זהירות, נוכלים לפניך - איך לא ליפול קורבן להונאה?
השפל הכלכלי חשף שורה ארוכה של הונאות פיננסיות שהפילו בפח אפילו את חסן נסראללה. מפונזי ועד מאדוף: הנוכלים התחלפו אך השיטה לא השתנתה בהרבה - כך תוכלו למזער את הסיכוי להפוך לקורבנות הבאים
מאז קמו להם נוכלים רבים שהשתמשו בשיטות דומות, והפילו קורבנות שלעתים לא ידעו לזהות את תמרורי האזהרה ולעתים הסתנוורו מהבטחות לרווחים קלים ומהירים - כמעט 100 שנה עברו מאז נחשפה הונאתו של פונזי, ועדיין צריך להיזהר מפירמידות פיננסיות.
ב-1920 עלה פונזי על הזדמנות עסקית, וגילה שמערכת הדואר מאפשרת לרכוש בולים איטלקיים זולים באירופה, וניתן להחליף אותם בארה"ב לבולים יקרים בהרבה. לפונזי לא היה כסף רב לנצל את ההזדמנות בקנה מידה גדול, אז הוא פנה לציבור והבטיח למשקיעים במיזם להכפיל את כספם תוך 90 יום.
הוא הצליח לגייס מיליוני דולרים למיזם. אולם אז גילה שהרבה יותר קל לגייס כסף מאשר לבצע פעילות אמיתית. מספר הבולים שהיה צריך לרכוש לא נקנה מעולם, אך פונזי החל לחיות חיי מותרות. סדרת כתבות ב"בוסטון פוסט", שחשפה את התנהלותו, הובילה לזרם של משקיעים שדרשו את כספם בחזרה ומוטטו את העסק של פונזי. בנובמבר באותה שנה הורשע פונזי ונשלח לכלא ל-3 שנים וחצי.
המשבר הכלכלי העולמי חשף שורה ארוכה של הונאות דומות, שעל הגדולה שבהן היה אחראי מאדוף. "אין פלא שמאז סוף השנה שעברה, שבה נחשפה ההונאה של מאדוף, נחשפו עוד שורה ארוכה של הונאות אחרות", אומר עו"ד גדיאל בלושטיין, מומחה לדיני חברות ממשרד בלושטיין-בר-קהן-ציגנלאוב ושות'.
לטענת בלושטיין, ההונאות שביצעו פונזי ומאדוף, שהן תרמית פירמידה פיננסית, נחשפות בדרך כלל על רקע משברים כלכליים. עם זאת, דווקא בשל הלחץ המופעל על נוכלים במשבר כלכלי, יש סיכוי רב יותר שהם יפעלו בנחישות להשגת כספים נוספים, כדי להמשיך לשרוד.
"כדי שתרמית כזו תעבוד צריך זרם לקוחות וכסף חדש, שישלים את הכספים החסרים", מסביר בלושטיין. ,י לכך, היא נחשפת באחד משני מקרים, בראשון זרם הלקוחות מפסיק או קטן, ובשני כאשר בעקבות משבר בשוק לקוחות רבים מאוד מבקשים לפדות את כספם".
הונאות הפירמידה מתבצעות בטכניקה דומה, "תוך מצג של עסק לגיטימי לניהול כספים מציע מנהל ללקוח עיסקה עם תשואה גבוהה ומובטחת", אומר בלושטיין. "אם אותו מנהל לא מצליח להשיג את יעד התשואה, הוא משלים את הפער מכספי הלקוח הבא, וכך הלאה. כספים חדשים מסבסדים לקוחות ישנים".
לדברי בלושטיין, כיוון שאנשים מפקידים את הכסף בדרך כלל לתקופת זמן ארוכה יחסית, ומשום שחלק מהאנשים אכן מקבלים את כספיהם, מצליחות רבות מההונאות לשרוד זמן רב בזכות הפקדות חוזרות ונשנות.
"הסיבה שאנו נתקלים כיום בהונאות שנחשפות היא לא התפרצות של כוחות יזמיים בשוק הגזל והרמייה, אלא תוצאה של משיכות גבוהות והפקדות מועטות, המאפיינות את כל השוק ואינן מאפשרות עוד לגופים אלו לקיים את מראית העין של גוף מהוגן", הוא מסביר. "כשהשפל מגיע,
לפני כמעט שנה, ב-10 בדצמבר 2008, דיווחו מרק ואנדרו מאדוף על אביהם, ברנרד מאדוף, לרשויות. יום קודם לכן סיפר להם האב כי זרוע ההשקעות של החברה שלו היא שקר אחד גדול. למחרת נעצר מאדוף, שהיה אחד מאנשי הכספים המכובדים בוול סטריט, ולאחר חקירה קצרה נחשפה מעילת ענק של למעלה מ-65 מיליארד דולר בכספי לקוחותיו.
