"בגלל ההתנגדות להגדלת הקצבאות - לא אנחנו מרכיבים את הממשלה"
בנאום סיכום קדנציה מתח שר האוצר היוצא, רוני בר-און, ביקורת על המגעים שמנהל הליכוד להגדלת קצבאות הילדים: "לא נכון להחזיר את הקצבאות בהסכמים הקואליציוניים". יו"ר ועדת הכספים לשעבר: "אני בטוח שלא היית מתפטר מתפקידך אם היו מעלים את הקצבאות". בהתייחס לממשלה היוצאת אמר בר-און: "קואליציה קלאסית היא לא הייתה - וזה עלה לממשלה הרבה כסף"

דברים אלה אמר שר האוצר היוצא, רוני בר-און, לראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, על רקע ההסכמים הקואליציוניים שנחתמים בימים אלה בין הליכוד לש"ס, וכוללים את דרישת ש"ס ויהדות התורה להעלאת קצבאות הילדים.
לדברי בר און, בשלוש השנים האחרונות הנהיגה ממשלת אולמרט מדיניות מאוזנת: "לא קפיטליזם ולא סוציאליזם טהור. נהגנו באחריות פיסקלית, כחלק ממה שהנהיגו ראשי הממשלות הקודמים. שמרנו על יעד ההוצאה".
לדבריו, "ממשלת אולמרט טיפלה טיפול שורש בדברים שאף ממשלה לא טיפלה בהם קודם – תשלומים לקשישים, ילדים בסיכון, ניצולי השואה, רפורמה בחינוך. אין ספק ששינינו את המשוואה. קיצצנו אבל שמרנו על מדיניות חברתית עמוקה. הלכנו עם הדברים קדימה. אני מקווה שהממשלה שתיכנס תמשיך עם העניין הזה".
בר-און התייחס לחשיבות של שינוי היחס בין תוצר לחוב במדינת ישראל. "בשלוש השנים האחרונות קידמנו תהליכי עומק בנושא של המקרו כלכלה, הנהגנו את הכלל הפיסקלי של צמצום יחס החוב תוצר".

הוא החמיא לממשלת נתניהו הראשונה וציין: אם ממשלות ישראל, כולל זו של נתניהו – לא היו דואגות להורדת היחס של חוב תוצר במדינה, ישראל לא הייתה יכולה להתמודד עם המשבר הכלכלי. עכשיו אנחנו ביחס של 76%. ביחס שהיה כאן לפני 5 שנים – ישראל לא הייתה יכולה להכיל כלכלית את מלחמת לבנון השנייה, שעלותה
בר-און התייחס לשיתוף הפעולה עם בנק ישראל על רקע השמועות על המתחים עם ראשי הבנק ועל שיתוף הפעולה עם ועדת הכספים של הכנסת "פעלנו בשיתוף עם הנהגת בנק ישראל והמועצה הלאומית לחברה וכלכלית ועם ועדת הכספים בראשות סטס מיסז'ניקוב שהנהיג מס הכנסה שלילי".
בנוסף, התייחס בר און לחשיבותה של תוכנית ויסקונסין, שיש לה מתנגדים רבים במשק. הוא פנה לנתניהו ואמר: "לא יהיה לכם פחות קשה להנהיג את התוכנית הזה".
בר-און ציין בסיפוק הסכמים קיבוציים שערכה הממשלה - לראשונה זה 10 שנים. עשינו הסכמים עם הרופאים המורים, עם המרצים שהיו אחרי שביתות. חשבנו שלא צריך לעשות הפקרות – למרות השביתות הארוכות".
בר-און התייחס גם לבעיות האבטלה במשק ולמלחמה בתופעת העובדים הזרים וקצבאות הילדים "אי אפשר כל יום לעורר פה מהומות באשר למובטלים, כאשר יש כאן 300 אלף עובדים זרים חוקיים ולא חוקיים. אין לנו את הלוקסוס הזה.
"ניסינו לעשות זאת, עשינו הרבה תוכניות לתעסוקה, במגזר של המיעוט הלא יהודי, במגזר החרדי, שבו אנו מנסים לחנך חינוך לעבודה. היו שם הצלחות – אבל אסור לאבד את זה. בעניינים של קצבאות הילדים – אי אפשר להתווכח עם המתמטיקה. הגענו לשיעורי אבטלה נמוכים שלא היו במדינת ישראל 20 שנים. ירדנו מתחת ל-6% אחוזי אבטלה".
באשר לביקורת שנמתחה על ראשי האוניברסיטאות בדוח המבקר שהתפרסם אתמול, אמר:
"לפני כמה חודשים הגיעו לכאן נציגי האוניברסיטאות, ואני העזתי לומר, רחמנא ליצלן, שבענייני כספים, מינהל תקין ונסיעות לחו"ל – לא צריך להתחבא מתחת לחצאית של החופש האקדמאי.
"ומה חטפתי פה? כינויים כמו שונא ההשכלה! אויב האקדמיה! דוח המבקר כותב זאת מילה במילה. אחד מהחמורים ביותר. אמרנו את הדברים האלה לכנסת, לתקשורת. זה חוב קטן שאני חייב לכם ולעצמי".
בר-און תקף גם את ההתנהלות של הכנסת בימים האחרונים של הכנסת ה-17, כשעברו עשרות הצעות חוק תקציביות בשל חולשתה של הקואליציה. "ניסינו להנהיג כלכלה נטו - עניינית, מקצועית, חפה משיקולים זרים. בלי השפעה הרסנית של פוליטיקה על המדיניות הכלכלית.
"גם בימי הזוהר של הקואליציה - קואליציה קלאסית היא לא הייתה וזה עלה לממשלה הרבה כסף, כאשר הצעות חוק מופקרות עברו פה חדשות לבקרים. אני רק מחכה לרגע הזה שבו ידברו כאן על כל מאות הצעות החוק שעדיין מונחות על שולחן הכנסת ומקווה שהן לא יעברו".
יו"ר ועדת הכספים לשעבר, סטס מיסז'ניקוב, טען בתגובתו לשר: "בחודשים האחרונים דשדשתם ולא הצעתם תוכנית למשבר הכלכלי העולמי, ובכך הפסדנו זמן יקר. חבל שלא מימשתם חלק מתוכניות המגירה. חבל שלא התייעצתם ושמעתם יותר לוועדת הכספים".
בר-און תקף את מיסז'ניקוב ואמר: "אין לי עניין לענות לסיסמאות הבחירות הלא מוצלחות האלה, חשבתי שהבחירות כבר נגמרו. זה חוסר הבנה מוחלט של הפרדת הרשויות, אלו דברים לא מבוססים, אני מקווה שכשתהיה בממשלה תבין זאת".
בר-און איבד את סבלנותו במהלך הדיון, לאחר שסירב לענות לשאלות שהופנו אליו מחברי הכנסת ואף שאל את מיכאל איתן, יו"ר הכנסת הזמני במהלך דבריו של יעקב ליצמן "עוד כמה זמן הדיון? אני צריך ללכת למשרד". בתשובה אמר איתן: "לא ראיתי שרצית לקצר כשאתה דיברת".
יעקב ליצמן, יו"ר ועדת הכספים לשעבר, אמר לבר-און: "אני מבין שאתה ממליץ לא לתת קצבאות ילדים, אבל אני בטוח שלא היית מתפטר מתפקידך אם היו מעלים את הקצבאות".