מקורבים לעיסקת רכישת הבנק לפיתוח תעשייה: "המחיר שערורייתי"
בעוד במשרד האוצר חוגגים את מכירת הבנק לצביקה בארינבוים תמורת 751 מיליון שקל, גורמים המקורבים לעיסקה טוענים: "במדינה נורמלית הבנק היה נמכר תמורת 700 מיליון שקל". בארינבוים, שמימש לאחרונה השקעות בסכום כולל של כמיליארד שקל, מתכוון לממן את הרכישה מכספי הבנק שרכש ובעזרת מימון חיצוני
בהודעת משרד האוצר נאמר כי ההצעה נבחרה לאחר משא ומתן אינטנסיבי, שנמשך שלשום בלילה ואתמול בבוקר. בנק ירושלים הציע תמורת המניות 555.5 מיליון שקל, ובנק מזרחי-טפחות הציע 505 מיליון שקל.
על פי ההערכות, במזרחי-טפחות ביקשו לדחות את השלמת העיסקה, מחשש לקשיים משפטיים מול בעלי מניות אמריקאים שהחזיקו בעבר במניות הבנק ב-7 מדינות בארה"ב.
באוצר אמרו אתמול כי המדינה התחייבה שלא למכור את הבנק במחיר נמוך מהממוצע של שתי הערכות השווי.
למרות זאת, בקרב חוגים המקורבים לעיסקה העריכו כי שוויו המינימלי של הבנק עמד לפחות על 600 מיליון שקל: קופת מזומנים של 284 מיליון שקל, תיק אשראי של מיליארד שקל (מתוכו 396 מיליון שקל לאחר הפרשה לחובות מסופקים) ומגן מס של 110 מיליון שקל נוספים. בנוסף, במסגרת העיסקה נמכר הבנק ללא רישיון הבנקאות שלו, והוא יופעל כמוסד פיננסי עצמאי.
על פי ההערכות, בארינבוים רכש את הבנק מתוך הנחה ששוויו מגיע ל-800 מיליון שקל לפחות. "המדינה חייבת היתה לבטל את המכרז", כך אמר למעריב עסקים גורם בכיר המקורב לעיסקה. "זאת שערורייה למכור את הבנק בתנאים האלה. במדינה נורמלית הוא היה נמכר תמורת 650-700 מיליון שקל".
חברת בי.ג'י.איי הרוכשת מתכוונת לממן את העיסקה באמצעות קופת המזומנים של הבנק, וכן באמצעות מימון בנקאי חיצוני. בכוונת איש העסקים להכניס תוכן פיננסי חדש לפעילות הבנק, והוא יוכל לקזז 20% מההפסדים שצבר הבנק (בסך 550 מיליון שקל) מרווחים מכל מקור עסקי. את ה-80% הנותרים הוא יוכל לקזז רק מפעילות פיננסית.
הבנק לפיתוח תעשייה הוחזק עד היום בשליטת 3 הבנקים הגדולים (לאומי, הפועלים ודיסקונט) ביחד עם מדינת ישראל, אולם הבנקים כמעט לא יקבלו תמורה עבור חלקם בעיסקה.
שר האוצר, יובל שטייניץ, בירך על מכירת הבנק, ואמר שהיא "בבחינת סנונית ראשונה, לקראת מכירת מניות המדינה בבנק לאומי ובבנק דיסקונט, שתכניס לקופת המדינה מיליארדי שקלים, ובכך תביא להקטנת חובות".
יו"ר דירקטוריון הבנק, ד"ר רענן כהן, אמר עם השלמת העיסקה: "מבחינתי מדובר בסגירת
מנהל רשות החברות, רואה החשבון דורון כהן, אמר כי "העבודה המאומצת המוצלחת של הנהלת הבנק וצוות העובדים, בראשות היו"ר כהן, הפיחה חיים בהשקעה, שהיה חשש כבד כי תרד לטמיון עקב המשבר שפקד את הבנק ב-2002. כל זה, בסיוע הדוק של בנק ישראל והאוצר, שהעמידו אשראי של מעל 2 מיליארד שקל".
השלמת תהליך המכירה מותנה בקבלת אישורים, בהתאם לנוהל המכירה, כולל אישור הממונה על ההגבלים העיסקיים. מנהל הרשות ציין, כי "העובדה שגופים מרכזיים במשק הביעו עניין ברכישת תיק האשראי של הבנק, וגייסו מוסדות פיננסיים בינלאומיים למימוש העסקה, היא אות כבוד למשק הישראלי וסימן מעודד לבאות".