האם גילוי הגז מול חופי חיפה ישנה את פניו של שוק הרכב המקומי?
החשיבות האקולוגית ידועה לכולם. לחברות הדלק יש סוף סוף מוטיבציה כלכלית. התקינה המינהלית כבר קיימת. ועכשיו רק נשאר לתת גז ולהשאיר את הבנזין מאחור. האם החזון יהפוך למציאות?
אחד החסמים שהיו קיימים עד עתה בפני החדרת הגז כאמצעי תדלוק היו חברות הדלק, מפני שלאלה לא היה שום אינטרס כלכלי לעודד את הנושא או לתמוך בו.
כעת, מכיוון שחברת דלק של יצחק תשובה היא בין היזמים העיקריים בקידוח הגז, נוצרה גם מוטיבציה כלכלית משמעותית מבחינתה לעודד את השימוש בגז.
לחברת דלק ישנה מוטיבציה כלכלית עצומה להתקין תחנות תדלוק בגז בכל תחנות התדלוק שלה ובמקומות נוספים, ואפילו לממן את עלות ההסבה של מכוניות לשימוש בגז טבעי. נכון להיום דלק רוכשת את הבנזין שלה מבתי הזיקוק (בז"ן), ומשלמת גם תמורת הנפט הגולמי וגם תמורת הזיקוק שלו.
כיוון שלגז הטבעי אין עלות זיקוק, דלק תידרש רק להקים תשתית הולכה של הגז - דבר שייעשה בכל מקרה. כמו כן תידרש החברה להובלה במשאיות, המבוצעת גם היא בכל מקרה.
לגז טבעי יש יתרון מבחינה זאת שחברת דלק תוכל להוליך אותו לחלק מתחנות התדלוק באמצעות צנרת, דבר שיחסוך את עלויות השינוע.
בעלי רכב שיסבו את מכוניותיהם לשימוש בגז יהפכו באופן אוטומטי ללקוחות שבויים של החברה - בהנחה שהיא תשלוט בהפצת הגז ובמחיר שלו - ואולם מכיוון שמדובר במוצר חלופי לבנזין, היא תהיה חייבת להציע מחיר אטרקטיבי יותר.
הסבת מאות אלפי מכוניות לשימוש בגז טבעי יכולה לייצר עבור חברת דלק שוק צרכנים מיידי ונאמן, וגם לתרום לאיכות הסביבה: שימוש בגז טבעי להנעת רכב מייצר פחות זיהום אוויר מאשר שימוש בבנזין, וזאת עוד לפני שמביאים בחשבון את הנזק האקולוגי שבזיקוק נפט.
שינוי דרמטי בשוק הרכב תלוי גם במדינת ישראל ובשאלה האם תעדיף שימוש בגז ממקורות שבשליטתה על פני יבוא ממקורות זרים. היא אמנם החליטה שלא לאפשר יותר שימוש במכוניות מונעות בגז, וזאת על ידי הטלת מיסוי על גז אוטומוטיבי, אולם ההחלטה התקבלה לפני שנמצאו מאגרי הגז החדשים - כשהממשלה שקלה ברצינות לאפשר שימוש בגז.
אז הוכנו בארץ כל סידורי התקינה שנחוצים גם להסבת כלי רכב לשימוש בגז טבעי וגם להקמת תחנות
מבין יותר מ-2.3 מיליון כלי רכב שנעים על כבישי ישראל, הפלח הפוטנציאלי המיידי להסבה לגז הוא מכוניות בנות 3-9 שנים בעלות מנועי בנזין, כמו גם כמה עשרות אלפי מכוניות חדשות בשנה.
לכן מדובר בפוטנציאל של מעל 750 אלף כלי רכב. מבחינה עקרונית למדינת ישראל יש אינטרס לעודד את השימוש בגז טבעי ממקורותיה על פני שימוש בנפט מיובא, דבר שצריך לבוא לידי ביטוי בהטבת מס.
גז טבעי משמש כתחליף לבנזין בכל מקום שבו הוא מצוי, מפני שהעלות היחידה של גז כזה היא ההולכה שלו, והוא לא דורש כמעט כל סוג של עיבוד או זיקוק. זאת בשונה מגז בישול - או גז אוטומוטיבי - שגם הוא משמש להנעת כלי רכב אבל מופק תוך כדי תהליך הזיקוק של נפט.
במרכז איטליה, למשל, שם נמצאים מאגרי גז טבעי, הוסבו מאות אלפי רכבים לשימוש בגז טבעי, והוא נמכר שם בתחל נות דלק במחיר נמוך משמעותית מהבנזין והסולר.
לגז טבעי יש אמנם תכולת אנרגיה נמוכה מזו של גז בישול או של בנזין, אולם המשמעות המעשית היחידה לכך - מבחינתו של המשתמש ברכב - היא טווח נסיעה מעט יותר קצר בין תדלוק לתדלוק.
בנוסף, הסבתה של מכונית בעלת מנוע בנזין לשימוש בגז טבעי היא עניין קל מאוד מבחינה טכנית, מפני שכמעט לא נדרש כל שינוי במנוע עצמו. למעשה, רבים מיצרני הרכב מציעים מכוניות שהוסבו לשימוש בגז על קו הייצור שלהן.
הסבה לשימוש בגז מבוצעת על ידי הוספת מערכת הזרקת גז אל מערכת הדלק, ומכל גז שממוקם בדרך כלל בתא המטען של המכונית. המכונית לא מאבדת את היכולת שלה להשתמש גם בבנזין, כך שתיאורטית, טווח הנסיעה שלה בין תדלוקים עשוי להיות כמעט כפול מזה של מכונית רגילה.
עלות ההסבה של מכונית, כשהיא מבוצעת בהיקפים גדולים, עומדת על פחות מ-8,000 שקל למכונית, השקולים בימינו לכל 1,500 ליטרים של דלק.