לכל מוצר צריכה יש יריד משלו
הירידים והשווקים למכירת אוכל, בגדים ואמנות מתרבים ומהווים נקודת פתיחה לא רעה לבשלנים, למעצבים ולאמנים השונים. איך מתקבלים? כמה זה עולה? והכי חשוב: האם אפשר להתפרנס מזה?

אם בעבר הם היו צריכים להקים סטודיו, להשקיע בעיצוב, בשכירות, בארנונה ובשאר עניינים ביורוקרטיים כדי לקבל חשיפה, כיום כל מה שהם צריכים לעשות הוא להגיע ליריד הרלוונטי להם ורק לסדר יפה את הסחורה בדוכן.
גם הבשלנים המוכשרים, שתמיד חלמו לפתוח מסעדה ולמכור בה את תבשיליהם, נמצאים כיום בנקודת פתיחה טובה יותר: עשרות ירידי אוכל מאפשרים להם התנסות ראשונית מול הלקוחות בלי כל הפרוצדורה של הקמת עסק.
אולם לא כל האמנים נלהבים למכור את יצירותיהם בירידים מסוג זה. עצם ההגדרה של אירועים אלו כ"שוק", שבו הם מציעים את מרכולתם על דוכן קטן בתוך קניון צפוף והומה אדם, קצת מוזילה בעיני חלק מהם את ערכה של יצירתם.
לאותם אמנים מתלבטים, בעיקר אלה הנמצאים בתחילת דרכם, ממליץ אורי שרף, מנכ"ל מרכז לטיפוח יזמות ירושלים ויו"ר המרכז לקידום זכיינות, דווקא כן לפנות לכיוון זה.
"מעצב או אמן דגול שכבר צבר לו מוניטין, עדיף שלא ישתתף בירידים אלה כי הם יפגמו בתדמיתו", אומר שרף, "אולם אם מדובר באמן בתחילת דרכו הזקוק לחשיפה, אז הדרך הזו היא כשרה וראויה ומהווה פתרון נפלא. האמן בא במגע עם לקוחות רבים, מקבל
בין אם היריד פוגע בתדמית ובין אם לא - הוא בטוח משמש כקרש קפיצה, ועל כך תעיד מעצבת התכשיטים מיכל נגרין, שהחלה את דרכה בדוכן קטן במדרחוב של נחלת בנימין, ובבעלותה כיום עסק שמונה 56 סניפים בארץ ובעולם.
אז כמה יעלה לכם להקים דוכן בירידים השונים? האם כניסה ליריד כזה פתוחה לכל אחד? וכמה אנשים ייחשפו אליכם? ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת.
בוטיק המעצבים הממוקם בדיזנגוף סנטר מאגד בתוכו למעלה מ-40 דוכנים של מעצבים צעירים המוכרים ביגוד ואקססוריז ומשלב מגוון רחב של סגנונות. הבוטיק פועל מדי יום חמישי בשעות 16:00-21:00, ובשישי ב-10:00-16:00.
שגיא גוזלן, מנהל השיווק של דיזנגוף סנטר, טוען כי במהלך סוף שבוע אחד מבקרים בקניון קרוב ל-100 אלף איש - כך שהחשיפה לדוכן בטוחה.
עלות הצבת דוכן היא 350 שקל לסוף השבוע, והקריטריונים לקבלה הם מעצבים צעירים ללא חנות בבעלותם, המייצרים את סחורתם במו ידיהם.
נכון לעכשיו ישנה רשימת המתנה להשתתפות בבוטיק, אולם התחלופה היא גבוהה יחסית, הואיל ומעצבים מצליחים שרכשו קהל לקוחות קבוע עוזבים את הבוטיק ופותחים מקום משלהם.
יריד האוכל ב דיזנגוף סנטר, שהוקם ב-1998, הוא החלוץ של שוקי האוכל השונים, וגם הוא נהנה מחשיפה גבוהה בשל מספר המבקרים בקניון במהלך סוף השבוע.

עלות הקמת דוכן ביריד היא 450 שקל ומעלה ותלויה במיקום הדוכן. הקריטריונים לקבלה הם רישיון עסק או רישיון יצרן ועמידה בתנאים של משרד הבריאות, המחייבים בדיקות תברואה ושל מעבדת מזון.
תפוסת הדוכנים מלאה כרגע, ותקופת ההמתנה היא חודש לפחות, אולם מארגני היריד טוענים כי אם יש רעיון מיוחד ויוצא דופן לדוכן, תהיה לבעליו עדיפות.
שוק העתיקות בכיכר דיזנגוף מזכיר את שוקי העתיקות בלונדון ובפריז ומאפשר לכל אחד להשתתף בו בתנאי שימכור פריטים עתיקים, אביזרים מיד שנייה, תקליטים וספרים ישנים ונדירים, מטבעות, בולים וכל מה שלא נחוץ בבית.
