ברוש: "קרנות הסיוע של הממשלה פועלות באופן עקום"
בלעדי: נשיא התעשיינים, שרגא ברוש, דורש שהממשלה תציל את מפעל הטקסטיל תפרון המעסיק 1,000 עובדים. היו"ר גלברד אופטימי: "נגיש תוכנית הבראה, המפעל ימשיך להתקיים"
לדבריו, "הבעיה היא שהבנקים לא מאמינים שערבות מדינה תהיה כסף אמיתי בעת צרה. 60% מהבקשות שהוגשו על ידי עסקים ומפעלים לקרנות הסיוע קיבלו תשובות שליליות, ועכשיו יש סכנה לפיטורי אלפי עובדים, שוב באזור הצפון".
גם ועדת הכספים של הכנסת אמורה לדון במשבר בתפרון בישיבתה מחר, לאחר שעוד בטרם התקבלה החלטה על סגירת תפרון החליט ח"כ ציון פניאן (ליכוד) להביא את סיפור המפעל לדיון בוועדה.
תפרון, המייצרת הלבשה תחתונה, בגדי ים וספורט, בעיקר ליצוא, הודיעה ביום חמישי כי הבנקים עצרו את מסגרות האשראי לחברה לנוכח מצבה העסקי, וכי החברה נמצאת בסכנת סגירה. חובותיה של תפרון לבנקים מסתכמים ב-29 מיליון דולר. מחצית מהחוב היא לבנק לאומי, והשאר לבנק הפועלים ולבנק דיסקונט. החברה מעסיקה למעלה מ-1,000 עובדים באזור הצפון.
יו"ר החברה, יעקב גלברד, הציע תוכנית שלפיה תפרון תעביר לבנקים עד 31 בדצמבר תוכנית הבראה, ולאחר מכן יאפשרו הבנקים לשחרר את מסגרות האשראי עד לאישורה. אם הבנקים לא יאשרו את התוכנית העסקית, המשך פעילותה של החברה כ"עסק חי" מוטל בספק. גם בתוכנית ההבראה הכוונה היא לסגור מתפרות ולפטר מאות עובדים, בעיקר נשים שעובדות במתפרות במשגב ובכפר ירכא, שלעתים הן המפרנסות היחידות במשפחתן.
תפרון הפסידה ב-9 החודשים הראשונים של השנה 48 מיליון שקל, לאחר שגם 2008 הסתיימה בהפסדים. לפני כשבועיים התפטר בפתאומיות מנכ"ל החברה, עדי ליבנה, בעיצומה של תוכנית לגיוס הון. ליבנה העריך, על סמך התחזית ל-,2010 כי תפרון תסיים את 2010 בהפסד של 12 מיליון דולר והציג לבנקים תרחיש פסימי לגבי מצב החברה ל-2010 מה שהוביל גם להתפטרותו הפתאומית ולדרישה של הבנקים להבהרות מצד בעלי השליטה בתפרון - קרן ההשקעות פימי ומבטח שמיר.
תפרון סיימה את הרבעון השלישי של 2009 בהפסד של 8 מיליון דולר. הונה העצמי של החברה עומד על 51 מיליון דולר, ומחזור המכירות ל-9 החודשים מסתכם ב-93 מיליון דולר.
מקורות בנקאיים אישרו למעריב עסקים כי פניית המנכ"ל לשעבר והחשש לפגיעה בטיב הביטחונות היו הנורות האדומות שנדלקו אצלם והובילו להחלטה לעצור אתמסגרות האשראי. בעקבות כך הוחלט בדירקטוריון תפרון להתנער מדברי ליבנה. במכתב ששוגר לבנקים נאמר כי דברים אלה נאמרו ללא סמכות, וכי החברה לא הכינה בשלב זה תוכנית עבודה ל-.2010 בתפרון הדגישו כי מה שנמסר לבנקים לא היה על דעת הדירקטוריון, ולא התקיים שום דיון בתוכנית כזאת.
בשבועות הקרובים יבצעו בעלי השליטה בחברה הנפקת זכויות בהיקף של 30 מיליון שקל. בעלי השליטה בתפרון הם קרן ההשקעות פימי (10%) ומבטח שמיר (10%). בעלי מניות נוספים גדולים הם צביקה לימון (5%) חברת ההשקעות אלטשולר-שחם (5%) וגלברד עצמו (2%).
גלברד דווקא אופטימי ביחס לסיכויי ההצלה של המפעל, אם כי ההתפתחות מסוף השבוע, שבמהלכו הודיעו הבנקים על כוונתם לעצור את קווי האשראי לחברה, הפתיעה אותו. בראיון למעריב עסקים אומר גלברד: "אני מאמין כי הבנקים יאשרו בסופו של דבר את תוכנית המפנה שנגיש להם עד סוף החודש, והמפעל יתקיים. אנחנו שוקדים על הכנת התוכנית כדי להראות לבנקים שיש סיבה להמשך קיומו של המפעל".
על חזון החברה הוסיף גלברד: "תפרון היא חברה ייחודית בנוף חברות הטקסטיל בישראל ובעולם. היא בידלה את עצמה בזכות טכנולוגיה מתקדמת, ומוצריה נחשבים לעילית של מוצרי הטקסטיל. המותגים המובילים בעולם רוכשים את מוצרינו. אין שום סיבה שחברה המוכרת בלמעלה מ-100 מיליון דולר לשנה ומעסיקה למעלה מ-1,000 עובדים בישראל תיסגר. אין הרבה חברות כאלה בישראל".
גלברד מבטיח כי "נעמוד בלוח הזמנים להגשת התוכנית העסקית לבנקים, שתאפשר לנו לעבור את התקופה הקשה".
דירקטוריון
בתפרון עשו בסוף השבוע מאמצים ניכרים להרגיע את קהל הלקוחות בארה"ב ואת בעלי המניות האמריקאים. על פי ההערכות, עם אישור תוכנית המפנה על ידי הבנקים יערוך גלברד סבב פגישות בחו"ל עם לקוחות החברה העיקריים כדי לעדכן אותם על ההתפתחויות האחרונות.
גם מפעל מוליטן לייצור אריגים מנהריה עומד על סף סגירה. כ-100 עובדי המפעל קיבלו לפני מספר ימים הודעה על הפסקת עבודתם, לאחר שהמפעל נקלע למשבר, והבנקים סירבו להזרים לו כסף. בשבוע שעבר הפגינו העובדים, רובם נשים, מול הנהלת בנק דיסקונט בתל אביב, וטענו כי הבנק הפר התחייבות להזרמת 3 מיליון שקל למפעל לצורך תשלום משכורות ותפעול.