענקות לנשים במקום
"הפסיקה של בית הדין לעבודה הרחיבה בעשור האחרון את פרשנות החוק וקבעה כי די בכך שמקום העבודה של הגבר מעניק זכויות לנשים, בכדי לאפשר לו לנצל זכויות אלו בהינתן שאשתו מועסקת אף היא, וכי היא לא עשתה שימוש בזכות זו", מוסיפה מאירסון ומסבירה כי בכך למעשה השוותה הפסיקה בין מצבן של הנשים לזה של הגברים, מתוך מגמה לראות בשני בני הזוג שותפים שווים באחריות ההורית לגידול הילדים.
בין הזכויות אותן יכול להעניק מקום העבודה נכללות בין השאר האפשרות להיעדר ממקום העבודה בגין מחלת ילד תוך שימוש במכסת ימי המחלה של העובד, הזכות לקצר את יום העבודה בשל היות העובד (או העובדת) אב (או אם) לילד בדרך כלל לפרק זמן של כשעה תוך קבלת שכר מלא, הזכות להשתמש בשירותי מעון שאותם מעמיד המעסיק לרשות העובד, והשתתפות של המעביד בעלות אחזקתו של הילד במעון.
זכויות אלו אינן ניתנות אמנם על פי חוק, אך במקומות עבודה רבים, וביניהם כלל מקומות העבודה הציבוריים, הם קיימים מכוחם של הסכמים קיבוציים עליהם חתם ארגון העובדים. כך כל עובד בשירות המדינה, בחברה ממשלתית או ברשות מקומית זכאי לזכויות אלה, אותן ניתן למצוא בתקש“יר (תקנון שירות המדינה) הנמצא באינטרנט ומפרט את זכויותיהם וחובותיהם של עובדי מדינה, וכן בחוקת העבודה החלה על העובדים ברשויות המקומיות.
החל מ,2004- עובד שאשתו ילדה יכול לקבל ממעסיקו חופשת לידה חלקית במקרה בו אשתו ניצלה את ששת השבועות הראשונים של חופשת הלידה, והיא מוותרת בכתב על שארית חופשת הלידה שנמשכת עוד שמונה שבועות נוספים, ובסך הכל ארבע עשרה שבועות.
מצב זה עומד בניגוד למצב שהיה קיים לפני כן, שאיפשר אך ורק לאישה להשתמש בחופשת הלידה. "אני חושבת שההבדלה שעדיין קיימת בין נשים לגברים בכל הנוגע לחופשת לידה היא נכונה, לאחר שהיא יולדת מוטב לאפשר לאישה את תקופת ההתאוששות המינימאלית של כשישה שבועות", אומרת מאירסון.
"אינני רואה בכך אפליה או הצהרה סמויה של המחוקק בדבר מקומה 'הראוי' של האישה, אלא במתן זכות אלמנטרית אחרי לידה", היא מבהירה. מאירסון מציינת הצעת חוק חדשה שמבקשת לעודד אבות להקדיש זמן למשפחתם מבלי לגרוע מזכויותיהן של הנשים, וזאת על ידי הענקת אפשרות לחופשת לידה מקבילה של שבועיים במהלך חופשת הלידה, שלא ייגרעו מהשבועות של חופשת הלידה המשפחתית.

חוק פיצויי פיטורין העניק לאישה אפשרות להתפטר ממקום העבודה בכדי לטפל ברך הנולד וזאת במהלך תשעת החודשים שלאחר הלידה תוך קבלת פיצויי פיטורין בגובה של חודש משכורת על כל שנת עבודה, וזאת כאשר תנאים אלו מוענקים בדרך כלל במקרה של פיטורין בלבד.
בשנת 1988 תוקן החוק במידת מה בכדי לאפשר גם לגבר לנצל אפשרות זאת, ונקבע כי במקרה בו האישה עובדת במקום עבודה מעל לשישה חודשים רצופים לפני יום ההתפטרות שלו, הרי שהוא רשאי לנצל את זכות ההתפטרות בכדי לטפל בילד תוך כדי קבלת פיצויי פיטורין. בשנת 1995 הורחבה זכות זו כך שגם גבר שאשתו היא עצמאית בתקופה של למעלה משנה בסמוך ליום הלידה, וכי היא לא הפסיקה את עיסוקה לצורך טיפול בילד, רשאי להתפטר ולקבל פיצויי פיטורין.
כל משק בית יכול להשתמש בזכות זו רק פעם אחת בכל לידה, כך שבמקרה בו האישה התפטרה תוך ניצול החוק לא יוכל לעשות זאת הגבר בכל מקרה, ולהפך. ראוי להזכיר כי מקומות עבודה אינם ששים לשלם פיצויי פיטורין למתפטרים (או למתפטרות,( ובבתי הדין הועלו נימוקים על ידי מעסיקים שביקשו להימנע מתשלום זה בטענה כי עובדת שנקלטה במקום עבודה אחר בסמיכות להתפטרות, לא מילאה את התנאי הקבוע בחוק הקובע כי סיבת ההתפטרות היא טיפול בילד.
בתי הדין פסקו כי די בירידה משמעותית בכמות שעות העבודה בין מקום עבודה אחד למשנהו על מנת לזכות עובד או עובדת שהתפטרו בפיצויי הפיטורין על פי חוק זה, כאשר כל מקרה יבחן על פי מכלול הנסיבות.
גם צבא ההגנה לישראל מכיר במציאות המשתנה, ומתאים את הוראותיו לשינויים בהוראות החוק ולרוח הזמן. כך חייל מילואים שמימש את זכותו לקבל חופשת לידה יוקפא מלשרת במילואים למשך שנה ממועד הלידה. בנוסף לכך בעל שאשתו מצויה בחודש התשיעי להריונה, יוכל להציג אישור רפואי למצבה ולקבל שחרור משירות מילואים עד חודש לאחר הלידה, כך גם חייל שאשתו מצויה בשמירת הריון זכאי לבקש שחרור בגין סיבה זו כאשר במקרה זה מצויה הסמכות לשחררו בידי המפקד תוך התייחסות לחוות דעת רפואית.
המגמה של קידום שוויון בזכויות הוריות מוצאת את ביטויה גם בהתייחסות למסגרות הוריות ומשפחתיות חדשות. כך החל ממרס 2009 מעניק הביטוח הלאומי חופשת לידה חלקית של 64 יום לאב ביולוגי עבור בן שנולד לו באמצעות אם פונדקאית, ובימים אלו מצויה על שולחן הכנסת הצעת חוק המבקשת לאפשר גם לבנות זוג מאותו מין ליהנות מהזכאות לפיצול חופשת הלידה.
"מדובר במגמה המבקשת לאפשר לבני או בנות זוג מאותו מין, ליהנות גם כן ממכלול הזכויות ההוריות מהן נהנות משפחות רגילות", אומרת מאירסון ומציינת, "אין לי ספק כי בסופו של דבר יושוו הזכויות של משפחות אלו כפי שהושוו זכויותיהם של נשים וגברים המצויים בקשר זוגי".