האבטלה מכה במשק: מספר המובטלים בינואר עלה ל-6.8%

נתונים שמפרסם היום שירות התעסוקה מראים כי נרשמה עלייה של 2.3% במספר דורשי העבודה בחודש פברואר 2008 בהשוואה לחודש קודם והם נאמדים ב-220 אלף איש. גידול של 6.8% בדורשי עבודה אקדמאים שאינם תובעי הבטחת הכנסה. בחמש שנות הצמיחה האחרונות ההכנסה לנפש של העשירים גדלה ריאלית ב-18.6% לעומת גידול של 8.5% בלבד בחמישון התחתון

ניב חכלילי,מיכל גרינברג ויוסי גרינשטיין | 18/3/2009 14:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
למרות שעל פי שירות התעסוקה נרשמה ירידה במספר המפוטרים בפברואר לעומת החודש שקדם לו, מספרם, שעומד על 17,830 מפוטרים, עדיין גבוה בהרבה מהממוצע של כ-11,000 מפוטרים ברבעון הראשון של 2008. בחודש ינואר השנה עמד מספר המפוטרים על שיא של 19,719 איש.

לגבי מצטרפים חדשים למעגל האבטלה, ניתוח נתוני המגמה מראה כי ברבעון השני של 2008 נרשם מספר המצטרפים הנמוך ביותר בשנתיים האחרונות עם 12,885 מצטרפים, זאת לעומת 24,636 מצטרפים בחודש פברואר השנה.
 
מובטלים בפתח לשכת התעסוקה בבאר-שבע
מובטלים בפתח לשכת התעסוקה בבאר-שבע יהודה לחיאני

למרות זאת, מציינים בשירות התעסוקה, בבדיקת אחוזי המצטרפים, ישנה ירידה בשיעור הגידול במספר המצטרפים החדשים, מזינוק חודשי ממוצע של 4.5% בין החודשים אוגוסט לדצמבר 2008, ל-3.4% בינואר 2009 ול-2.6% בפברואר 2009.

בפברואר נרשמה עליה בשיעור של 2.3% במספרם של דורשי העבודה בהשוואה לחודש ינואר השנה. מספרם של דורשי העבודה בפברואר הסתכם ב-220.2 אלף בהשוואה ל 215.2 אלף בחודש ינואר השנה, תוספת של חמשת אלפים דורשי עבודה.

יוסי פרחי, מנכ"ל שירות התעסוקה אומר כי"מוקדם עדיין להעריך באם מדובר בהתמתנות בשעורי הגידול באבטלה שנמצאת במגמה ברורה של עליה ב-11 החודשים האחרונים".

מספרם של המובטלים (דורשי עבודה שצברו מעל יומיים אבטלה) בנתוני מגמה, הסתכם בחודש פברואר ב-197.8 אלף. עליה בשיעור של  1.8% בהשוואה לחודש קודם. שיעור הגידול המצטבר במספרם של המובטלים בנתוני מגמה ב-11 חודשים האחרונים הוא 16% בחודש.

בחודש פברואר בהשוואה לינואר נרשם גידול של 6.8% בדורשי עבודה אקדמאים שאינם תובעי הבטחת הכנסה, גידול של 4.7% בדורשי העבודה הלא אקדמאיים ושאינם מקבלים הבטחת הכנסה, עלייה של 0.1% במספר תובעי הבטחת הכנסה.

רק אתמול פרסם שירות התעסוקה כי בחודשים ינואר-פברואר 2009 נרשמה ירידה של 8% במספר הדרושים, בהשוואה לממוצע החודשי ב-2008. מספר הדרושים בחודשים אלה הסתכם בממוצע ב-20.5 אלף, לעומת 22.3 אלף דרישות לעובדים בממוצע חודשי ב-2008 - שיא של יותר מעשור בדרישה לעובדים.
התנאים לקבלת דמי אבטלה מהחמורים בעולם

בדצמבר פרסם המוסד לביטוח לאומי צפי מדאיג והזהיר כי מספר המובטלים עשוי להכפיל את עצמו עד סוף 2010. בתחזית החמורה ביותר מספר המובטלים עלול להגיע ל-361 אלף איש, המהווים כ-12% מכוח העבודה.
 

 לשכת תעסוקה
לשכת תעסוקה יהודה לחיאני

בשנת 2002 הוחמרו התנאים לקבלת דמי אבטלה ונקבע כי עובד יכול לקבל דמי אבטלה רק אם עבד טרם פיטוריו 12 חודשים לפחות, ולא שישה חודשים כפי שהיה בעבר.

במקביל, קוצרה התקופה שבה יכול אדם לקבל דמי אבטלה עבור מרבית קבוצות האוכלוסייה מחצי שנה בממוצע לשלושה חודשים בלבד.

