התעשיינים חוששים מהפסקת רכישת מט"ח בידי בנק ישראל
ברוש: אם הדולר ימשיך להיחלש התעשייה תפסיד בשנה הבאה 1.4 מיליארד דולר ותפטר עוד 10,000 עובדים. מסקר שבוצע בהתאחדות התעשיינים עולה כי אם הייסוף בשקל ימשך בשנת 2010, כ-34% מהחברות יפטרו עובדים וכ-31% יקפיאו את מצבת העובדים
משמעות הדבר, על פי שרגא היא שבנוסף ל-24,300 מועסקים בתעשייה שכבר פוטרו, "יפוטרו קרוב ל-10,000 מועסקים ישירים נוספים בתעשייה ועוד עשרות אלפי מועסקים במעגלי המסחר והשירותים המקיפים את התעשייה".
מסקר שבוצע בהתאחדות התעשיינים בקרב למעלה ממאה חברות תעשייתיות, עולה כי אם הייסוף בשקל ימשך בשנת 2010, כ-34% מהחברות יפטרו עובדים וכ-31% יקפיאו את מצבת העובדים; 48% מהחברות יקצצו בשעות נוספות ובמשמרות; כ-42% יקפיאו שכר ו-44% יצמצמו בהוצאות הקבועות; 45% יפעלו לייעול תהליכי הייצור, 31% מהחברות יצמצמו השקעות, כולל השקעות מו"פ; 15% מהחברות יעבירו את פעילותן לחו"ל.
על פי ממצאי סקר הציפיות של התאחדות התעשיינים לגבי המצב בפועל ברבעון השלישי של 2009, הרי שנמשכה הנסיגה ביצוא ובהשקעות התעשייה, אם כי תוך התמתנות ניכרת בעוצמת
הנסיגה. במקביל, נמשך גם הקושי בקבלת אשראי תוך עלייה מחודשת בהוצאות המימון הריאליות. מנגד, נרשמה עלייה קלה בתפוקת התעשייה.
לאחר ארבעה רבעונים רצופים של פיטורים, נרשמה יציבות ברבעון השלישי של השנה במצבת העובדים בתעשייה. 20% מהתעשיינים דיווחו על קליטת עובדים (מרביתם קליטה מתונה), לעומת אחוז דומה שדיווחו על פיטורים.
גידול קל נרשם במכירות התעשייה לשוק המקומי. 37% מהתעשיינים דיווחו על עלייה במכירות המקומיות, לעומת 32% שדיווחו על ירידה (מאזן חיובי של 5%).
מנגד, נמשכה הנסיגה בהיקף היצוא ברבעון השלישי של השנה תוך התמתנות ניכרת בעוצמה. מאזן נטו שלילי של 3.5% נרשם בתקופה הנסקרת, לאחר מאזן נטו שלילי של 21% ברבעון השני של השנה, ומאזן נטו שלילי של 40% ברבעון הראשון של 2009.
שחיקה חדה ביותר נרשמה ברבעון השלישי של השנה, ברווחיות היצוא, בשל הדולר החלש. מאזן נטו שלילי של 38% נרשם בחודשים הנסקרים, לאחר מאזן נטו שלילי ממוצע של 19% בשני הרבעונים הראשונים של 2009.
התעשיינים צופים כי לרבעון האחרון של שנת 2009 ימשך הקיפאון במצבת העובדים בתעשייה ועלייה מתונה ביותר במכירות לשוק המקומי. לאחר שבעה רבעונים רצופים של נסיגה צופים היצואנים גידול מתון ביצוא.