היריד מתקיים פעמיים בשבוע, בימי שלישי בשעות 12:00-21:30 ובימי שישי ב-07:00-16:00 וכולל 60-80 דוכנים. עלות הקמת דוכן היא 50 שקל וכוללת שולחן וכיסא.
כרגע אין רשימת המתנה וכל מי שמעוניין להשתתף בשוק מתקבל בברכה. ידידה בר-צבי, מנהלת היריד, טוענת כי מספר האנשים הנחשפים לשוק הוא 600-1,000, ומחזור מכירות יומי ממוצע לדוכן נע הוא 250-500 שקל.
היריד במדרחוב נחלת בנימין הוא הוותיק והגדול מסוגו בישראל ופועל כבר כ-20 שנה. ביריד נמכרות עבודות מקוריות על ידי האמנים עצמם, והוא כולל כ-270 דוכנים. הוא פועל מדי יום שלישי ושישי בין 10:00 לו 17:00, ומבקרים בו בימי שישי בלבד בין 7,000 ל-10,000 איש.
מאחר שהיריד הוא עירוני וממומן ברובו על ידי עיריית תל אביב, עלות ההשתתפות בו עומדת על 300 שקל לחודשיים. כתנאי קבלה על האמן למכור את יצירותיו בעצמו, כדי שהמבקרים יזכו להכיר את האיש שעומד מאחורי היצירה. כמו כן על העבודות להיות מקוריות ובעבודת יד בלבד.
כבר שנה וחצי לא נערכה ועדת קבלה ליריד בשל הליך משפטי שבו מעורבים ועדת האמנים של היריד ומארגניו. לדברי בינה מוכיח, מנהלת מדרחוב נחלת בנימין, כ-300 פניות כבר ממתינות לוועדת הקבלה, שכרגע מועד כינוסה הבא אינו ידוע.
יריד האוכל בקניון 7 הכוכבים בהרצליה מכיל ברובו דוכנים של מוצרי גורמה, כגון גבינות בוטיק, תבלינים, דבש, חמוצים וחסות מיוחדות. שעות הפעילות הן בימי שישי בין 9:30-14:30, ומספר המבקרים בו הוא בין 12 אלף ל-15 אלף איש. עלות הקמת דוכן ביריד עומדת על 250 שקל בממוצע, והמחיר משתנה בהתאם למיקום ולגודל הדוכן.
הקריטריונים להשתתפות ביריד הם רישיון עסק או רישיון יצרן ועמידה בתקנים של משרד הבריאות ובביקורות מהנדס מזון מטעם הקניון.
כיום פועלים בו כ-15 דוכנים קבועים מדי שבוע. מארגני היריד טוענים כי זמן ההמתנה לדוכן הוא בין שבוע ללעולם לא, הואיל והם מעדיפים לעבוד עם האנשים שהם מכירים. לכן, אם ברצונכם להפעיל דוכן שכבר קיים, הסיכוי שתוכלו להיכנס הוא די קטן.
בקניון מלחה בירושלים ובקניון הנגב בבאר שבע מתקיים אחת לחודש, בדרך כלל באמצע השבוע, יריד שבו נמכרים מוצרי צריכה שונים, מתכשיטים ועד רהיטים לחדרי ילדים.
בקניון מלחה, שבו מספר המבקרים ביום הוא 20-25 אלף איש, פועלים כ-27 דוכנים ועלות הקמת דוכן היא 250 שקל.
בבאר שבע פועלים 20-25 דוכנים, ועלות הקמת דוכן עומדת על 180 שקל. הקריטריונים להשתתפות בירידים הם מכירת פריטים בעבודת יד בלבד ועדיפות גבוהה יותר לתושבי העיר.
מארגני היריד גם עוזרים לעמותות ומאפשרים לחלקן להשתתף ביריד ללא תשלום. כרגע שני הירידים נמצאים בתפוסה מלאה, וזמן ההמתנה המשוער הוא עד חודשיים.
כמו באירופה גם בשוק האיכרים בנמל תל אביב ניתן למצוא בכל יום שישי ב-8:00-15:00 שוק צבעוני שבו מוכרים האיכרים גבינות מיוחדות, זנים מיוחדים של ירקות, לחמים ועוגות - ישירות לקהל הרחב וללא פערי תיווך.
עלות השכירות לדוכן בשוק היא 300 שקל (לא כולל מע"מ), כאשר תנאי הקבלה לשוק הם סחורה טרייה ואיכותית, מכירת זנים מיוחדים של פירות או ירקות, עמידה במחירים ללא פערי תיווך בהתאם לסחורה ומחויבותו של החקלאי למכור בעצמו את תוצרתו מדי שבוע. בשוק קיימים כיום כ-35 דוכנים, ומספר המבקרים בהם מגיע ל-2,000-4,000 איש.