איפה הכי כדאי ללמוד?
מחקר מקיף של המועצה להשכלה גבוהה והלמ"ס בדק השתלבות בוגרי אקדמיה בשוק. המסקנה - הכי משתלם ללמוד מתמטיקה ומדעי המחשב במרכז הבינתחומי
כידוע, אחד השיקולים הבולטים שמנחים את כל מי שלמד או לומד במוסד אקדמי בישראל הוא הסיכוי להתפרנס אחר כך בכבוד מהמקצוע שאותו רכש, והמוסדות האקדמיים מרבים להציג בפרסומים שלהם את הצלחות הבוגרים, אך כעת לראשונה ישנה בדיקה מעמיקה וניטרלית של השאלה הבסיסית ביותר לסטודנטים: איפה ללמוד?
פרויקט חדשני של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ושל המועצה להשכלה גבוהה אסף ועיבד נתונים לגבי השתלבות בוגרי המוסדות האקדמיים השונים במשק. מאגר הנתונים מרכז פרמטרים שונים, כך שכל סטודנט יוכל לעשות את הבחירות לפי האינטרסים החשובים לו.
כך למשל השכר השנתי הממוצע הגבוה ביותר נרשם בקרב בוגרי המכון הטכנולוגי חולון, עם 150,900 שקל בשנה. השכר הממוצע הנמוך ביותר נרשם, וזה אולי לא מפתיע, בתחום ההוראה. השכר הנמוך ביותר היה במכללה לחינוך חמדת הדרום, שם דווח על שכר של 44,748 שקל בשנה.
הנתונים כוללים גם מידע על הציון הממוצע של סטודנטים במבחן הפסיכומטרי בכל חוג הנלמד בישראל, גובה ההשתכרות הממוצע של בוגר בכל חוג לימודים בפרק זמן של שנתיים לאחר סיום התואר, שיעור התעסוקה בקרב הבוגרים בפרק זמן של שנתיים לאחר סיום התואר, שביעות רצון של הסטודנטים מהמוסד שבו למדו באספקטים שונים, מספר המועמדים לחוג לימודים ספציפי, מספר המתקבלים לחוג הלימודים, מספר הבוגרים בחוג הלימודים ואחוז הממשיכים לתארים מתקדמים.
להשקת הפרויקט מתלווה גם השקת מחקר מעקב שיבחן אם פרסום הנתונים האלו משפיע על ההרשמה לאותם מוסדות. "מדובר בפרויקט שמביא לכלל הציבור את כל המידע הרלוונטי על לימודי התואר הראשון בישראל והאפשרויות שיעמדו בפני בוגרי התואר הראשון עם סיום הלימודים", אמר סטיבן סתיו, מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה.
הדוחות המתפרסמים כעת
למרות המגמה הניכרת בשטח, שלפיה הרוב המוחלט של הסטודנטים הם תלמידי מכללות, ניתן לראות כי מבחינת ממוצע ציוני פסיכומטרי של הסטודנטים האוניברסיטאות מובילות. במרבית האוניברסיטאות ציון הפסיכומטרי הממוצע נע סביב ,600 בעוד שבמכללות נפוצים יותר ציונים הנעים סביב .500
הדוח אף מציג נתונים לגבי המשכורת השנתית הממוצעת בתחומי ידע שונים, אך גם מציג נתונים על פי מוסדות לגבי משכורת ממוצעת של בוגרים.