אובמה מציע: מס חדש יוטל על המוסדות הפיננסים של וול סטריט
בכספי המס מצפה ממשל אובמה לכסות את הפסדי תכנית הסיוע - 117 מיליארד דולר. הנשיא התחייב בהצהרתו להחזיר כל סנט שהמוסדות חייבים לעם האמריקאי. "נחישותי גוברת כשאני רואה את הדיווחים על רווחי הענק והבונוסים המגונים בחברות רבות", אמר
לדבריו, המס נועד להשיב את העלות של חילוץ מוסדות פיננסיות בשיא המשבר הכלכלי. "אם החברות במצב טוב מספיק להרשות לעצמן חלוקת בונוסים, הן בוודאי במצב טוב מספיק להחזיר את הכספים", אמר. עוד הוסיף הנשיא, כי סיוע לבנקים ולחברות במהלך המשבר היה הכרחי, אך כעת הגיע הזמן להשיב את הכסף.
"אני מחויב להחזיר כל סנט", אמר אובמה בהצהרתו והוסיף: "הנחישות שלי להשיג מטרה זו גוברת כשאני רואה את הדיווחים על רווחי הענק והבונוסים המגונים בחברות רבות, החייבות את ההישרדות שלהן לעם האמריקאי". הנשיא האמריקאי האשים את הבנקאים על שהיו מנותקים מהקשיים בהם עמדו האמריקאים הרגילים המתמודדים עם אחוזי האבטלה הגבוהים.
תכנית התמריצים הממשלתית והפעולות של הבנק הפדרלי לא הצליחו להדוף לחלוטין את המיתון העמוק, שהוביל את האבטלה ל-10%, השיעור הגבוה ביותר ב-26 השנים
האחרונות. עם זאת, מצב זה לא מנע מהבנקים לרשום רווחים על רקע ההתאוששות החדה של הבורסות ב-2009.
הבנקים החזירו חלק מכספי הסיוע שקיבלו, מהלך ששחרר אותם מתקנות ממשלתיות בנוגע לתגמול, ואפשר להם להעניק בונוסים גדולים לעובדיהם. אך, גם הבנקים שהחזירו את כספי הסיוע לא יימלטו מהמס החדש, וכך גם חברות שמלכתחילה לא קיבלו כספי סיוע מתכנית ה-TARP, אך נהנו מהיציבות שהיא הביאה לכלכלה האמריקאית - כך נמסר על ידי נציגי ממשל.
על פי האנליסטים בענף הפיננסים, ההיטל החדש יהווה מכשול לענף. עם זאת הוא יפוזר על פני עשר שנים, מהלך שיפחית את השפעתו. הפרטים המלאים על המס צפויים להתפרסם יחד עם הצעת התקציב ל-2011 שתועבר על ידי אובמה בתחילת פברואר.
התכנית, הזקוקה לאישור הקונגרס, כוללת היטל של 0.15% על המאזנים של החברות הגדולות המחזיקות בנכסים של 50 מיליארד דולר ומעלה. ממשל אובמה צופה לגייס 90 מיליארד דולר במהלך עשר השנים הראשונות, והוא חושב שההצעה תצליח לכסות לחלוטין על ההפסדים שנבעו מה-TARP - זאת על אף שההפסדים עומדים נכון להיום על 117 מיליארד דולר.