מלחמת הקיום של נוקיה

אחרי שנת האייפון והאנדרואיד - נוקיה לא יכולה להרשות לעצמה להישאר שוב מאחור. בחברה מקווים שהפתרון נעוץ ב-N97 החדש. אם זה לא יעזור, היא מתכוונת למכור לכם נייד שיספר לעולם איפה אתם בכל זמן וגם יזמין לכם מקום במסעדה

אסף מרגלית, ברצלונה | 7/12/2008 8:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמדי שנה ערכה השבוע חברת נוקיה את הכנס השנתי והציגה בפני מאות מומחים ועיתונאים מתחום הסלולר את הצפוי לנו בענף התקשורת הניידת. הפעם בחרה החברה לערוך את הכנס בברצלונה, אולם מזג האוויר הנאה והשמים הבהירים של העיר הקטלונית לא יכלו להסתיר את המצב שאליו נקלעה נוקיה.
נוקיה N97
נוקיה N97 יח''צ


כדי להבין מה בדיוק קרה לנוקיה, כדאי שתיזכרו לרגע באירועים הבולטים של השנה האחרונה בתחום: אפל הפתיעה בגדול, עם מכשיר סלולרי מהמם שנמכר כמו לחמניות ברחבי העולם וערער את מעמדה של נוקיה.

ואם זה לא מספיק, הרי שגוגל מבשלת לה מערכת הפעלה לנייד - אנדרואיד - שעוד לא ממש יצאה לשוק, וכבר כבשה לבבות בזכות הסקס אפיל הטמון בשיטת הקוד הפתוח, ובזכות קהילה גדולה של מפתחים שנשבעו להפוך אותו לדבר הבא בתחום הסלולר.

אחרי שכבר מכרה טלפונים סלולריים כמעט לכל העולם - נוקיה חוששת למצוא את עצמה בשורה השנייה של יצרניות הסלולר, ומבט מהיר על מוטורולה הגוססת בוודאי לא מעורר בקרב ראשי החברה שמחה לאיד, אלא דווקא חשש מגורל זהה.

יתרה מזאת, נוקיה שחררה לאחרונה הודעה על ירידה צפויה ברווחים ברבעון הרביעי, ובמהלך ההשקה שנערכה השבוע גזרו על עצמם ראשי החברה שתיקה בכל פעם שנשאלו על מצבה הכלכלי של החברה.

אז כשהעולם במיתון, ואחרי שממילא כבר הצליחה למכור צעצועים משוכללים למרבית העולם המערבי - נוקיה מוצאת את עצמה בבעיה. איך תצליח להחזיר לעצמה את מעמד המלך הבלתי מעורער? איך תצליח להמציא את הגלגל מחדש ולשכנע מיליוני בני אדם שעליהם לרכוש עוד טלפון חדש מבית היוצר הפיני?

התקווה הגדולה של נוקיה טמונה בגולת הכותרת של ההשקה שנערכה השבוע - N97, שאמור להיות ספינת הדגל של החברה לשנת 2009. למעשה, מדובר במעין מחשב נייד סלולרי זעיר, מצויד במסך מגע בגודל 3.5 אינץ’ ועם מקלדת QWERTY הנחבאת מתחת למסך.

“תחילתו של המכשיר הזה בצורך שגילינו אצל הרבה אנשים להחזיק במחשב נייד שיהיה קטן וחזק בביצועים”, הסביר סגן נשיא נוקיה אנסי וניוקי. הוא כיוון בכך לאופנה שפשתה בעולם - אופנת ה-Mini Notebook - שהולכת ותופסת תאוצה.
מוצר חזק

אלא שהמיני-ניידים אינם בדיוק מחשב לכיס מבחינת הגודל והמשקל, ולמקום הזה בדיוק מכוונת היום החברה.

“המוצר של נוקיה יהיה איכותי יותר וחזק יותר בביצועיו מכל מכשיר אחר שהכרתם בעבר”, טען מאדס וינבלד, סגן הנשיא האחראי לפיתוח סדרת המכשירים מסוג N.

“למכשיר החדש הכנסנו מעבד חזק ומהיר יותר מכל המכשירים שיצאו עד היום, זיכרון רב שמתוכנן תחילה ל-48 ג’יגה, מצלמה איכותית והתקן GPS מהיר".

אבל האם לנוקיה כבר אין מכשיר זהה בשם קומיניקייטור?
“לנוקיה יש מגוון רחב של מכשירים וקומיוניקייטור שייך למבחר העסקי, בעוד שה-N97 ישתייך למגוון המכשירים המיועדים לכלל האוכלוסייה”, ענה וינבלד. כששאלנו אותו אם ההכרזה על ה-N97 כשהוא עדיין בפיתוח היא בסך הכל היגררות אחר האנדרואיד של גוגל, הוא כבר ממש נעלב.

“בנוקיה מתכננים את המכשירים שנה עד שנתיים

לפני שהם מגיעים לשוק, ולהשקה הלא מתוכננת של האנדרואיד אין שום קשר למוצר שלנו”.

במילים אחרות, וינבלד טוען כי לנוקיה יש אסטרטגיה עצמאית והיא לא פועלת לפי השינויים התכופים בשוק, אלא לפי תוכנית עבודה. ייתכן שזאת הסיבה שהחברה עדיין לא הציגה מכשיר עם מסך מגע שיהווה מענה ראוי לאייפון.

האח הענק

מלבד ה-N97, בנוקיה מפתחים ומתמקדים השנה בשירותים המבוססים על מיקום ו-GPS. יישום חדש בשם SO-LO שיצורף למכשירי החברה מאיים לשנות את כל מה שהכרנו בעולם התקשורת הבין-אישית.
 

הרשת החברתית פייסבוק
הרשת החברתית פייסבוק צילום ארכיון: איי-פי

לכל אדם שהתחבר לשירות ייפתח דף אישי כמו בפייסבוק, עם תמונה ופרטים אישיים - ומי שיקבל הרשאה יוכל לדעת מה העיסוק שלו בכל רגע נתון, ולצפות במיקומו המדויק על מפה מיוחדת שנוקיה תספק.

החברה לקחה כנראה את הלוגו Connecting People צעד אחד קדימה, באופן כזה שכל אם תוכל לעקוב אחר הילדים ולדעת מה הם עושים בכל רגע, בדיוק כמו המנהל שסיפק לעובדיו מכשיר נייד ‏(תשכחו מהפסקת קניות באמצע יום עבודה‏).

כל המידע הזה יזרום לשרתים של נוקיה, שהתחייבה בשפה רפה שלא לעשות בו שימוש מסחרי, אלא לעזור ולחבר אנשים. נציגי החברה שתיארו את המוצר החדש נזהרו מלגעת בנושא הפרטיות.

אבל לדבריהם, לכל משתמש תעמוד הזכות להגביל את הפצת המידע שנאגר עליו ולהחליט אילו קטעים מתנועותיו יישארו חסויים ואילו יהיו גלויים לכל מכריו או מנהליו.

מוצר אחר, בעייתי פחות ושימושי הרבה יותר הוא Point & Find, שנועד להקל על חיינו ולצמצם את הזמן שאנחנו מבזבזים על השגת מידע. הוא מבוסס על המצלמה שיש בכל טלפון נייד, וכל שצריך המשתמש לעשות הוא לצלם את בית העסק, הבניין, המסעדה או איזה סימן היכר כדי לקבל עליו מידע שימושי.

כך למשל, מי שיצלם מסעדה מפורסמת יקבל מיד למכשיר הנייד מידע אם יש שולחן פנוי, בעוד כמה זמן צריך להגיע, אם יש שירותי חניה וכו’.

מחפשים בית מרקחת? צלמו את הכניסה לקניון או אפילו את שלט הרחוב, ומיד תקבלו מידע על המיקום של בית המרקחת ואם הוא פתוח, ואם יש תור - הטלפון ישמח להזמין לכם מקום.

לכאורה הגיעו ימות המשיח, אבל אנחנו בישראל יכולים רק לחלום על מגוון השירותים הללו, כי לנוקיה יש בעיה משפטית עם בעלי הזכויות בישראל על המידע הגיאוגרפי.

