ויקיפדיה החופשית: ממילון ערכים סביבתיים עד אנציקלופדיה של בחורות
האנציקלופדיה החופשית הפכה מזמן לאחד הסמלים החזקים ביותר של מהפכת ה"כל אחד יכול ליצור תוכן ולהעלותו לרשת". אבל כשכל אחד יכול ליצור תוכן - זה בדיוק מה שקרה. אינספור מיזמים שמחקים את ויקיפדיה נולדו ברשת - חלקם הגונים ורציניים, האחרים אפילו לא שווים ערך בויקיפדיה
וכך, גולשים רבים ראו כי טוב, והחליטו לפתוח בעצמם מיזמים שונים המנסים לחקות את האנציקלופדיה השיתופית - לרוב במטרה להפיק רווחים כלשהם מפרסום. רק כדי לקבל מושג כללי, חיפוש בגוגל אחר הצירוף "כמו ויקיפדיה" באנגלית נותן כ-230 אלף תוצאות, ומספר החקיינים שצץ ברשת רק הולך וגדל מדי יום.
מיזם ויקיפדיה נוסד בשנת 2001, בתמיכת קרן ויקימדיה, ארגון ללא מטרת רווח. 3 שנים לאחר מכן קמה האחות בעברית. נשמע כמו די הרבה זמן כשמדובר ברשת, אבל תחשבו כמה זמן לקח לטלוויזיה בצבע לעשות עלייה.
כ-30 מיליון גולשים קוראים מדי יום יותר מ-10 מיליון ערכים אנציקלופדיים, כ-90 אלף מתוכם בעברית. בניגוד לכדורגלנים, פוליטיקאים ומדיניות רווחה - הגרסה הישראלית לוויקיפדיה דווקא הצליחה להצטיין בהשוואה לנעשה בעולם, והיא נחשבת לאחת הוויקיפדיות האיכותיות ביותר. כל כך איכותית, שגם מספר החיקויים והמיזמים דמויי-ויקיפדיה בישראל נחשב לגבוה במיוחד.
מעתיקי הפורמט הוויקיפדי לא נודדים רחוק מדי מהמקור. ברוב המקרים העיצוב יהיה דומה מאוד לאתר ויקיפדיה המקורי, אם לא זהה למקור. חוקי השימוש והממשק זהים, כולם יכולים להעלות תוכן וכולם יכולים לערוך - עם הבדל אחד בלבד: בעוד שוויקיפדיה משמשת כאכסניה לכל סוגי המידע, מפיזיקה מולקולרית, דרך טכניקות קולינריות ועד "שתן של חתולים זוהר באולטרה סגול", מבוססי-ויקיפדיה מקדישים את כל כולם לנושא אחד, שראוי, כך הם מקווים, למספר ערכים בלתי מוגבל, ויתמלא חיש-קל בתוכן גולשים.
כך למשל האמינו יוצרי האתר wowwiki.com- אנציקלופדיה מבוססת ויקי, המוקדשת כולה לערכים על אודות World of Warcraft (wow), משחק התפקידים המקוון. בוויקי של wow ניתן למצוא 74,558 ערכים, קרוב מאוד למספר הכולל של הערכים בוויקיפדיה הישראלית כולה.
אתר businesspedia.co.il הישראלי, הנמצא עדיין בשלבי הקמה, מגדיר את עצמו כ”ויקי לחשבונאות ועסקים”, ולמרות גילו הצעיר והמיעוט היחסי של ערכים אנציקלופדיים - כבר נחשב להבטחה (ולדף הבית) בקרב אלו שחייבים לפתוח את הבוקר עם 350 מילה על אודות קרן הון סיכון.
האתר מבליט הבדל מאוד משמעותי בין ויקיפדיה לבין אתרי הלוויין. כארגון לא מסחרי, wikipedia.org נעדר כל פרסומות באתר, והוא מתבסס אך ורק על תרומות ועל כספים שהקרן גייסה. זאת בניגוד כמובן לחקייני הוויקי למיניהם. בביזנספדיה, למשל, תמצאו הרבה מאוד פרסומות לרואי חשבון, יועצי מס ושאר נותני שירות לוהטים.
ecowiki.org.il מאכלס 1,437 ערכים בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה, לשמחת המתעניינים במצב משק המים בישראל ובחוק ההסדרים 2009. באתר לקחו את האידאולוגיה הירוקה צעד אחד קדימה, ומיחזרו בדיוק מרשים את העיצוב של ויקיפדיה המקורית.
