תחזית הצמיחה: מינוס 1.5% - הנמוכה אי פעם
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר הודיע כי בכוונתו להוריד את תחזית הצמיחה למשק לשנת 2009, כך שתגיע לשיעורה הנמוך ביותר אי פעם
התוכנית של פישר: קיצוץ בתקציב והשקעה בתשתיות
פישר הציג 2 חלופות לצמיחה: האחת כאמור, צמיחה שלילית של מינוס 1.5%, זאת במידה והמלצות הבנק לא יבוצעו, והשנייה - צמיחה שלילית של מינוס 1.1% בלבד, במידה וההמלצות יבוצעו.
כמו כן הציג פישר שני תרחישים אפשריים בהתייחס לשיעור האבטלה במשק: בתרחיש הראלי, יזנק הגירעון התקציבי לרמה גבוהה של 5.8% עם רמת תוצר של 43 מיליארד שקל - והאבטלה תגדל ל-7.3%-7.8%. התרחיש השני, הפסימי יותר, יקרה לדבריו במידה והמלצות הבנק לא יבוצעו, והוא כולל צמיחה שלילית של מינוס 1.5%, ירידה של 2.5% בתוצר העסקי, הצמיחה הפרטית תצטמצם ב-0.5%, רמת החיים תרד במינוס 2.3%, האבטלה תזנק לשיעור של 7.8% והגירעון יעמוד על 7.2%.
פישר ממליץ להחיל ב-2009 את תוכנית מס הכנסה שלילי בפריסה ארצית, לקדם את הפריסה הארצית של "אורות לתעסוקה" (תוכנית ויסקונסין), הקלות במתן דמי אבטלה תוך הגדלת משך הזכאות, הגמשת הדרישות לתקופה הזכאות באופן מיידי, הפעלה נקודתית
לדברי פישר, צעדים אלו אמורים לערער את נזקי המשבר על ידי הגדלת הביקושים, הקטנת הפגיעה בתעסוקה, צמצום נזקי האבטלה והעוני והקלת בעיית האשראי.
כמו כן, ממליץ פישר לקדם פרויקטים בתשתיות, במיוחד בתחום התחבורה הציבורית, ופרויקטים ציבוריים כמו שיקום מרכזי ערים, מוקדי תיירות מוזנחים והעברת מחנות צה"ל לנגב.
הבנק אף ממליץ להקדים את ביצוע התוכניות הרב-שנתיות במערכת החינוך כמו "אופק חדש" (מה שירחיב את התעסוקה באופן מלאכותי). הרחבה נוספת בתקציב המדען הראשי ותקציבי סיוע להיי-טק
והרחבת הערבויות של החברה הממשלתית לביטוחי סחר-חוץ.
פישר מסתייג מהפחתת המסים שמציע ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, וממליץ לדחות את ההפחתה המתוכננת ל-2010. כמו כך ממליץ הנגיד, לקצץ בתקציב, לבטל פטורים במס ולדחות את השלב האחרון של הרפורמה הרב-שנתית, הכוללת הפחתות בסך 2.5 מיליארד שקל.
לטענת פישר, למרות הירידה החדה בהכנסות בעקבות המיתון - אין להעלות מסים. פישר אף ממליץ, לבחון מחדש את סדרי העדיפויות בתקציב בהתאם להעדפות הממשלה.
לדבריו, כדי למנוע עלייה חדה של הריביות במשק, יש לקבוע מדיניות להפחתה משמעותית של יחס חוב-תוצר בשנים הבאות.
לדברי פישר, צעדים אלו ימתנו את הפגיעה בצמיחה בכחצי אחוז, ימגרו את העלייה באבטלה וימתנו את הפגיעה בהכנסות של בעלי עסק.