הביטוח יכסה את נזקי השיטפונות?

נהגים שיוצאים בעקבות הגשם לחפש שיטפנות ברכבם מסכנים לא רק את חייהם - אלא גם את הכיס. חברות הביטוח לא ממהרות לשלם על נזקי שטפונות או נסיעת שטח ועלולות לגלגל את האחריות לפתחם של הנהגים

רותם סלע | 20/1/2010 7:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
החורף והגשמים שירדו בערבה הובילו מטיילים רבים - ציידי שיטפונות - לצאת לדרום ברדיפה אחר איתני הטבע. אולם הנסיעה מסכנת לא רק את חייהם של היוצאים, לנוכח פגעי מזג האוויר והנחלים השוצפים, אלא גם יכולה לפגוע בהם כלכלית, שכן חברות הביטוח לא ימהרו לשלם פיצוי בגין נזק או השבתה של רכב שהתנסה בנסיעת שטח.
נוסעים בשיטפון - הביטוח יכסה?
נוסעים בשיטפון - הביטוח יכסה? צילום: יהודה לחיאני

התנערות חברות הביטוח מנזק שנגרם בטיול גשום יכולה לנבוע ממספר סיבות. החברות יכולות לטעון, כי נזק שנגרם לרכב בשל חדירת מי גשם (גם אם הרכב שקע בשלולית) נובע מהצפה וקורוזיה, שאינם מכוסים בפוליסה, מכיוון שהרכב לא נפגע בתאונה.

טענה נוספת שיכולות החברות להעלות, היא כי הנהג נכנס במתכוון עם הרכב לתוך הנחל, בצורה שאיננה עומדת בקנה אחד עם חובת הזהירות המוטלת עליו כמבוטח.
לצלוח את הכביש

"צריך להבחין בין רכבים המיועדים לנהיגה בשטח לבין רכבים פרטיים רגילים", מחדד עו"ד ערן יעקובוביץ', מומחה לדיני ביטוח ונזיקין ממשרד צבי יעקובוביץ' ושות'. "בכל הנוגע לרכבים פרטיים, מצופה מהמבוטח כי ישאל עצמו האם היה מכניס את הרכב לערוץ הנחל אם לא היתה מבטחת שנושאת בחובת תשלום הנזק, במקרה בו הרכב יושבת". 

בתי המשפט פוסקים אמנם לטובת הממ בוטח, במקרה בו הוא נקלע לכביש עירוני מוצף, אולם מצפים מהנהג להעריך, קודם לניסיון הצליחה, כי הוא צפוי לצלוח את הכביש בהצלחה.

"אם יש ספק אין ספק", אומר יעקובוביץ'. "במקומות בהם אתם לא בטוחים שהרכב יעבור בשלום, אל תעמידו בניסיון גם את חברת הביטוח".

נהג של רכב שטח זוכה להרבה יותר "קרדיט", מזה לו זוכה נהג רכב פרטי. נהגים ברכבים אלו מצווים אמנם בחובת הזהירות כשהם יורדים לשטח, אך אחרי הכל זה אזור המחייה הטבעי שלהם. במקרה והנהג בחר בשבילים מורשים על ידי רשות שמורות הטבע, ולא סטה לאזורים שהכניסה אליהם אסורה או מסוכנת, הוא אמור לקבל ללא קושי, יחסי, את כספי הביטוח במקרה של תקלה.

צילום: יהודה לחיאני
שיטפונות בנגב צילום: יהודה לחיאני
המבוטח הסביר

חשוב לדעת כי במידה ותוך כדי כניסה לשלולית מים כבה הרכב, מצופה מהנהג שלא ינסה להניע אותו מייד לאחר מכן - פעולה כזו עלולה לגרום למערכת הדיזל לשאוב את המים אל תוך המנוע. נזק שנגרם כתוצאה מכך עשוי להוות פתח לחברת הביטוח, שתוכל לטעון כי הנזק הוא תוצאתי ואינו מכוסה על פי תנאי הפוליסה, מדובר בנזק שניתן היה למנוע אותו לו המבוטח היה פועל באופן סביר.

הכללים הללו חלים גם על רכבי ליסינג, שלעיתים נדמה כי הם הרכבים העבירים ביותר בשטח. חלק מהנהגים הנהנים מרכב ליסינג שסיפק להם המעביד, מעבירים אותו מכשולים שלא היו מעבירים אותו אם היה בבעלותם. חברות הליסינג כלל לא מרוצות מכך, ולא מכסות בהסכם השכירות או הליסינג נזקים שנגרמו מנסיעת רכב פרטי בשטח.

"יתכן ואותו נהג שנכנס לשטח עם רכב של חברת הליסינג, שניזוק בשל כך, ימצא את עצמו בסוף אותו יום עם נזק שחברת הליסינג לא תמממן את תיקונו ועם תביעה שתוגש כנגדו בשל הפרת ההסכם",  מציין יעקובוביץ'. 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים