בזן ופטרוכימיים: על הממשלה להתערב בהזרמת הגז הטבעי
בעלי השליטה בבזן ובמפעלים פטרוכימיים מבקשים את התערבותו המיידית של ראש הממשלה בהבאת גז טבעי לחיפה. "נמליץ לבעלי המניות לעצור את ההשקעות עד לקבלת תמונה ברורה"
במכתב הם מתריעים מפני הנזקים שעלולים להיווצר לתעשיה בצפון הארץ בכללותה ולבזן (בתי זיקוק בחיפה שבשליטת משפחת עופר) ובעלי מניותיה בפרט.
העיכוב נוצר בעיקר בגלל מחלוקות עם היישובים הדרוזיים באזור, שקרקעותיהם הופקעו לטובת מספר פרויקטים של תשתית (חוצה ישראל, רכבת העמק וכאמור צנרת גז טבעי). אייל גבאי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה הסתבך בשבוע שעבר בהתבטאות בנושא, שקוממה עליו את התושבים הדרוזים.
"בזן לא תשקיע פעמיים, גם בקליטת גז טבעי וגם במתקנים חלופיים. עלינו לפעול בוודאות ברורה על מנת להוציא לפועל תוכנית השקעות כבדה כגון הקמת פצחן חדש ומתקנים נוספים. באווירת אי וודאות זו בכוונתנו להמליץ לבעלי המניות לעצור את ההשקעות עד לקבלת תמונה רגולטורית ברורה".
"מדובר בהשקעות של מאות מיליוני דולר אותם לא תשקיע החברה בתנאי אי וודאות," מאיימים השניים במכתבם לראש הממשלה. עוד הם מדגישים במכתב, כי בעת הפרטת בזן, מסרה ממשלת ישראל לבעלי המניות, כי הגעת הגז הטבעי היא חלק בלתי נפרד מהערכות בזן לעתיד.
"חשוב לציין כי הפסקת
פעילות בתי הזיקוק בארץ הינה בעלת השלכה אסטרטגית כבדה על ההערכות הלאומית של ישראל והן על שרשרת אספקה ותעסוקה רחבה מאחר וכל שרשרת הייצור של תעשיית הפטרוכימיה, הפלסטיקה ועוד תלויים בפעילות סדירה של המפעל".
"החברה ושרשרת האספקה שלה מפרנסות עשרות אלפי משפחות בישראל, ובעיקר בצפון הארץ", הם טוענים. עוד נכתב, כי בזן נערכה בהתאם, והשקיעה עשרות מליוני דולרים על מנת להתאים את מערכותיה לקליטת הגז הטבעי, תוך שהיא מתאימה עצמה לדרישות המשרד להגנת הסביבה במסגרת הצו האישי שהוצא לה.
"כל שעומד בין העיכוב הנוכחי לבין השלמת מערכת ההולכה במועד הוא הימנעות מודעת של ממשלת ישראל מקבלת ההחלטות הנחוצות למימוש מדיניותה המוצהרת. ככל הידוע לנו, עמדתו של משרד התחבורה היא המונעת כעת התקדמות הפרוייקט", נכתב בפנייה לנתניהו.
ואילו שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, שפנה אף הוא לנתניהו, בבקשה שיתערב בנושא הגעת הגז לחיפה, טוען, כי העיכוב בהגעת הגז למפעלים באזור חיפה מונע חיסכון של כ-360 מיליון שקל למפעלים, שנאלצים להשתמש בדלקים יקרים ומזהמים.