תוכניות החילוץ ונאום ברננקי שלחו את הבורסות לפתיחת שבוע חיובית
העליות החדות בשווקים שלשום נבלמו אתמול בעקבות דוחות חלשים של חברות מובילות בארה"ב. ריבית הליבור ירדה ל-3.83%
כמו בשבוע שעבר, גם השבוע החל המסחר ברחבי העולם בראלי - אולם ביום המסחר השני אזלה כנראה האנרגיה להמשך הטיפוס, והמסחר אתמול (ג') התנהל בירידות שערים ברוב בורסות העולם.
בתחילת השבוע רשמו בורסות העולם עליות, שהמשיכו את הסיכום החיובי של השבוע הקודם, שבו עלו המדדים בעולם ב-3%-5% (לאחר ששבוע קודם לכן נפלו בכ-20%).
התוכנית לכינוס ועידה בינלאומית לדיון במשבר הנוכחי - לצד גיבוש תוכניות חילוץ של ממשלות נוספות בעולם כמו דרום קוריאה, הולנד ושבדיה (205 מיליארד דולר) והזרמת כספים במדינות אחרות כמו צרפת - כל אלה הביאו לפתיחה חיובית של המסחר באסיה ובאירופה. מדד ניקיי היפני עלה שלשום ב-3.6%, ובהונג קונג עלה הנג סנג ב-5.3%.
בהמשך היום פתחו בורסות אירופה בעליות, שהלכו והתחזקו. בנעילה עלה מדד פוטסי הבריטי ב-5.4%, קאק הצרפתי עלה ב-3.6%, ובגרמניה טיפס מדד דאקס ב-1.1%.
אולם הסיפור האמיתי שלשום התרחש כרגיל בארה"ב. העליות בניו יורק (שפתחה בירוק) הלכו והתחזקו עד הנעילה, עם תשואות יומיות של 4.7% בדאו ג'ונס, 4.8% בנאסד"ק ו-3.4% ב-S&P.
הסיבה לעליות החזקות בניו יורק היתה עדותו של בן ברננקי, יו"ר הבנק המרכזי, בפני ועדת התקציב של הקונגרס; בעדותו הוא חזר על תחזיתו העגומה לעתיד המשק האמריקני בשנה הקרובה, וטען כי הכלכלה האמריקנית עומדת בפני האטה ממושכת.
נוסף על התיאור העגום, המשקיעים שמעו מברננקי כי ל"האטה בצריכה ובפעילות ברוב המגזרים העיקריים" יש גם צד חיובי - בדמות אפשרות לתוכנית חילוץ נוספת. ברננקי רמז כי תוכנית סיוע נוספת למשק הגדול בעולם מתגבשת בימים אלה: "האפשרות של חבילה פיסקאלית באמצעות הקונגרס נראית מתאימה".
ברננקי לא פירט את עקרונות התוכנית הבאה, אולם ההערכות הן כי צעדים נוספים להקלת מחנק האשראי נחוצים, לצד צעדים להקלה על האזרחים, בייחוד על אלה העתידים להיפלט ממעגל העבודה בעקבות המיתון. ברננקי אמר באופן כללי כי כל תוכנית נוספת תצטרך להיות "מכוונת היטב", במטרה לשפר את הגישה לאשראי של צרכנים, בעלי בתים, עסקים ולווים נוספים.
באשר לתוכנית הבאה של הממשל לסיוע לשווקים, הדמוקרטים (השולטים כבר שנתיים בקונגרס ועשויים להגדיל את כוחם בבחירות הקרובות הן במספר המושבים בקונגרס והן בדמות נשיא מטעמם) מעוניינים בתוכנית סיוע שעלותה לפחות 150 מיליארד דולר, שתיועד בעיקר להגדלת תקציבי העבודה באמצעות המגזר הממשלתי ולהטבות למחוסרי תעסוקה, וגם למתן הקלות לאזרחים בתשלומי הבריאות והמזון. בנוסף, שוקלים הדמוקרטים הקלות נוספות במסים שיוטלו על האזרחים.
דברי ברננקי גרמו כאמור להאצה בעליות השערים בחלק השני של המסחר. אולם לאחר המסחר ביום שני, ולפני תחילת המסחר ביום שלישי, זרמו דיווחים כספיים של כמה חברות מרכזיות בכלכלה האמריקנית - שקבעו כיוון אחר ליום שלישי. קטרפילר דיווחה על ירידה של 6% ברווחים, וגם טקסס אינסט טרומנטס ואמריקן אקספרס פרסמו דוחות חלשים.
טקסס אינסטרומנטס הציגה ירידה של 26% ברווח הרבעוני ל-563 מיליון דולר, וגם הכנסותיה בתקופה זו נשחקו ב-8% ל-3.4 מיליארד דולר. באמריקן אקספרס עלו ההכנסות ב-3% ל-7.2 מיליארד דולר, אך הרווח נשחק ב-24% ל-815 מיליון דולר.
במקביל חתכה דוטפונט את תחזיתה לרבעון הנועל של השנה, לאחר שדיווחה על ירידה של 30% ברווחי הרבעון השלישי. סנדיסק דיווחה על הפסד של 155.2 מיליון דולר ברבעון, עם ירידה בהכנסות ל-821.5 מיליון דולר.
החברה, המנוהלת על ידי הישראלי אלי הררי ובבעלותה אם סיסטמס הישראלית, היתה בכותרות גם משום שאישרה את הדיווחים כי תמכור 30% מהבעלות על פעילות ייצור הזיכרונות מסוג NAND לטושיבה, בתמורה למיליארד דולר.
את
באסיה ננעל מדד ניקיי בעלייה של 3.3%, והשלים עלייה של 10% ב-3 ימי מסחר רצופים. העלייה ביפן יוחסה בעיקר להיחלשות המטבע המקומי ביחס לדולר, ובהונג קונג כבר ירדו המדדים ב-1.8%.
בבריטניה ובגרמניה רשמו המדדים ירידות של יותר מ-1%, ובצרפת ננעל המדד המוביל בעלייה קלה. בארה"ב, נכון למחצית היום, נסחרו המדדים בירידות שערים של יותר מ-2%.
זירת הדיווחים הכספיים תמשיך לרכז עניין בימים הקרובים, נוסף לדיווחים על הזרמת הכספים ועל החילוצים שיבצעו הממשלות בעולם במטרה להפשיר עוד את מחנק האשראי.
בין החברות הגדולות שידווחו, ריכזה הלילה יאהו עניין - לאור הציפיות לדוחות חלשים ולהודעה על תוכנית קיצוץ מקיפה בהוצאות לאור חולשת החברה ברבעונים האחרונים.
בהמשך השבוע ידווחו, בין היתר, AT&T, מיקרוסופט , מקדונלד'ס, אמזוןו UPS.