החמרת התנאים הביאה לירידה חדה במספר המובטלים הזכאים לדמי אבטלה, ואת הפגיעה הקשה ספגו העובדים היומיים. המצב כיום הוא כי רק רבע מהמובטלים זוכים לקבל דמי אבטלה, לעומת מחצית מהמובטלים בשנת 2002.

בשנת 2008 רק 47 אלף איש מתוך 189 אלף בלתי מועסקים קיבלו דמי אבטלה. על פי הביטוח הלאומי, במידה ו-361 אלף איש יהיו בלתי מועסקים, רק 97,595 מתוכם יקבלו דמי אבטלה ו-263,405 האחרים לא יקבלו דמי אבטלה. המצב בישראל לעומת מדינות מערביות אחרות בכל הנוגע
לתנאים לקבלת דמי אבטלה הוא מהחמורים בעולם.

אתמול דיווח המוסד לביטוח לאומי כי חתם על הסכם עם משרד האוצר שמאפשר גם למובטל שצבר 9 חודשי עבודה מתוך 18 חודשים - להיות זכאי לדמי אבטלה. הסכם זה ישפר מעט את מצבם של המובטלים שעד כה לא היו זכאים לדמי אבטלה.

במשרד התמ"ת פרסמו היום כי מדוח של מינהל המחקר והכלכלה על המגזר העסקי עולה כי ברבעון הראשון של 2009 המאזן בין איוש משרות לפליטת עובדים מהמערכת צפוי לעמוד על מינוס 39.8 אלף משרות.

מדובר בירידה חדה ביותר בהשוואה לרבעון הרביעי של שנת 2008, אז עמד המאזן על מינוס 8.6 אלף.

במשרד התמ"ת, שגיבש את הדוח בעקבות סקר מעסיקים מקיף שערך, אומרים כי מדובר במאזן הנמוך ביותר מתחילת העשור. מהדוח עולים נתונים נוספים המצביעים על המצב הקשה במגזר העסקי.

גידול במספר המובטלים ופגיעה קשה בחלשים

על פי נתונים שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה,  בחודש ינואר 2009 הגיע שיעור הבלתי מועסקים ל-6.8% מכוח העבודה האזרחי. זאת על סמך חישוב נתוני המגמה החודשיים - מתוך 'סקר כוח אדם'.

בלמ"ס מציינים כי האומדנים החודשיים מבוססים על שליש מהמדגם הרבעוני, ולכן טעויות הדגימה בהם גבוהות יותר מאשר באומדנים הרבעוניים וכי שלושת אומדני המגמה האחרונים עשויים להשתנות במידה ניכרת.
 

אתר חלוקת מזון בחיפה
אתר חלוקת מזון בחיפה מקס ילינסון

על פי הלמ"ס, בלתי מועסקים הם אנשים שלא עבדו אפילו שעה אחת בשבוע הקובע וחיפשו עבודה באופן פעיל בארבעת השבועות האחרונים שקדמו לו, על ידי רישום בלשכות העבודה, על ידי פנייה אישית או בכתב למעסיק וכו', והיה באפשרותם להתחיל לעבוד בשבוע הקובע, אילו הוצעה להם עבודה מתאימה.

גם על פי הלמ"ס, בחודש אוגוסט 2008 המשבר הכלכלי העולמי הגיע בצורה קשה גם אל משק הישראלי והחלה להירשם עלייה באחוז האבטלה לאחר שלושה רבעונים של ירידה. כעת, אחוז הבלתי מועסקים עומד על אותו האחוז - 6.8% כפי שנרשם באוקטובר 2007.

לפי דוח מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית, בראשות פרופ' דן בן דוד שפורסם אתמול, ההכנסה לנפש של העשירים (בחמישון העליון) גדלה ריאלית ב-18.6% ב-5 שנים.

הכנסתם של העניים מהחמישון התחתון גדלה באותן שנים, בין 2002 ל-2007, רק ב-8.5%. מדד ג'יני לאי שוויון, הבוחן את חלוקת ההכנסות במשק, ממשיך להיות גבוה בישראל יחסית לעולם המערבי.

בשנים האחרונות ירדו תקציבי הפיתוח בתחומי החינוך והבריאות: רק 2% מהוצאות הממשלה הופנו לחינוך ו-1% בלבד הופנה לבריאות. בנוסף קובע הדוח, כי למרות ירידת שיעורי האבטלה בשנים הקודמות, חלה החמרה בעומק האבטלה: שיעור המובטלים יותר משנה הוכפל מתחילת העשור הנוכחי.

רוב המובטלים הכרוניים הינם בעלי השכלה נמוכה או ערבים ישראלים הנדחקים משוק העבודה על ידי עובדים זרים. בן דוד הזהיר כי "למרות שיפור המצב הכלכלי בשנים האחרונות - הפערים עדיין קשים והמיתון הנוכחי רק יגדיל אותם".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים