סטלה הנדלר: הכירו את המנכ"לית הדומיננטית שמאחורי עיסקת בזק
זה היה אחד השבועות הדרמטיים בחייה של סטלה הנדלר, מנכ"לית סמייל 012. במשך ימים ארוכים היא הובילה את המו"מ לרכישת בזק עבור שאול אלוביץ'. כעת היא עשויה לעבור לעבוד אצל היריב החדש שלו - אילן בן-דב, בעל הבית החדש של פרטנר. כך הפכה הנדלר מעוזרת הוראה באקדמיה לאחת המנהלות המוערכות בתקשורת הישראלית
מאידך, סמייל תיאלץ למכור את עסקי האינטרנט, השיחות הבינלאומיות והשיחות באינטרנט לצד שלישי - והנדלר, כפי שהודיעה למקורביה, תעבור איתם.
החלטתה של הנדלר להיפרד מאלוביץ', לצד יתר העסקים שבנה במשך שני עשורים, מוצגת כהחלטה אישית שלה הנובעת מנאמנות לצוות העובדים שבנתה וטיפחה - החלטה שהתקבלה בהבנה על-ידי בעל השליטה אלוביץ'.

מצד שני, נראה שפרישתה מחויבת המציאות, ואלוביץ' כבר דיווח על כך לאילן בן-דב, בעל השליטה החדש בפרטנר והמועמד העיקרי לרכישת סמייל 012.
אלוביץ' היה מתקשה מאוד למכור את עסקי התקשורת שלו, כאשר המנכ"לית הדומיננטית והמצליחה חוצה את הקווים ועוברת לצמרת בזק - המתחרה הגדולה והמאיימת ביותר של סמייל 012. שילובה של הנדלר בהנהלת בזק עלולה גם לערער את האיזון העדין בצמרת החברה, איזון שנבנה בעמל רב על-ידי היו"ר שלמה רודב.
אין זו ההזדמנות הגדולה הראשונה שהנדלר, אחת המוכשרות שבמנהלות חברות התקשורת, מחמיצה: לפני שנתיים הודיע מנכ"ל חברת התקשורת הוט, דוד קמיניץ, על כוונתו לפרוש מהחברה.
הנדלר נמנתה עם המועמדים המובילים לתפקיד. אלוביץ' הודיע שלא יעמוד בדרכה; אליעזר פישמן, מבעלי חברות הכבלים ואוהד ותיק של הנדלר, תמך בחום; אבל בעל המניות הדומיננטי בחברה, בעלי ידיעות אחרונות נוני מוזס, התנגד.
להערכת מקורבים, הוא העדיף מנכ"ל שאינו מזוהה כל-כך עם שותפו פישמן - ובחר בהרצל עוזר, מנהל ותיק בעל ניסיון בניהול חברות תקשורת.
דרך ארוכה עשתה הנדלר עד לחתימה על ההסכם לרכישת בזק: היא מכירה אישית כמעט כל בכיר בענף התקשורת, ואין כמעט בכיר בענף שלא פגש בה מצד כלשהו של שולחן הדיונים.
אבל קשה להתעלם מפרט מדהים בדף קורות החיים הרשמי שלה: האנשים היחידים שהיא מציינת בגיליון הם מוריה: פרופ' יורם בן-פורת ז"ל, מורה בחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית ונשיא האוניברסיטה, שנהרג בתאונת דרכים ב-1992; ופרופ' יוסי זעירא, גם הוא מורה באוניברסיטה שבה למדה. אצל שניהם היתה הנדלר עוזרת הוראה ומתרגלת.
הנדלר היא מהמנהלות היחידות במשק המחזיקות בתואר שני בכלכלה - תואר שאליו פונים בעיקר אנשים המתעניינים במחקר מדעי ופחות ביישומים הניהוליים של המקצוע. אולם ב-1989 עזבה הנדלר את האוניברסיטה לטובת משרה צנועה בהנהלת בזק, שהיתה אז חברה ממשלתית הכפופה לכללי השכר הנוקשים של רשות החברות הממשלתיות.
היא החלה ככלכלנית במחלקת הרכש של החברה - מחלקה גדולה העוסקת ברכישת ציוד ומערכות בשווי עשרות מיליוני דולרים בשנה, וחותמת לעתים על חוזים ארוכי טווח בשווי מאות מיליונים. לאחר 3 שנים היא עברה למחלקה העוסקת בפיקוח על החברות־הבנות של בזק, אשר הגדולה שבהן היתה פלאפון, שבזק החזיקה במחצית ממניותיה.
בבזק היא הכירה את איל דשא, שהתקדם לימים ומונה לסמנכ"ל הכספים של צ'ק פוינט והיום הוא המנהל הפיננסי של טבע. היכרות משמעותית יותר היתה לה עם סמנכ"ל הכלכלה רם בלינקוב, שאיתו עבדה בתוקף תפקידה במחלקה האחראית לפיקוח על החברות-הבנות.
באמצע שנות ה-90 החלה המדינה לפעול לפיצול פעילות השיחות הבינלאומיות מבזק ולפיתוח התחרות בענף. בלינקוב קיווה להתמנות למנכ"ל החברה-הבת החדשה, בזק בינלאומי, אך הנהלת החברה העדיפה למנות את אורי יוגב, בעל ניסיון בניהול קמעוני במגזר הפרטי. בלינקוב עזב והצטרף לקבוצת משקיעים שהקימה את קווי זהב.
