בית קפה - עסק מסוכן
המשבר הכלכלי מרסק את ענף המסעדנות והאירוח, שנמצא כבר תקופה ארוכה בראש מדד הענפים המסוכנים. כדי לשרוד מנסים בעלי העסקים לחסוך בעלויות השכירות, להחליף חומרי גלם יקרים בזולים ולהוריד מחירים כדי לפנות לקהל חדש
בנוסף, נרשמה הרעה משמעותית של 8 ימים במוסר התשלומים בענף, פיגור ממוצע של 21 יום מעבר לאשראי הניתן לו.
דירוגו העסקי של הענף עמד החודש על 7.30, הרעה לעומת סיכון של 7.01 בחודש הקודם. ענף התיירות ובתי המלון הגיע החודש אל המקום השני ברשימת הענפים המסוכנים, וסיכונו העסקי עמד על 7.12, עלייה לעומת חודש מאי (6.93).
ענף המסעדנות מונה כ?8,200 מסעדות ובתי קפה, המגלגליםכ?7 מיליארד שקל בשנה. 37% מהמסעדות ממוקמות בתל אביב, 25% בצפון , 17% בדרום , 11% בי?רושליםו?10% באזור השרון.
גורמים בענף מציינים כי מסעדות המוגדרות כבינוניות ומעלה מצויות במשבר חריף, אם כי המקצועיות שביניהן נפגעו פחות. מסעדות חדשות, שנפתחו לפני פרוץ המשבר, התקשו להתייצב והן פועלות בכ-50% תפוקה בלבד.
כדי להתמודד עם המצב, חלק מהמסעדנים פעלו להוריד את עלויות השכירות והחליפו חומרי גלם יקרים. בנוסף, חלק ממסעדות היוקרה הוסיפו מנות זולות יותר לתפריטיהן, כדי לגייס קהלים חדשים.
נתונים נוספים במדד הסיכון של בי.די. איי קופאס מעלים כי ביוני השתפר במעט הסיכון העסקי של החברות במשק ועמד על 6.30, לעומת 6.35 בחודש מאי.
כלכלני החברה מציינים, כי הסיכון העסקי של החברות במשק עדיין גבוה מהממוצע. רמת הסיכון במשק בחודש החולף היתה גבוהה בכ-8% מהרמה
ברשימת הענפים החזקים מוביל גם החודש ענף הכימיקלים. סיכונו העסקי של הענף ממשיך לרדת, ועמד ביוני על 5.19, לעומת רמת סיכון של 5.36 במאי. ענף הנייר והקרטון הגיע למקום השני ברשימה.
השיפור המשמעותי ביותר בדירוג העסקי, ביחס לשנה שעברה, נרשם בענף כלי הרכב. בחודש יוני היה מצבו טוב יותר בכ-5.2% ביחס לאשתקד. כלכלני בי.די.איי קופאס מציינים כי ההתעוררות בענף מושפעת, בין היתר, מהחשש לעלייה עתידית במחירים, בעקבות תוכנית המיסוי הירוק.
הענף שרשם את ההרעה המשמעותית ביותר במשק, בהשוואה לשנה שעברה, הוא ענף תעשיית הדפוס וההוצאה לאור. דירוגו העסקי הורע בכ-11%, ביחס לחודש המקביל אשתקד.