"הורדת דירוג לארה"ב תפגע בגיוסי החוב הבאים של ישראל"
מודי'ס התריעה: דירוג האשראי של ארה"ב ובריטניה בסכנה. ההשלכות על ישראל: עלייה בהוצאות המימון וקושי בגיוסים. באוצר דווקא משוכנעים: יש סיכוי לעלייה בדירוג ישראל ב-2010
הורדת הדירוג, על פי מודי'ס, אמנם אינה צפויה בטווח הזמן הקרוב, אך אם יתממש האיום בהמשך - השלכותיו יחרגו מגבולות שתי המעצמות ויפגעו בהכרח גם בישראל, שכן כלכלות בריטניה ובעיקר ארה"ב מהוות מעין בנצ'מרק לדירוגי החוב של יתר כלכלות הגלובוס.
לפי מודי'ס, ההרעה במצבן הפיננסי של ארה"ב ובריטניה טרם הגיעה לנקודת "אל חזור", אך סוכנות הדירוג מבחינה בין כלכלותיהן המוגדרות כ"עמידות" (Resilient) לבין כלכלות שמצבן טוב יותר ומוגדרות כ"חסינות", כמו ניו זילנד ושוויץ.
מארק סקופילד, ראש מחלקת אסטרטגיות ריבית בסיטיגרופ, אמר לבלומברג כי "הנתונים הבסיסיים של כלכלת בריטניה מדכאים ולא תומכים בדירוגה כיום. רק נקיטת צעדים פיסקאליים משמעותיים עשויה להותיר את דירוגה על כנו". שר האוצר הבריטי, אליסטר דרלינג, אמר השבוע כי הוא מעדיף לספוג ביקורת על כך, שהסיר את התמיכה בכלכלה מאוחר מדי מאשר מוקדם מדי, ואותת כי ידחה נקיטת צעדים להקטנת הגירעון הגבוה ביותר מאז מלמחמת העולם השנייה.
מה עשויות להיות ההשלכות של צעד קיצוני, כמו הורדת דירוג לאחת המעצמות, על המשק הישראלי? "ירידת הדירוג עשויה לגרום לצמצום בביקושים של בנקים גדולים לאג"ח הממשלתיות האמריקאיות, ובנוסף גם הפד מתכוון בשנה הבאה להפסיק את רכישות האג"ח", אומר קובי פלר, מנהל ההשקעות הראשי בכלל פיננסים.
לדבריו, "שוקי החוב במדינות המפותחות עובדים על מרווח סיכון מול הריבית הארוכה בארה"ב, ולכן ככל שתשואות האג"ח הארוכות בארה"ב יעלו, כך תעלה גם הריבית על האיגרות הממשלתיות הארוכות בישראל והתנודתיות בשוק האג"ח תגדל".
בשורה התחתונה צופה פלר עלייה
לדבריו, הסבירות לפגיעה בדירוגן של ארה"ב ובריטניה בסופו של דבר נמוכה, לאור השיפור הצפוי בכלכלותיהן בשנים הבאות, והעובדה כי סוכנויות הדירוג נוטות להוריד את דירוג הטריפל A רק כשיחס חוב-תוצר עולה על 100% (כמו במקרים של קנדה ויפן בעבר). יחס החוב-תוצר של ארה"ב עומד כיום על כ-60%.
דירוג האשראי של ישראל לא צפוי להשתנות עד הקיץ הבא לפחות - כך מעריכים גם גורמים בממשלה. בירושלים אף מקווים כי דירוגה של ישראל יעלה בסוף ,2010 בהנחה שיוצגו צמיחה מהירה וגירעון נמוך.
שלוש חברות הדירוג הגדולות בעולם קבעו רק באחרונה תחזית דירוג "יציב" לישראל. פיץ' ו-S&P זיכו את ישראל בדירוג אשראי A ומודי'ס קבעה לה דירוג .A1 חברות הדירוג שיבחו את מדיניות הממשלה ובנק ישראל במשבר וקראו לשר האוצר, יובל שטייניץ, לפעול לצמצום הגירעון התקציבי והחוב הממשלתי.
יחס החוב-תוצר של ישראל יגדל השנה ל-82% מהתוצר, לאחר שירד ברציפות מ-100% חוב לתוצר ב-2003 ל-78% חוב לתוצר אשתקד.
לפי פיץ', "יחס החוב-תוצר הגבוה נשאר הגורם העיקרי שמונע את העלאת הדירוג הישראלי. כלכלת ישראל צלחה היטב את המשבר הכלכלי ועמדה בזעזועים הודות למדיניות הריבית, עודף עצום במאזן התשלומים ומערכת בנקאית יציבה".