בעלי המניות בחברה היו קבוצת עורק בראשות מוריס קהאן, חברת טלקום איטליה ואליעזר פישמן. הנדלר הצטרפה לבלינקוב כסמנכ"לית פיתוח עסקי בחברה החדשה.
לפני 6 שנים עזב בלינקוב את תפקידו ומונה למנכ"ל הוט. לא מעט מנהלים בענף נדהמו לשמוע כי פישמן, שהפך בינתיים לבעלי החברה, החליט למנות למנכ"לית את הנדלר
הנדלר היא "מנהלת של מנהלים", הפועלת באמצעות קשר רצוף ואינטנסיבי עם 7 הסמנכ"לים האחראים לאגפי החברה. היא מאמינה בהאצלת סמכויות ובחופש ניהולי גדול, בצד בקרה הדוקה ומעקב מדוקדק אחר התנהלות המשימות וביצוען.
חברות תקשורת הן עתירות כוח אדם, אך רבים מעובדי החברה מקבלים שכר המתקרב לשכר המינימום. התחרות הקשה והמאבק על שולי הרווח הצרים מחייבים אמצעי תמרוץ יעילים ולא יקרים. אחת השיטות היצירתיות לתגמול "מצטיין החודש" בחברה הוא הקצאת מקום חניה מועדף - לצד מכוניתו של המנכ"ל.
מנהלי החברות המתחרות מדברים עליה בהערכה רבה. הנדלר רגישה לביקורת אבל מקרינה ענייניות וקור רוח, שבאמצעותם היא שומרת על יחסים טובים גם במצבים המזמינים תקלות.
לעומתה, רם בלינקוב, שלצידו עבדה במשך שנים רבות בבזק ובקווי זהב, נחשב לאחד המנהלים המסוכסכים ביותר בענף. למשל, אבי גבאי, שניהל מולה מאבקים קשים כמנכ"ל בזק בינלאומי והיום משמש מנכ"ל בזק קווי, הוא ידיד אישי שהנדלר נענית לכל הזמנה שלו לאירוע.
אפילו אלי הולצמן, מנכ"ל אינטרנט זהב לשעבר, ממשיך לשבת בדירקטוריון החברה המאוחדת ולשמור על יחסים טובים איתה. פישמן, בעל השליטה לשעבר בקווי זהב, הציע לה לשוב ולשתף איתו פעולה כמנכ"ל הוט.
גם היו"ר הנוכחי אלוביץ' למד להעריך אותה ולהתגדר בתחומי פעילותו כיו"ר לא פעיל של החברה שבשליטתו: "אם יש יו"ר פעיל, לא צריך מנכ"ל לחברה", אמרה פעם הנדלר כשנשאלה על חלוקת התחומים בינה לבין אלוביץ'.
הנדלר בולטת ביכולותיה בניהול משא ומתן עסקי ובהבנה פיננסית וטכנית של הענף. עמיתיה זוקפים חלק ממחירי השירות התחרותיים של סמייל ליכולתה להשיג חוזים בינלאומיים משופרים עם חברות התקשורת בחו"ל.
הנדלר גם מצטיינת בניהול מאבקים נמרצים ובלתי נלאים ברגולטורים. ענף התקשורת הוא אחד התחומים המפוקחים ביותר במשק ומתאפיין במאבקים ארוכים ומתישים.

אחד מחבריה זוכר ליל דיונים ארוך ומייגע בין מנהלי החברות הבינלאומיות לשר התקשורת באותה עת, אהוד אולמרט.
הנדלר התייצבה לדיון לצד בעל השליטה אז, פישמן. באישון לילה התייאש פישמן והחליט לנטוש: "זהו, נמאס לי, תעשו מה שאתם רוצים. אני הולך".
אבל הנדלר נשארה בחדר, מתאמצת לאתר עוד סדק בעמדת משרד התקשורת, עוד הבטחה להקלה כלשהי.
עיקשותה ונחישותה של הנדלר מול ספקים ופקידים קשוחים השתלמו לא פעם: להנדלר היה תפקיד חשוב בשכנוע משרד התקשורת להתיר תחרות בשירותי בזק והוט באמצעות שיחות טלפון באינטרנט.
רבים ראו את תחום הפעילות הזה כגורם זניח, שלא ישפיע על מצב החברות והתחרות בשוק - אולם הנדלר התעקשה שמדובר במהלך משמעותי, שתורם לרווחיות החברות ומציע לציבור אלטרנטיבה של ממש לשירותי בזק. חברת סמייל היתה כמובן הראשונה שנכנסה לענף ושיווקה את השירות החדש.
עד עיסקת בזק האמינה הנדלר בכל ליבה שמשרד התקשורת יתמוך במעמדה העצמאי של 012, וראתה עצמה כנושאת הדגל בתחרות מול הקבוצות הגדולות.
עיסקת בזק צפויה להביא למיזוגה של סמייל 012 עם פרטנר - ולסתום במידה רבה את הגולל על החברה הכי חצופה במגרש, שנועד ככל הנראה לענקים בלבד.
הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף עסקים שישי