חשיפה: קניתם עוף טרי? יכול להיות שהוא כבר בן שבוע
מסמך שהגיע לידי עסקים חושף: לפי הוראות השירותים הווטרינריים, עוף שנשחט ביום חמישי ממתין עד ליום ראשון בקירור - אך מקבל את תאריך הייצור של יום ראשון. קניתם עוף טרי? אין לכם כל דרך לדעת בן כמה הוא באמת
בכך לעופות נוצרים חיי מדף של שבוע, למרות שעל-פי המלצות משרד הבריאות - לעוף טרי יש חיי מדף של 3-2 ימים בלבד.

הנחיות אלו אף חורגות מהתקנות לפיקוח על יצוא של בעלי חיים ושל תוצרת מן החי (עוף) תשל"ז, בהן נקבע כי: "לא יוצא מוצר עוף ממפעל כשהוא מסומן בסימן מזויף".
מי שעומדים מאחורי המהלך הם השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות. לידי עסקים הגיע מסמך רשמי של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, שבו ד"ר אליעזר ניל"י, הרופא הווטרינר הראשי לפיקוח מוצרים מן החי, מאשר למשחטות לחרוג מהנהלים הקבועים בימי חמישי בלבד.
"תאריך הייצור של בשר העוף במשחטה הינו התאריך שבו הסתיימו כל הפעולות הבאות: שחיטה, המלחה, צינון ל-4 מעלות צלזיוס והאריזה לשיווק, ובתנאי שלא חלפו 24 שעות ממועד השחיטה ועד תום האריזה", כותב ד"ר ניל"י.
אך לאחר מכן הוא מסייג: "למרות האמור לעיל, עופות אשר נשחטו ביום חמישי בלבד והושארו בתלייה על קו הצינון בטמפרטורה שאינה עולה על 4 מעלות צלזיוס במשך שישי ושבת, נארזו ו/או פורקו ביום ראשון שלאחריהם, יסומן כתאריך הייצור היום שבו נארזו (יום ראשון)".
בזכות אישור זה ניתן היה למצוא בחודשים האחרונים ברשתות השיווק ובקצביות עופות טריים גם ביום ראשון בבוקר, כשעליהם תאריך שחיטה של אותו יום.
זאת לאחר שבמשך שנים, נמכרו ביום זה רק שאריות העופות הטריים שהיו בידי רשתות השיווק מסוף השבוע, שנשאו את תאריך השחיטה של יום חמישי.
ד"ר משה רפאלוביץ', הרופא הווטרינר הראשי של גוש דן ומזכיר ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות, מרים גבה למשמע ההנחיה. "לא נראה לי סביר שגורם רשמי במדינת ישראל אישר לסמן עופות מצוננים שנשחטו ביום ה' כאילו נשחטו ביום א'".
הוא מסביר כי גם אם עופות אלה נשמרים בתנאי קירור אידאליים, הרי שלא ניתן למנוע לחלוטין את התרבות החיידקים שעל פני העוף ללא הקפאה.
"לכאורה מדובר בהתחכמות מיותרת, שאינה עולה בקנה אחד עם עקרון השקיפות. הסיפור נראה על פניו תמוה, ויש לבדוק היטב מדוע התקבלה החלטה כזו", הוסיף רפאלוביץ'.
הממונה על הגנת הצרכן, עו"ד יצחק קמחי, מסכים עם מסקנותיו של רפאלוביץ'. "בהחרגה שמאפשרים השירותים הווטרינריים נוצר פער מהתקנות שיש בו להטעות את הצרכנים - המניחים שהעוף נשחט לפני לא יותר מ-24 שעות".
עוד מוסיף קמחי כי ההנחיה מעוררת את השאלה מדוע לא חל הדבר על עופות הנשחטים בשאר ימות השבוע.
"אם הפרקטיקה אינה מזיקה לציבור - יש מקום להחילה על שחיטה בשאר ימות השבוע. ואם מזיקה היא - אז עדיף שלא יהיה עוף ביום ראשון", תוקף קמחי ואף מאיים שיפנה למשרד החקלאות
"חמור במיוחד בעיניי שההנחיה בוצעה מבלי ליידע את הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות, המפקחים על העופות בשווקים", מוסיף רפאלוביץ'.
וטרינרים אלה בודקים ביום ראשון את שאריות מוצרי העוף שנותרו בקצביות רשתות השיווק, במטרה לאשר כי הינן עדיין ראויות למאכל אדם.
עם זאת, כשהם נתקלים בעופות עם תאריך שחיטה של אותו בוקר - הם אינם ממהרים לבדוק אותם בצורה מקיפה, כפי שהיו עושים לו ידעו שמדובר בעופות בני 3 ימים.
ממשרד החקלאות נמסר כי "תאריך הייצור המופיע על גבי עופות הנו מועד גמר ההכנה לשיווק. לא מדובר בתאריך השחיטה, אלא בגמר הפעולות המתבצעות במשחטות, הכוללות צינון למשך כ-12 שעות".
"על-פי הנחיות השירותים הווטרינריים, התהליך כולו צריך להתבצע בתוך 24 שעות, אלא אם החל ביום חמישי ולא ניתן לסיימו באותו היום מכיוון שהעופות צריכים להישאר בצינון".
"במקרים אלו מסתיים התהליך ביום ראשון. אין שום פגיעה באיכותו של העוף כאשר הוא נשאר בצינון בשעות הנוספות, ושיטת עבודה זו מקובלת בכל מדינות העולם המערבי".