בינואר השנה נחשפה בישראל תרמית דומה, בסדר גודל קטן בהרבה. רשות ניירות ערך עצרה את אילן מורגן, שזכה לכינוי מאדוף הישראלי. שורה של לקוחותיו הגישו נגדו תביעה, לאחר שהבטיח להם תשואה שנתית של 36% וניהול כספם בידי צוות מקצועי המנהל בית השקעות עם ניסיון מוכח של 20 שנה.
נראה כי איש אינו חסין מפני הונאת פונזי, ויעיד על כך אפילו מזכ" חיזבאללה, חסן נסראללה, ששמו נקשר בהונאת ענק שביצע איש העסקים הלבנוני סלאח עז א-דין, שנחשפה בספטמבר. האיש יצר מצג שווא של ניהול מאות מיליוני דולרים. בזכות קרבתו לנסראללה זכה לאמון רב, ולפי הפרסומים אף זכה לחלוש על למעלה מ-600 מיליון דולר מכספי הארגון.
למרות שלעתים מדובר בנוכלים מתוחכמים, יש דברים רבים שניתן לעשות כדי לצמצם את הסיכוי ליפול קורבן בידיהם. "אין מתנות חינם, גבינה חינם יש רק במלכודת עכברים", אומר רו"ח עופר אלקלעי, מומחה לחקר מעילות והונאות ממשרד אלקלעי מונרוב ושות'.
"מי שמבטיח להעניק לכם תשואה שמכה את השוק, או תשואה מובטחת לאורך זמן מוגדר, מציע לכם הצעה שצריכה להדליק נורת אזהרה".
אלקלעי, שנתקל לא אחת בניסיונות להונות משקיעים, מסביר גם כיצד לזהות תשואה שהיא "מוגזמת". לדבריו, הדרך היא באמצעות שוק איגרות החוב. "אין דרך להציע תשואה עודפת מעל לתשואת אג"ח המדורגות בדירוג השקעה A ומעלה, ללא נשיאה בסיכונים", הוא מסביר. "במקרה שנראה כי הסיכון לא מוטל עליכם אך התשואה גבוהה - הרי שיש משהו שלא מספרים לכם.
"אינדיקציה נוספת היא דגש שאותו שם הגוף על צירוף לקוחות נוספים", טוען אלקלעי. לדבריו, מאדופים ינסו פעמים רבות לגייס אתכם לטובת גיוס לקוחות, שיאפשרו את המשך הפירמידה. "הלקוח מהווה ערוץ הפצה אלטרנטיבי למפעלים מפוקפקים שכאלה, שאינם יכולים, או שמעדיפים פעמים רבות שלא להשתמש בדרכי הפצה שקופות ורגילות כמו פרסום באמצעי התקשורת".
דבר נוסף שחשוב לדעת הוא היכן מתנהל הכסף. "מנהלי תיקים מהוגנים יבקשו בדרך כלל לנהל כספים דרך חשבונות הבנק של הלקוחות", אומר אלקלעי. "גורמים המבקשים העברת כספים לחשבונות עלומים כתנאי לניהול הכסף צריכים להדליק נורה אדומה".
לדבריו, במקרה שהכסף לא מועבר לחבר בורסה מוכר, עדיף לשמור אותו אצלכם. שכן, "לאחר שהכסף הועבר ללקוח אין יכולת להגיע אליו באופן עצמאי, והוא תלוי למעשה במנהל הכספים".
אמנם לא כל הנוצץ זהב, אך גם לא כל החשוד אשם. לכן מציע אלקלעי כמה דרכים לבדוק את טיבו של הגוף או האדם המבקש גישה לכספים. "ניתן לבדוק אם מנהל הכספים הפוטנציאלי הוא בעל רישיון לניהול תיקים מרשות ניירות ערך, בדיקה שניתן לבצע באתר האינטרנט של הרשות או בשיחת טלפון", הוא מסביר.
במקרה שיש ספק, ולמרות הנוחות הנובעת מכך שמנהל ההשקעות יבוא לבקר אותך בביתך, מומלץ לקפוץ לביקור במשרדים של מנהל הכספים.
"נורת אזהרה צריכה להידלק במקרה שמתברר כי משרדי החברה הם לא יותר משולחן וכיסא בחדרון קטן", מסביר אלקלעי. "בגופי השקעות נורמליים יש חדרי מסחר, עובדים ומחשבים - אופרציה שאיננה הכרחית, ולכן פעמים רבות איננה קיימת במקרה שמדובר בתרגיל עוקץ".
לבסוף, אומר אלקלעי, צריך בעיקר להיות חזקים ולעמוד בפני פיתויים. "כל הגופים המנהלים כספים יבקשו לשכנע את הלקוחות לשמור את כספם, אך נוכלים יעשו מאמץ מיוחד", מציין אלקלעי. "מאמץ כזה עשוי לכלול הצעות לא קונבנציונאליות, כמו תוספת תשואה שאותה לא ניתן לקבל בגוף מהוגן, או לחץ פסיכולוגי המופעל על המשקיע".
חשדנות בריאה ועיניים פקוחות יסייעו לכם להימנע מהגורל שאפילו נסראללה לא הצליח להימנע ממנו.