"התפוצצות בועת הנדל"ן בסין תגרום למשבר העולמי הבא"

בעולם מעריכים כי התפוצצות בועת הנדל"ן בסין היא רק עניין של זמן. "מתרחשת בסין קדחת של בניית יתר לצד בולמוס של רכישת דירות להשקעה, שרובן עומדות ריקות". "כשסין מתעטשת העולם חוטף שפעת"

רותם סלע | 3/1/2010 7:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בחשש ובתקווה מקדמים אזרחי העולם את העשור השני של האלף השלישי. העולם למוד ניסיון ועדיין חש את הכאב של המשבר הפיננסי העמוק, שהחל בהתפוצצות בועת הנדל"ן האמריקאית לפני שנתיים. כעת, לאחר התערבות מאסיבית של ממשלות ובנקים מרכזיים ובשעה שנראה כי כלכלת העולם מתייצבת - מצביעים המומחים על היווצרותה של בועה בשוק הנדל"ן הסיני. להערכתם, היא עשויה לגרור את העולם למיתון נוסף.

"העולם התרגל לראות בסין את המקור לצמיחה, כך שניתן לחזות בביטחון כי במקרה ששוק הנדל"ן בסין יתעטש - העולם יחטוף שפעת", כך כתב צ'רלס סמית' ב"חיפוש אחרי האלפא", הבלוג המוביל בארצות הברית לניתוח מצב השווקים.

לפני כמה חודשים פרסם מנהל קרן הגידור אקלסטיקה, יו הנרי, סרטון מטריד ביוטיוב ובו הוא מסתובב ברחובות שנגחאי ומצביע על בנייני משרדים ריקים מאדם. בכתבה נרחבת אחרת שעסקה בנושא שיגעון הנדל"ן בסין רואיין הכלכלן אנדי קסיי, ששימש בעבר כאנליסט הראשי באסיה של מורגן סטנלי, שהצביע על כך שמדובר בשיגעון חברתי.
הבועה תתפוצץ?
הבועה תתפוצץ? EPA

"כשאתה יושב לשולחן עם קבוצת אנשי עסקים", אמר קסיי לבלומברג, "הם מדברים בדרך כלל על הרווחים שגרף אחד מהם כתוצאה מהשקעה בחלקת אדמה זו או אחרת. אך בימים אלה אף אחד לא מדבר על הרווחים שהוא גורף מהמפעלים שברשותו".

גם מגזין פורבס האמריקאי לא טמן ידו בצלחת ודירג את הבועה הסינית במקום השני במצעד של 7 הבועות הפיננסיות הגדולות. במגזין ציינו כי סין הגיעה למעמדה בזכות כסף זול: "סין גרמה לאזרחיה להשקיע בבתים ודחפה את מחירי המניות והדיור".

לכל המגזינים, הבלוגים וסרטוני היוטיוב הצטרפה שורה ארוכה של התבטאויות וסקרים של גורמים שונים בענף, שהביעו את דאגתם ואת מורת רוחם ממחירי הדיור המזנקים בכלכלה הצומחת ביותר בעולם. לטענתם, המחירים הגבוהים פוגעים באזרחי סין, שאינם מצליחים לרכוש דירות לאור ההעדפה הברורה של הקבלנים לבנות דירות יוקרה, שהרווח מהן גבוה יותר.

במובנים רבים הבועה הסינית שונה מזו שנוצרה בשל מחירי הנדל"ן בארצות הברית. בעוד שגם בסין מקור הבועה הוא במידה רבה הכסף הזול שהממשלה מזרימה לשוק (באמצעות ריבית נמוכה ותוכנית תמריצים נדיבה), הרי שמבנה שוק הדיור הסיני שונה באופן משמעותי מזה האמריקאי.

בעוד שבארה"ב מוחזקת הקרקע על ידי אזרחים פרטיים, הרי שבסין - כמו בישראל - מצויים ‭99%‬ מהקרקע בידיה של המדינה. בנוסף, שיעור הבעלות על דירות בסין גבוה בהרבה מזה שבארה"ב ועומד על ‭,85%‬ לעומת ‭69%‬ בכלכלה האמריקאית. כמו כן, מסי רכוש כמעט אינם קיימים, והאגרות השנתיות שבעלי הבתים משלמים הן זניחות.

לטענת סמית', המצב שנוצר - לצד הגידול העצום בהיצע הדירות - מוביל לבועה חסרת תקדים. שלא כמו האמריקאים, הסינים אינם קונים ומוכרים דירות, ופעמים רבות אף אינם קונים ומשכירים אותן: הם רוכשים נכסים ומחזיקים בהם כהשקעה ארוכת טווח, בלי למכור אותם שוב כדירות יד שנייה.
שלא ייגמר לעולם

בימים אלה מתרחשת בסין קדחת של בניית יתר - בעיקר של דירות יוקרה - לצד בולמוס של רכישת דירות להשקעה, שחלק גדול מהן פשוט עומדות ריקות.

"20‬ שנה של צמיחה מהירה שכנעו רוכשים רבים כי הבום במחירי הדיור לא ייגמר לעולם, וכי מדובר למעשה בתופעה שמלווה את הכלכלה הסינית - תופעה שאותה מבטיחים כביכול הגידול המהיר בעושר, הכסף הזול וגורמים נוספים", מסכם סמית', שרואה את התפוצצות הבועה

כבלתי נמנעת.

ב-2007 נפתחה רעה ממערב, עת הכלכלה החזקה בעולם כמעט הורידה את העולם על ברכיו בשל קדחת רכישות בשוק הדיור, שיצרה אשליית עושר מתוקה וקטלנית. כעת, בפרוץ השנה החדשה, מביט העולם בחשש מזרחה לעבר המנוע הכלכלי השני (אך כבר לא משני) בחשיבותו אחרי ארה"ב - שסובל מסימפטומים דומים ומטרידים. ימים יגידו אם העולם ניצל ממשבר סאב פריים אחד רק כדי לחוות משבר סאב פריים שני.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים