הבנקים יוזמים פשרה בפרשת קרטל העמלות
הבנקים - שנקנסו ב-290 מיליון שקל - מציעים שיעבירו את התשלום ללקוחות ולא למדינה. כך ייאלצו לשלם רק מחצית מהסכום, שיהיה מוכר לצורכי מס
במקור הבנקים היו אמורים לשלם למדינה קנס של 290 מיליון שקל בתמורה לסגירת התיק, שנפתח לאחר שחקירת הרשות להגבלים עסקיים מצאה ראיות לכאורה על כך שהועבר מידע בין הבנקים על אופן גביית עמלות.
בנק מזרחי-טפחות נקנס ב-20 מיליון שקל; הבנק הבינלאומי נקנס ב-30 מיליון שקל, והבנקים לאומי, דיסקונט והפועלים נקנסו ב-80 מיליון שקל כל אחד. אך הבנקים הגדולים דחו על הסף את ההצעה, שהוגשה בסוף ,2008 ובתגובה הודיעה קן כי היא שוקלת את המשך צעדיה המשפטיים.
בימים האחרונים נרשמה תפנית, וחלק מהבנקים מנסים כעת לקדם מהלך של־פיו כתחליף לתשלום הקנס למדינה הם ישלמו פיצוי ללקוחות - שלכאורה ניזוקו מתיאום העמלות. גובה הפיצוי למערכת הבנקאית כולה יעמוד על כ-100 מיליון שקל.
מאחורי ההצעה עומדת ההנחה שהפיצוי ללקוחות יוכר כהוצאה לצורך
מס, כך שהעלות האפקטיבית של התשלום תעמוד על כמחצית מה־סכום; ושאם הלקוחות הם שניזוקו לכאורה מתיאום העמלות - הם גם אלו שאמורים לקבל את הפיצוי, ולא המדינה.
בהצעת הפשרה תומכים היועצים המשפטיים של בנק לאומי, ובראשם עו”ד דליה טל, אך היא טרם גובשה סופית. זאת משום שחלק מהבנקים, ובהם בנק הפועלים, לא מעוניינים לסגור את התיק בכל מקרה - וטוענים כי לממונה על ההגבלים אין כל עילה לתבוע את הבנקים, או לדרוש מהם לשלם קנס.
במערכת הבנקאית שבים ודוחים על הסף את הטענות שהיה תיאום כלשהו בין הבנקים או אפילו מסירת מידע, ומבהירים שמדובר במידע פומבי. לכן, ייתכן שפקידי הבנקים החליפו ביניהם מידע - אך בשום אופן לא תיאמו את מדיניות העמלות.
הממונה על ההגבלים עדיין לא הגיבה פורמלית על ההצעה המתגבשת, אך חוגים משפטיים מעריכים כי בסופו של דבר היא לא תקבל אותה.
בבנק לאומי אומרים בתגובה כי הבנק לא יזם הצעת פשרה, אך אכן נבדקת האפשרות להגיע להסדר חלופי בפרשת העמלות - אם כי לא ברור שההסדר ייצא לפועל.