נציגי החברה טענו אמנם שישמחו לקדם את הנושא אם אחת מהחברות רק תואיל ליצור עמה קשר, אך נראה שלנו נותר רק להתפלל או לחפש יישומים מקומיים שיעשו חלק מהעבודה ‏(ניווט או איכון‏).

סוף עידן ה-SMS?

כדי לשפר את מצב העסקים שלה החליטה נוקיה לשים השנה דגש על פורטל OVI ‏(פירוש המילה בפינית הוא דלת‏). נוקיה מכוונת את המשתמשים להשתמש באינטרנט לכל מטרה, בעיקר במקום השירותים המסורתיים כמו SMS או MMS.
 

איש כותב SMS בדשא על טלפון סלולרי של נוקיה
איש כותב SMS בדשא על טלפון סלולרי של נוקיה דיויד לוק

בנוקיה שמו לב שאין ניצול יעיל של רשתות המידע ‏(DATA‏) לעומת שימוש נכון ברשתות הקול, והחליטו לתקן את המעוות.

באמצעות שירותי מסרים מיידיים, שימוש בדואר אלקטרוני וכלים אחרים הם מתכננים ליצור סביבה זולה ועם זאת יעילה לקבוצות אוכלוסייה רבות.

הרעיון הוא פשוט: הרבה יותר זול לשלוח מסרים מיידיים באמצעות רשת האינטרנט שאליה ממילא מחוברים המכשירים הניידים מאשר באמצעות שליחת SMS. לא מדובר ברעיון חדש, אבל בחברה מבטיחים שהשנה יאפשרו להפוך אותו לנגיש באמת.

בנוקיה מתכוונים להקים פורטל חדש, שהכניסה אליו תהיה פשוטה וממכשירי נוקיה. הפורטל  יאפשר תקשורת בין מכשירים על בסיס החיבור לאינטרנט.

כך תרוויח נוקיה ממכירת שירותים ומכשירים לקבוצות גדולות, כשהיא מציעה להם דיל טוב בתקשורת האינטרנט הסלולרי, ובסופו של דבר תרוויח מכל העולמות.

עתיד לא ברור

ובלי הומור אי-אפשר לסיים את האירוע השנתי של נוקיה. באחת מהרצאות הסיום עלה על הבמה סופר המדע הבדיוני הבריטי ריי האמונד, שהסביר מדוע קשה כל כך לנבא את עתיד התקשורת בתחום הסלולר.

“בני האדם מסוכסכים זה עם זה, מדינות האיחוד האירופי לא הצליחו להסכים על תוכנית כלכלית, המודיעין הצבאי של המדינות לא מצליח לנבא מתי יהיה הפיגוע הבא - ואתם רוצים שאחזה מה יהיה בתחום הסלולר?”, שאל האמונד.

למרות זאת, הוא סיפק מספר מאפיינים שישפיעו על העתיד, כמו התפוצצות האוכלוסין שתגדיל בוודאי את מספר המכשירים, האקולוגיה שמשפיעה על המחזור והפחתת גזי החממה באמצעות צריכת אנרגיה מופחתת.

למרות המצב הכלכלי, הוא צופה האצה בקצב הפיתוח של הטכנולוגיות החדשות, פי 2 או יותר מהקצב הנוכחי.

לבסוף היתה להאמונד הכרזה משעשעת: “תראו, אני בעצם שליח משנת 2040 שנחת כאן לכבוד המאורע. אם תתקרבו אליי, תוכלו לראות מאחורי אוזני השמאלית את ‘מריה’ - הטלפון הנייד הזעיר של נוקיה".

"זה מכשיר בגודל צ’יפ ששולט בכל מעשיי ותנועותיי, מקשר אותי ביעילות עם כל אחד, מכיל את כל המידע שאני צריך לדעת או רוצה לדעת, וחי בשלום עם בני משפחתי היקרים שגם להם יש איזה צעצוע כזה. קראתי לו מריה על שם אשתי כדי שתמיד אזכור מי הבוס”.

הכתב היה אורח חברת נוקיה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''טכנולוגיה''

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים