בעקבות הונאת מאדוף: 5% מבנק לאומי יוצעו למכירה

קרן גבריאל, שהסתבכה בעקבות הונאת הענק של ברנרד מאדוף, נכנסה להליכי פירוק, ותיאלץ למכור את נכסיה - הכוללים כ-‭5%‬ ממניות לאומי. המכירה לא דורשת היתר מבנק ישראל והיא תשמש להחזרת חלק מהכספים למשקיעים המופסדים. מניות הבנק הגדול במדינה שוב מוצעות למכירה - מי עשוי להתמודד על רכישתן?

דוד ליפקין ויהודה שרוני | 21/12/2008 6:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המפרק של קרנות ההשקעה גבריאל, אסקוט ואריאל, שהיו בבעלות עזרא מירקין, מתכוון להציע למכירה כ-‭5%‬ ממניות בנק לאומי שבהן מחזיקה קרן גבריאל - במסגרת מכירה של ההשקעות שנותרו לקרנות. מטרת המכירה היא להחזיר למשקיעים בקרנות אלה חלק מהכספים, לאחר שרובם אבדו במעשה התרמית של ברנרד מאדוף.

מאדוף, לשעבר יו"ר נאסד"ק, מואשם בהונאת פונזי בהיקף 50 מיליארד דולר - אחת ההונאות הגדולות ביותר בתולדות וול סטריט.

מירקין היה היוזם של התמודדות קרן הגידור האמריקאית סרברוס - עם קרן גבריאל - על השליטה בבנק לאומי. שתי הקרנות זכו במכרז ורכשו ‭10%‬ מהמניות, אבל האוצר סירב להעניק להן ארכה לגיבוש קבוצת משקיעים כדי לקנות ‭10% ‬ נוספים מהמניות.

בשלב מסוים פוצלה חבילת המניות בין גבריאל וסרברוס. לפי דיווחים בארצות הברית ינסה המפרק להשיג מחירים גבוהים עבור הנכסים שנותרו בקרן - כולל מניות בנק לאומי - למרות המשבר הפיננסי הגלובלי.

לפי תחקיר שפורסם אתמול בניו-יורק טיימס, מירקין היה צינור חשוב בגיוס כספים למאדוף. הוא נהנה מדמי ניהול בגובה ‭1.5%‬ לשנה מהנכסים שהשקיע, דבר המעורר תרעומת קשה בקרב אלה שהפקידו בידיו מאות מיליוני דולרים. כמה מהם, בהם בית הספר למשפטים של ניו יורק, שוקלים לתבוע את מירקין בבית המשפט הפדרלי.
"סיבוב" על הנייר

משקיע פוטנציאלי שיגלה עניין ברכישת חבילת המניות של קרן גבריאל עשוי לקבל את כרטיס הכניסה להשגת גרעין השליטה בבנק. על מנת לרכוש את חבילת המניות, הנמוכה מ-‭,5%‬ אין צורך בקבלת היתר מבנק ישראל, כיוון שהחוק מחייב קבלת היתר אך ורק ממי שמעוניין ברכישת גרעין השליטה בבנק ‭5% -‬ או יותר ממניות לאומי.

לאחר רכישת המניות ניתן עקרונית לנהל משא ומתן עם המדינה - המחזיקה כ-‭11%‬ ממניות הבנק - ולהגיע לגרעין השליטה. במקרה הזה כבר יהיה צורך בקבלת היתר מהמפקח על הבנקים.

משקיעים פוטנציאליים העשויים לגלות עניין ברכישת חבילת המניות ומסוגלים לקבל היתר מבנק ישראל הם איש העסקים נוחי דנקנר, שניסה כמה פעמים בעבר לרכוש בנק בישראל, ובסופו של דבר רכש מניות מבנק קרדיט סוויס השוויצרי; משפחת עופר, המחזיקה כיום בגרעין השליטה בבנק מזרחי;

ואיש העסקים בינו צדיק, שאם ירכוש את גרעין השליטה בלאומי, ייאלץ למכור את אחזקותיו בבנק הבינלאומי. את המניות יכול כמובן לרכוש גם משקיע זר, אם כי לחלופה זו סבירות נמוכה ביותר בשל המשבר בבנקים.

אולם נראה כי מפרק קרן גבריאל יעדיף מימוש מהיר של אחזקות הקרן, וייתכן כי הוא יעדיף למכור את מניות לאומי למספר משקיעים פיננסיים, בהם קרנות השקעה ומשקיעים מוסדיים מהעולם או מישראל שיהיו מעוניינים לעשות "סיבוב" על הנייר. במקרה זה יוכל המפרק לשכור את שירותיו של בנק השקעות אשר יפיץ את המניות הללו במחירים הנמוכים ממחירי הבורסה.

בעל המניות החיצוני הגדול ביותר בבנק לאומי כיום הוא איש העסקים שלמה אליהו, המחזיק ב-‭9.68%‬ מהמניות. אוצר התיישבות היהודים מחזיקה ב-‭,4%‬ וקרן ההשקעות סרברוס מחזיקה ב-‭4.7%‬ נוספים ממניות הבנק.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים