משבר המים הגיע גם לבקבוקים

משבר המים המינרליים מחריף: עין גדי הפכה לחברה היחידה שממשיכה לשאוב, בעוד מי עדן ונביעות ממתינות לגשם שינקה את המעינות. במי עדן ידעו על הזיהום עוד בשבוע שעבר - אך הודיעו לציבור רק לאחר פניית מעריב עסקים

נורית קדוש | 17/2/2009 6:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שתי יצרניות המים המינרליים הגדולות, מי עדן ונביעות, עצרו בימים האחרונים את קווי הייצור שבהם מבקבקים מים מינרליים, בעקבות חשש לזיהום מי המעיינות.

במים של נביעות נמצאו חיידקי קולי צואתיים - שגורמים לכאבי בטן, שלשולים ובמקרים קיצוניים אפילו למוות - וההערכה היא כי מי שופכין מצאו דרכם למעיין, או שצואת פרות נסחפה אליו בעקבות הגשם.

- אחרי מי עדן - גם נביעות מקפיאה את שאיבת המים 

ההערכות של שתי החברות הן כי לאחר ימים ארוכים של יובש הביא עמו גל הגשם הקצר בשבוע שעבר סחף של בוצה וגורמים מזהמים למי המעיינות - מעיין הסלוקיה, שממנו שואבת מי עדן, ועין הזהב, שממנו שואבת נביעות. עם זאת, שתי החברות הבהירו כי אין חשש לתקינות כלל המוצרים ששווקו עד כה, אשר עמדו בבדיקות האיכות הנדרשות.

בשל עצירת הפעילות במפעלים החלו במהלך היום לחוש ברשתות השיווק במח חסור קל בבקבוקי מים מינרליים מתוצרת החברות. הצפי הוא כי בימים הקרובים יתעצם המחסור, בעיקר נוכח אי הוודאות השוררת באשר למועד שבו יחזרו המפעלים לפעילות.

לקוחות מי עדן שהיו אמורים לקבל אספקת כדי מים לבתיהם אתמול זכו לשיחת טלפון מנציגי שירות של החברה שהסבירו באופן אישי לכל לקוח מהי הבעיה שהתעוררה, התנצלו וביקשו להציע פתרון חלופי.

בעקבות השיבושים באספקת מי עדן מציעה החברה ללקוחות שירות "מי עדן עד אליך" של 48 בקבוקי 0.5 ליטר (סה"כ 24 ליטר, בעלות של כד אחד בן 18.9 ליטר). אלו בקבוקים שמוח לאו לפני הפסקת הייצור ועברו את כל בדיקות האיכות של החברה. לקוח שאינו מעוניין בבקבוקים יזוכה על דמי השכירות של הבר למהלך כל חודש פברואר.

גם חברת נביעות, שבשליטת קוקה קולה ישראל, הפסיקה בימים האחרונים את תהליך ייצור המים המינרליים, עקב עלייה בעכירות המים מעל רמת התקן המותרת.

בנביעות הסבירו כי כתוצאה מהגשמים העזים שירדו בצפון הארץ בשבוע שעבר, נוצר סחף שגרם לעלייה בעכירות המים במעיין עין זהב, ובעקבותיה הפסיקה החברה את השאיבה מהמעיין ואת ייצור הבקבוקים והכדים.

מנביעות נמסר כי כרגע אין חוסרים ולחברה מלאי ליומיים הקרובים. בכל הנוגע לכדים המחולקים לבתים, מסרה החברה כי היא ממשיכה לספקם, אולם במתכונת מצומצמת יותר, כך שלקוח המזמין שני כדים יקבל כד אחד בלבד. בהמשך תגיע החברה לביקור נוסף, שבו תשלים את האספקה.

בחברות המים ממתינים עתה לגשם ומקווים כי הפסקת השאיבה תסייע להתמודד עם הזיהום. ייתכן עוד כי הפשרת השלגים שירדו בחרמון תאיץ את תהליך ההבראה של המעיינות.
השאיבה הופסקה כבר בסופ"ש

אף שכעת מציגות שתי החברות התנהלות אחראית, נראה כי קודם לכן נעשו מאמצים על ידיהן להסתיר את איכות המים הירודה. למי עדן ולנביעות נודע כבר בשבוע שעבר כי הבדיקות שנערכו למים נמצאו לא תקינות, אולם במי עדן הודיעו על כך רק לאחר פניית מעריב עסקים ביום ראשון בערב, ובנביעות רק אתמול בבוקר.

מנביעות נמסר כי לאחר הגשמים הח זקים בשבוע שעבר הצביעו הבדיקות על ירידה באיכות המים, והחברה החלה לעקוב - עם משרד הבריאות ומקורות -

אחר הנושא.

השאיבה נעצרה כבר בסוף השבוע, אולם בחברה העריכו, נוכח שיפור בתוצאות הבדיקות, כי ניתן יהיה לחזור ולשאוב בתחילת השבוע. משראו כי הדבר לא מתאפשר, החליטו להודיע לציבור כי נוכח עצירת השאיבה ייתכן שייווצר מחסור במים בימים הקרובים.

במי עדן הסבירו כי לא פעם נמצאות סטיות בבדיקות, ובחברה מפסיקים לשאוב מהמעיין לכמה שעות. ברגע שהחברה הבינה כי השיבושים יימשכו יותר מיום, התקבלה החלטה להודיע על כך לציבור.

גם המיתון לא פוסח

שוק המים המינרליים מגלגל כ-900 מיליון שקל בשנה - כשני שלישים מים בבקבוק והיתר בכדים, למנויים. בשוק 3 שחקניות עיקריות: חברת נביעות, חברת מי עדן וחברת עין גדי.

על פי נתוני סטורנקסט, סיימו חברות המים את שנת 2008 כשמי עדן מחזיקה ב-35.4%, נביעות ב-29.9%, עין גדי ב-18.6%, אקווה נובה ב-6.5%, סן בנדטו ב-5.2% והמותג הפרטי של שופרסל ב-2.6%.

במהלך השנה נוצר סכסוך עסקי בין הרבוע הכחול ליפאורה, משווקת מי עדן ועין גדי. הסכסוך גרם לירידה בנתחי השוק של 2 המותגים ולהתחזקות נביעות.

עם סיום הסכסוך והחזרת המוצרים מידי הרבוע הכחול, התחזקו יפאורה ומי עדן, ובינואר השנה זינקה מי עדן ל-39.4% ועין גדי ל-24.4%. נביעות ירדה ל-23.5%, אקווה נובה ל-4.6%, סן בנדטו ל-4.3% ושופרסל ל-2.1% בלבד.

שוק המים המינרליים ספג פגיעה קשה מאז תחילת המיתון. בחודש אוקטובר גלגל השוק 37.8 מיליון שקל, לעומת 41.7 מיליון שקל באותה תקופה אשתקד. בנובמבר המשיכה הירידה, והשוק גלגל רק 30.2 מיליון שקל - לעומת 32.9 מיליון שקל בנובמבר 2007.

בדצמבר חלה התאוששות קלה, והקטגוריה גלגלה 28.6 מיליון שקל - לעומת 27.5 מיליון שקל בדצמבר 2007 אך בינואר 2009 חזרו הירידות, ושוק המים מכר ב-27.3 מיליון שקל - לעומת 28.1 מיליון שקל בינואר 2008.

לפי שעה לא יודעים בשתי החברות להעריך מתי ישובו ליצור, ומי שנהנות מהבעיה במעיינות הצפון הן עין גדי, השואבת במדבר יהודה, והמותגים הפרטיים של שופרסל וסופר פארם - המיובאים מאיטליה. גם בחברת תמי 4 התקבלו במהלך היום פניות רבות של לקוחות, הבוחנים אלטרנטיבות למים המינרליים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צרכנות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים