הג'וינט רוצה את הכסף של הסוכנות: "הם לא רלוונטיים"
ארגון הג'וינט פנה למגבית היהודית בצפון אמריקה בדרישה לשנות את היחס בהקצאת המיליונים בין הג'וינט לסוכנות היהודית. "יותר חשוב להאכיל יהודים במזרח אירופה מאשר לקיים פעולות הסברה בקמפוסים בארה"ב"
"נדמה לנו שלהאכיל זקנים יהודים עניים וערירים במדינות ברית המועצות לשעבר נמצא בעדיפות מיידית ועליונה, מאשר לקיים פעולות הסברה נגד אנטישמיות בקמפוסים בארצות הברית באמצעות אנשי הסוכנות או לטפל בנושא העלייה, שהצטמצמה מאוד", אמר למעריב עסקים גורם המקורב לנושא, תוך שהוא מעלה את שאלת הרלוונטית של הסוכנות היהודית.
"האמריקאים צריכים להחליט מה הרלוונטיות של הסוכנות. החלוקה הקיימת אינה מייצגת נאמנה את הצרכים הדחופים של העולם היהודי, והגיע הזמן לשנות את אופן חלוקת הכספים ולתת אותם לפי הצרכים האמיתיים", הוסיף הגורם.
אנשי הסוכנות לא נותרו חייבים: "לאכזבתה ולפליאתה של הסוכנות היהודית, שלחה הנהלת הג'וינט מכתב לארגון הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה (המגבית היהודית, א.ב) בעיצומו של המשא ומתן, ובו החלטה לשנות מה שהוסכם בין הצדדים".
מאז 1952 ועד היום כספי המגבית האמריקאית התחלקו באופן הבא: 75% לסוכנות ו-25% לגו'ינט. בשנים האחרונות, עד סמוך לפרוץ המשבר הכלכלי, הסכום שחולק נאמד ב-200 מיליון דולר בשנה. עם השנים הסכום שהמגבית העבירה לשני הארגונים הלך והצטמצם בהדרגה.
השנה הסכום צפוי לרדת באופן משמעותי ל-148 מיליון דולר בלבד לפי החלוקה הבאה: 37 מיליון דולר לג'וינט ו-111 מיליון דולר לסוכנות. בשנה הבאה יתרחש קיצוץ נוסף והסכום יעמוד על 136 מיליון דולר.
בשנה האחרונה ניסו שני הארגונים להגיע להסכם חדש מול המגבית, אך ללא הצלחה. ארגון הג'וינט דחה את טיוטות ההסכם שהוצעו. "החלוקה הקיימת נולדה ב-,1952 כשישראל קלטה מספר רב של
תקציבו של ארגון הג'וינט נע סביב 330 מיליון דולר. בישראל שותף הארגון לפעילויות בסך של כ-120 מיליון דולר, והוא נחשב לארגון הפילנתרופי הגדול בישראל. על רקע המשבר הכלכלי והירידה בהיקף התרומות, נאלץ גם הג'וינט לצמצם פעילותו ולפטר עובדים. בשנת 2010 צפוי הג'וינט להתמודד עם ירידה דרמטית בהכנסות לתקציבים הלא מיועדים בסך של 7.8 מיליון דולר.
מהסוכנות היהודית נמסר כי: "הסוכנות וארגון הג'וינט פועלים במשך שנים בשיתוף פעולה פורה. בימים אלה מתקיים משא ומתן בין כל הצדדים שבמהלכו סוכמו מספר נושאים, ובהם השימוש בכספי התרומות. הסוכנות ושותפותיה ימשיכו להיות בקשר עם הנהלת הג'וינט, כדי לברר בפירוט את הרקע להחלטתה לבטל את הסיכומים".
תגובת המגבית: "אנו מודעים לעובדה שיש בכל מיני סקטורים צרכים הולכים וגדלים, ואנו בטוחים שעם המשך הדיאלוג, נגיע להסכם המקובל על כל הצדדים". גורם המקורב ליושבת הראש החדשה של המגבית, קתי מנינג, מסר כי בניגוד לקודמיה, היא מנסה לראשונה לקדם דיון אמיתי ושקוף, כדי להגיע להסכם חדש בין שני הארגונים.