כמובן שלא כל המיזמים הצליחו להתגאות במספר מרשים של ערכים. כך למשל, alco-pedia.co.il, אנציקלופדיית האלכוהול מבוססת הוויקי הראשונה בעברית, מוסיפה בכל שבוע ערכים חדשים ל-185 הקיימים. אך למרות הלוק הוויקיפדי המוצהר, האתר לא ממש מצליח להתרומם. עם אורך חיים של כשנה ופחות מ-200 ערכים, נראה שהמסיבה הזו נגמרה לפני שממש התחילה.
ומה יש לוויקיפדיה לומר על העניין? נראה שהקרן לא תמיד התלהבה מהחקיינים למיניהם. צמד האמנים האמריקאיים, נתניאל סטרן וסקוט קילדל, למדו זאת על בשרם, לאחר שהקימו מיזם העוסק בניתוח ובביקורת על טבע האמנות כפי שהיא נוצרת ונידונה בוויקיפדיה.
ה"אינציקלופדיה החופשית", מצדה, איימה לנקוט צעדים משפטיים על שימוש בזכויות היוצרים על השם ויקיפדיה. בתגובה לתמיהה שהועלתה בפני ויקיפדיה - כיצד מיזם ללא כוונת רווח, שחרת על דגלו את חופש המידע
בישראל, לעומת זאת, ויקימדיה מגלה בינתיים גישה סלחנית במיוחד. איציק אדרי, דובר ויקימדיה ישראל, טען כי "ויקיפדיה אינה מתחרה באף אתר, מעצם היותה פרויקט התנדבותי ולא מסחרי. לוויקיפדיה מטרת-על - להפיץ את הידע באופן חופשי לכל אדם בעולם. כל אתר שמציע את מאגרי הידע שלו ברישיון חופשי ובחינם, הוא מבחינתנו שותף למטרה שלנו ואנו מקווים להצלחתו. נשמח להפנות לאתרים הללו מהערכים הרלוונטיים בוויקיפדיה, ואף להעביר מאמרים נבחרים מהאתרים הנ”ל לוויקיפדיה עצמה".
אולם ספק אם בוויקימדיה באמת ישמחו להפנות אל אתר הוויקי הישראלי, - ladypedia.co.il או כמו שיוצרי האתר היטיבו להגדיר - "האנציקלופדיה של הבחורות באינטרנט". ערכים על מארי קירי, אמיליה ארהרט או גולדה מאיר לא ממש תמצאו שם, אבל את אגם רודברג, רוני סופרסטאר ובר רפאלי דווקא כן.

כאן העיצוב דווקא שונה משל ויקיפדיה המקורית, ובמקום אותיות לטיניות על מודל כדור הארץ תקבלו לוגו שנראה כמו גלופה לשלט ניאון לאחד מהמועדונים של אלנבי.
למרות העיצוב ולמרות שלל נתונים מפתים כמו היקף מידות החזה, המותניים והירכיים של הדוגמניות שזכו לערך באתר, האתר עדיין לא ממש הוצף בתוכן גולשים. הערכים שכן הוכנסו לאתר כוללים מגוון נשים, החל מדוגמניות מצליחות ועד אסתרינה טרטמן.
בניגוד לליידיפדיה, שנראה כמו בדיחה גרועה על הגבר הישראלי, eincyclopedia.wikia.com מוכיח שהתפתחות ההומור הארצישראלי לא נעצרה בדידי מנוסי.
הגרסה הישראלית לאתר הפארודי על ויקיפדיה העולמית (uncyclopedia.wikia.com), מנוהלת על ידי גולש המכנה את עצמו שבתאי צבי, שניסה בעבר להכניס לוויקיפדיה המקורית ערכים נוסח "כדורגלן העבר ויקי פרץ, שממנו עתיד לצאת משיח האמת של העדה המזרחית, עמיר פרץ".
כשגילה שבוויקיפדיה לא ממש אהבו את עודף היצירתיות שלו, החליט לפתוח את האתר הפארודי. הערות העריכה חושפות ביקורת קלה על התנהלות הצנזורה הקשוחה בוויקיפדיה העברית, וכוללות הנחיות נוסח "ערך זה הינו ערך קדוש! נא לא לחטט באף בזמן קריאתו".

חלקם של הערכים באינציקלופדיה אמנם מופיעים גם בוויקיפדיה, אבל מקבלים פרשנות מעט שונה. כך למשל הערך "אנטיביוטיקה" מופיע מעל חיבור הגורס כי "האנטיביוטיקה הומצאה על ידי בנימין (פואד) בן-אליעזר, כאשר הוא תיבל את השווארמה שלו בזנבות עכברים".